Hrvatska protiv izgradnje zida na vanjskim granicama EU-a

Dvanaest članica Evropske unije potpisale pismo u kojem traže da se evropskim sredstvima omogući finansiranje ograda i prepreka na vanjskim granicama Unije.

Litvanija, Poljska i Latvija su postavile ograde na granici s Bjelorusijom i uvele vanredno stanje (EPA)

08 Oct 2021

Hrvatska je protiv prijedloga 12 država članica da se evropskim sredstvima finansira postavljanje ograda i žica na vanjskim granicama Evropske unije, izjavio je u petak hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović.

Na inicijativu Litvanije, 12 država članica EU-a potpisalo je pismo u kojem traže da se evropskim sredstvima omogući finansiranje ograda i prepreka na vanjskim granicama EU-a, kako bi se lakše borilo protiv ilegalnih migracija.

Osim Litvanije, to su pismo potpisali Austrija, Bugarska, Češka, Danska, Estonija, Grčka, Kipar, Mađarska, Latvija, Poljska i Slovačka, prenosi Hina.

‘Specifičnosti našeg susjedstva’

“Mislim da Europa nije blizu takvoj odluci, jer to mora biti zajednička odluka svih država članica. Što se Hrvatske tiče, mi smo, zbog specifičnosti našeg susjedstva, gdje žive i Hrvati i zbog dobrosusjedskih odnosa koje nastojimo ostvariti, od početka govorili da se ne zalažemo za podizanje žica i ograda”, rekao je Božinović.

U pismu poslanom u četvrtak, ministri 12 zemalja su zatražili od Evropske komisije da izmjeni pravila za ulazak na vanjskih granicama, a prema njihovom prijedlogu, nova pravila bi uključivala zidove i ograde, prenosi portal EUObserver.

“Čini se da su fizičke barijere efikasna mjera zaštite granica koja služi u interesu cijele Unije, a ne samo država članica prvog dolaska”, navodi se u pismu poslanom potpredsjedniku EK-a Margaritisu Schinasu te evroipskoj komesarki za unutrašnje poslove Ylvi Johansson.

Vanredno stanje na granicama

“Ovu legitimnu mjeru treba prioritetno dodatno i adekvatno finansirati iz budžeta EU-a”, kazali su.

Pismo je poslano u periodu kada režim bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka prebacuje migrante koji uglavnom dolaze iz Afganistana i Iraka na zajedničke granice s Latvijom, Litvanijom i Poljskom, što je dovelo do sukoba koji su doveli do gubitaka života potencijalnih tražitelja azila.

Gotovo 4.000 ljudi je ušlo u Litvaniju, gotovo 1.400 je ušlo u Poljsku, a gotovo 400 je ušlo u Latviju u proteklim mjesecima.

Sve tri zemlje su proglasile vanredno stanje na svojim granicama s Bjelorusijom te su uvele nova ograničenja za zahtjeve za azil.

‘Pravilnik o šengenskim granicama’

Pismo je poslano uoči sastanka ministara unutrašnjih poslova EU-a, koji se održava u petak, na kojem će se razgovarati o migracijskom pritisku na vanjske granice EU-a.

Pismo se nadovezuje na prethodne pozive EK-a da se do kraja godine izmijeni “Pravilnik o šengenskim granicama”.

U pismu se navodi da pravilnik nema jasna pravila u slučaju kad se EU članice suoče s “hibridnim napadom”, što znači ratovanje nevojnim sredstvima, ili s “političkom instrumentalizacijom” migranata.

Evropska unija je više puta saopćila da neće finansirati ograde i zidove duž granica.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

EK poručio Poljskoj da dopusti Frontex na granici s Bjelorusijom

Evropska komisija izrazila je zabrinutost zbog situacije s migrantima na poljsko-bjeloruskoj granici te je apelirala na Varšavu da dopusti Frontexu sudjelovanje u čuvanju granice.25 Sep 2021

Poljska proglasila vanredno stanje na granici s Bjelorusijom

EU optužuje bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da koristi migrante za ‘hibridno ratovanje’ kako bi pritisnuo Uniju da odustane od sankcija Minsku.02 Sep 2021

Litvanija i Latvija počele graditi ogradu na granici s Bjelorusijom

Dvije baltičke zemlje prave ogradu na granici sa susjednom državom kako bi spriječile ilegalne migrante da uđu u Evropsku uniju preko njene vanjske granice.30 Sep 2021

Božinović potvrdio da su policajci sudjelovali u nasilju nad migrantima

Direktor hrvatske policije Nikola Milina rekao je da su policajci koji su tukli migrante suspendovani te da će protiv njih biti pokrenut disciplinski postupak.

Više evropskih medija u srijedu navečer objavilo je uznemirujuće snimke nasilnog protjerivanja migranata na teritoriji Hrvatske (Kristina Štedul Fabac / Pixsell)

08 Oct 2021

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović potvrdio je u petak da su policajci sudjelovali u nasilju nad migrantima na granici s Bosnom i Hercegovinom o kojima su nedavno izvijestili hrvatski i evropski mediji.

“Glavni ravnatelj policije je, čim je vidio snimke, poslao stručni tim koji je vrlo intenzivno radio i koliko je meni u ovome trenutku poznato, oni su utvrdili da se radi o policijskim službenicima”, rekao je Božinović u Luksemburgu gdje sudjeluje na sastanku ministara unutrašnjih poslova država članica EU-a, prenosi Hina.

On pretpostavlja da se radi “o nekom individualnom prekršaju nekolicine policijskih službenika”.

Supendovani policajci koji su tukli migrante

Policajci za koje je utvrđeno da su tukli migrante na granici Hrvatske i BiH su suspendovani i protiv njih će biti pokrenut disciplinski postupak, izjavio je direktor hrvatske policije Nikola Milina.

On je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da je prema prvim saznanjima za objavljeni snimak na kojem se vidi kako osobe pod fantomkama prebijaju migrante odmah formiran stručni tim pripadnika Direkcije policije i Službe za unutrašnju kontrolu koji je upućen na teren, prenosi Tanjug.

Stručni tim je imao zadatak da rasvijetli slučaj i utvrdi o čemu se radi, rekao je Milina.

“Odmah nakon prvih radnji došli smo do saznanja da su osobe sa snimke policijski službenici interventne policije. S obzirom na to da postoji sumnja u povredu službene dužnosti, upućeno je rešenje o njihovoj suspenziji i u toku je pokretanje disciplinskog postupka”, rekao je šef hrvatske policije.

Dodao je da istragu sprovodi i Državno tužilaštvo, te da je interes Hrvatske da se ovaj slučaj rasvijetli do kraja.

“Ne radi se o nikakvom postupanju u slobodno vrijeme, nego u radno vrijeme”, rekao je Milina i dodao da će se ispitati i zašto pripadnici policije nisu nosili propisane uniforme.

“Za ovaj slučaj je dosad prijavljeno troje službenika interventne policije. Njih trojica su djelovali individualno”, tvrdi šef policije.

Nasilno protjerivanje migranata

Više evropskih medija u srijedu navečer objavilo je uznemirujuće snimke nasilnog protjerivanja migranata na teritoriji Hrvatske koje pokazuju muškarce s fantomkama na licu i odjećom koja podsjeća na uniforme hrvatske policije kako protjeruju ljude prema Bosni i Hercegovini.

Maskirani muškarci tjeraju migrante iz Hrvatske preko rukavca rijeke Korane, udarajući ih palicama kakve imaju pripadnici interventne policije, a neki nose i podjakne nalik na dio uniforme te postrojbe.

Prema medijima, snimke su nastale u junu u sklopu istraživanja više evropskih medija.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

Plenković: Snimci nasilja su sramotni, migranti nikome nisu prijetili

Kada se provede istraga, oni koji su za ovo odgovorni, ako to bude neko u sistemu države, odgovarat će, rekao je hrvatski premijer.08 Oct 2021

Objavljeni snimci: Maskirane osobe udaraju migrante i tjeraju ih da ‘idu u Bosnu’

Maskirane osobe koje udaraju migrante i tjeraju ih da “idu u Bosnu” odjevene su slično hrvatskoj interventnoj policiji.03:5607 Oct 2021

Zbog snimaka nasilja nad migrantima hrvatska policija oformila radnu grupu

Na snimcima se vide muškarci s fantomkama na glavi kako tjeraju migrante iz Hrvatske u BiH, udarajući ih palicama kakve imaju pripadnici interventne policije.07 Oct 2021

Komentariši