Diego Arria: Ponos zbog nagrade Počasni građanin Sarajeva

Diego Arria: Ponos zbog nagrade Počasni građanin Sarajeva

Foto: FENA

Venecuelanski diplomata i bivši predsjednik Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) 1992. godine Diego Enrique Arria Salicetti primio je večeras nagradu Počasni građanin Sarajeva u 2021. godinu.

Na svečanosti u Vijećnici istaknuo je ponos zbog nagrade koja mu je uručena i, kako je kazao, znači mu više nego ijedna druga koju je dosad dobio. Taj trenutak sreće podijelio je i sa kćerkom koja je došla sa njim u Sarajevo.

Ambasador Arria je prvi visoki zvaničnik međunarodne zajednice koji je tokom posjete Srebrenici izjavio da se tu odvija ‘usporeni proces’. Svijetu je, kaže, trebalo još dvije godine da to zaustavi.

Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva u 2021. dodijeljena je u četiri kategorije. Za oblast umjetnosti dobitnik je prof. Asim Horozić, za druge oblasti rada i stvaralaštva fra Ivo Marković, oblast obrazovanja Arzija Pašalić, dok je za oblast zdravstva i socijalne zaštite nagrađeno Udruženju ‘Oaza’ koje brine o osobama s intelektualnim teškoćama.

Šestoaprilska nagrada se dodjeljuje na Dan oslobođenja Sarajeva, ali je odgađana zbog epidemiološke situacije izazvane pandemijom.

(Vijesti.ba / FENA)

Džaferović zahvalio ambasadoru Arriju za sve što je uradio za BiH tokom rata

Džaferović zahvalio ambasadoru Arriju za sve što je uradio za BiH tokom rata

Foto: Vijesti.ba

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je bivšeg predsjedavajućeg Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija ambasadora Diega Arriju.

Kako je saopćeno iz Predsjedništva BiH, Džaferović je zahvalio ambasadoru Arriji za sve što je uradio za Bosnu i Hercegovinu tokom rata, u svojstvu stalnog predstavnika Venecuele u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija i predsjedavajućeg Vijeća sigurnosti UN-a.

Član Predsjedništva BiH Džaferović je kazao da je ambasador Arria ispunio svoju ljudsku dužnost, jer je već u ljeto 1993. nakon svoje posjete Srebrenici upozorio međunarodnu zajednicu da je na djelu genocid, ali je izostala pravovremena reakcija.

Naglašeno je da iz perioda 1992-1995. međunarodna zajednica mora izvlačiti lekcije za aktuelne i buduće izazove, imajući u vidu da je na sceni ista prijeteća retorika usmjerena protiv Bosne i Hercegovine.

Džaferović je poželio dobro zdravlje ambasadoru Arriji i kazao da će zauvijek biti upamćen kao veliki prijatelj Bosne i Hercegovine, koji je pritekao u pomoć kada je bilo najteže, saopćeno je iz bh. Predsjedništva.


(Vijesti.ba / FENA)

Komentariši