Predsjednik Suda BiH oslobođen disciplinske odgovornosti

Predsjednik Suda BiH oslobođen disciplinske odgovornosti

Ranko Debevec / Arhiv Predsjednik Suda BiH Ranko Debevec oslobođen je disciplinske odgovornosti koja mu se stavljala na teret, saopštilo je danas Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH.

“Drugostepena disciplinska komisija za sudije VSTV BiH, odlučujući o žalbi tuženog, Debevec Ranka, predsjednika Suda BiH i žalbi Ureda disciplinskog tužioca VSTV-a BiH (UDT) protiv odluke Prvostepene disciplinske komisije za sudije VSTV-a BiH, donijela je odluku kojom je žalba tuženog u cijelosti usvojena i preinačena odluka Prvostepene disciplinske komisije za sudije VSTV-a BiH od 13.07.2021. godine u dijelu kojim je tuženi oglašen odgovornim i izrečena mu disciplinska mjera javna opomena, tako što je odbijena disciplinska tužba kojom su se tuženom stavljali na teret disciplinski prekršaji propisani u Zakonu o VSTV-u, član 56. tačka 22.: „ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije“ i tačka 19: „namjerno davanje lažne, obmanjive i nedovoljne informacije u vezi s bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti Vijeća“, a vezano za tačku a) i c) disciplinske tužbe”, kaže se u saopštenju.

Nadalje, kako se navodi, Drugostepena disciplinska komisija za sudije odbila je žalbu UDT-a i potvrdila odluku Prvostepene disciplinske komisije za sudije VSTV-a BiH od 13.07.2021. godine u dijelu kojim je odbijena tačka b) disciplinske tužbe, kojom se tuženom stavlja na teret da je počinio disciplinski prekršaj propisan članom 56. tačka 22. Zakona o VSTV-u „ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije“.

Time je predsjednik Suda Bosne i Hercegovine Debevec Ranko oslobođen disciplinske odgovornosti koja mu se stavljala na teret.

Odluka Drugostepene disciplinske komisije je konačna i na istu ne postoji mogućnost ulaganja žalbe, dodaje se u saopštenju.


(Vijesti.ba)

Komentariši