Evropska komisija sprema nova poreska pravila zbog Pandora papira

Evropska komisija sprema nova poreska pravila zbog Pandora papira

Paolo Gentiloni / Vijesti.baEvropska komisija će do kraja godine predstaviti nova zakonska rješenja protiv utaje poreza, rekao je danas poreski komesar EU Paolo Gentiloni.

Gentiloni je rekao zastupnicima da će Komisija nastaviti borbu protiv utaje poreza i izbjegavanja plaćanja poreza i da će predložiti nova pravila o povećanju obima informacija koje se automatski razmjenjuju među nacionalnim poreskim službama.

Diskusija o porezima uvrštena je u dnevni red Evropskog parlamenta poslije izvještaja ove sedmice o velikom curenju poreskih podataka, poznatom kao “Pandora papira”.

Ova dokumentacija pokazala je na koji način bogati i uticajni pojedinci i dalje sistematski otvaraju ofšor kompanije da bi umanjili svoje poreske račune.

Iako ovakve aktivnosti nužno ne podrazumijevaju i utaju poreza, plaćanje manjih poreza u drugim zemljama uz pomoć poreskih savjetnika sve se češće dovodi u pitanje, naročito dok se svijet izvlači iz ekonomske krize koju je izazvala pandemija Covid-19.

Podsjetimo, posljednji dan proteklog vikenda brojne medijske kuće objavile su istraživanje koje uključuje milone dokumenata koji pokazuju skriveno bogatstvo brojnih svjetskih lidera i poznatih ličnosti, kao i sve metode koje su koristili kada je riječ o izbjegavanju plaćanja poreza.

Više od 600 novinara iz 117 zemalja mjesecima je pretraživalo dosjee iz 14 izvora, a rezultati su objavljeni pod jedinstvenim dokumentom – Pandora papiri.


(Vijesti.ba)

Komentariši