MURPHY: SANKCIJE ZA NACIONALISTE KOJI NISU SPREMNI SPROVESTI REFORME I NANOSE ŠTETU GRAĐANIMA BIH

Adnan Herco 05/10/2021

U saslušanju pred američkim Senatom budući ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Michael J. Murphy odgovarao je na pitanja senatora o svom budućem radu u našoj zemlji.

Kako je rekao Murphy, SAD podržava NATO-ovu politiku otvorenih vrata i aspiracije BiH prema pridruživanju ovom savezu.

  • Rusija, s druge strane, ima drugačiju viziju BiH nego SAD. Oni prezentuju viziju propale države sa tenzijama koje ne jenjavaju. Moramo se boriti protiv ovog malignog utjecaja. Kina ima opet drugačiji pristup, oni svoju priliku vide u korupciji koja je sveprisutna u zemlji. Mi moramo svoju priliku vidjeti u borbi protiv te korupcije”, kazao je Murphy.

Dodao je da moraju biti spremni za nastavak programa koji već implementiraju ljudi na terenu.

  • Podržavam korištenje novih sankcija koje je predsjednik Joe Biden najavio. One podrazumijevaju da će etnonacionalisti koji nisu voljni provesti reforme platiti ‘visoku cijenu’ zbog štete koju nanose interesima Amerike i građana Bosne i Hercegovine”, dodao je Murphy.

Zaključio je da su njegovi fokusi rada u našoj zemlji ustavne reforme, reforme u vladavini prava, ekonomija i euroatlantske integracije .

OVO JE ŠEST PRIORITETA BUDUĆEG AMERIČKOG AMBASADORA U BIH MICHAELA MURPHYJA

Adnan Herco 05/10/2021

Budući američki ambasador u BiH Michael J. Murphy započeo je saslušanje pred Komitetom za vanjske poslove Senata SAD-a te je istakao ključne ciljeve u svom narednom diplomatskom zadatku.

On je pred Komitetom kazao da je pred njim šest ključnih tačaka:

Pomoći BiH u stvaranju kandidatskog statusa za članstvo u EU
Raditi na reformama vladavine prava, posebnu u borbi protiv korupcije
Raditi na rastu trgovine sa SAD-om
Suprotstaviti se težnjama Kine i Rusije koje “potkopavaju” BiH
Raditi na pomirenju među stanovništvom
Raditi na tome da BiH bude sigurna zemlja za Amerikance koji tamo žive i rade

Murphy je na početku obraćanja obećao implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno ispunjavanje “5+2” za zatvaranje OHR-a i osiguranje teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

Naglasio je da Amerika mora biti više i izraženije prisutna na Balkanu, a posebno u BiH te najavio veliku podršku SAD-a na euroatlantskom putu BiH.

Istakao je i da SAD mora motivisati domaće političare da rade na reformama za dobrobit građana i države.

Podsjetimo, američki predsjednik Joe Biden je početkom jula izabrao Murphyja kao osobu koja će predstavljati politiku SAD-a u Bosni i Hercegovini. Nakon prijedloga Bijela kuća je uputila prijedlog imenovanja u Senat SAD-a, koji bi trebao potvrditi ovaj prijedlog.

Murphy ima 29-godišnje iskustvo, a trenutno radi kao zamjenik pomoćnika državnog sekretara za evropska i euroazijska pitanja. Njegov portfolio uključuje evropsku sigurnost, kontrolu konvencionalnog naoružanja i arktičku sigurnost, stoji u biografiji objavljenoj na stranici State Departmenta.

Prije nego što će otići na Kosovo 2009. godine, gdje je služio kao zamjenik šefa misije u ambasadi u Prištini, bio je i u Bosni i Hercegovini. U Sarajevu je tri godine radio kao politički savjetnik u Američkoj ambasadi. Trenutno ima diplomatski čin ministra savjetnika.

Funkciju ambasadora SAD-a u Bosni i Hercegovini obavlja Eric Nelson, koji je na ovu poziciju imenovan 2019. godine u eri vladavine bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Komentariši