Komšić: Obnova EU integracija kroz jednakost građana

Komšić: Obnova EU integracija kroz jednakost građana

Foto: Vijesti.ba Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je, tokom druge plenarne sjednice samita EU – zapadni Balkan na kojoj se razgovaralo o produbljivanju političkog dijaloga, …

… ali i o trenutnom stanju kada je riječ o proširenju EU na zapadni Balkan, poručio da je potrebno obnoviti evropske integracije kroz zastupanje jednakopravnosti svih građana BiH, te pozdravio inicijativu o Zajedničkom regionalnom tržištu CRM.

Predsjedavajući Komšić je istaknuo da proširenje na zapadni Balkan ima smisla, samo ako će to uistinu značiti i uspostavljanje Evropskih vrijednosti i principa na zapadnom Balkanu, kao i poštivanje temeljnih tekovina demokratije u civiliziranom društvu.

– Dijelim vaše mišljenje da, u svijetlu evropskih vrijednosti, primarna aktivnost država zapadnog Balkana, a time i Bosne i Hercegovine treba biti usmjerena na razvoj potpune i stabilne demokratije, zaštitu osnovnih ljudskih prava i temeljnih sloboda, što sve zajedno treba činiti kroz sistem vladavine prava – rekao je Komšić, saopćeno je iz njegovog Kabineta.

Dodao je da podržava nužnost za odlučnim naporima ka regionalnoj stabilnosti koja treba poslužiti zapadnom Balkanu i nekim državama članicama Evropske unije da usklade bilateralne odnose, u kojima još uvijek zapaženo mjesto ima nasljeđe rata na našim prostorima.

Po njegovim riječima, Bosna i Hercegovina ostaje opredjeljena za svoj evropski put uprkos svim izazovima i različitim političkim uplivima trećih strana.

– Pozivam države članice Europske unije da očuvaju proces evropskih integracija za Bosnu i Hercegovinu kao suverenu i nezavisnu zemlju ravnopravnih i jednakopravnih građana, koji trebaju svoju budućnost da vide u svojoj zemlji – naveo je Komšić.

On smatra da se moraju prevazići unutrašnje nesuglasice „kako bi evropske vrijednosti i evropske standarde doveli u BiH i omogućili našim građanima da ostanu u svojoj zemlji, ne zbog evropske perspektive, već zbog poboljšanja kvaliteta života i garancije zaštite osnovnih ljudskih prava i sloboda u skladu s dostignućima savremene civilizacije“.

– Da bi tako nešto bilo moguće, očekujem od Evropske unije da ne odustaje od vlastitih vrijednosti, principa i standarda u svim zemljama zapadnog Balkana, jer bi odustajanje od tih vrijednosti zbog kratkoročnih ciljeva, moglo ostaviti dugoročne posljedice i u samoj Evropskoj uniji.

Zato je važno da sa današnjeg Samita pošaljemo važnu poruku – da zapadni Balkan treba obaviti tranziciju prema evropskim vrijednostima i standardima u što skorijem roku i da će, u tome pogledu, Evropska unija pružiti svu neophodnu pomoć i podršku – rekao je Komšić.

Predsjedavajući Komšić posebno je naglasio da je Bosna i Hercegovina potpisnica Akcionog plana za Zajedničko regionalno tržište (Common Regional Market CRM).

U tome smislu pozdravio je ključnu i historijsku ulogu EU, jer se Zajedničko regionalno tržište bitno razlikuje od drugih regionalnih inicijativa, zbog odlučnosti EU da za zapadni Balkan izdvoji proiciranih 30 milijardi eura u narednih sedam godina.

On smatra da je ekonomsko regionalno povezivanje, zasnovano na osnovnim principima EU, od velike važnosti za poboljšanje životnog standarda kao i za napredak čitave regije ka Europskom putu.

– Bosna i Hercegovina cijeni sveobuhvatnost ovog regionalnog projekta koji se provodi kroz Berlinski proces. Pozdravljam ključnu ulogu Europske unije u koordinaciji aktivnosti uspostavljanja Zajedničkog regionalnog tržišta kroz Berlinski proces kao i produbljivanje partnerskog odnosa država zapadnog Balkana sa spacijaliziranim regionalnim institucijama popout CEFTA, Vijeća za regionalnu suradnju, Transportne i Energetske zajednice u provođenju reformi kroz Ekonomski i investicijski plan za zapadni Balkan.

Smatram ovaj potez Europske unije historijskim, jer je bitna razlika između njega i drugih regionalnih inicijativa upravo u odlučnosti institucija EU, kapacitiranosti pomenutih regionalnih  organizacija i proiciranih 30 milijardi eura u narednih sedam godina – poručio je Komšić.


(Vijesti.ba / FENA)

Komentariši