Indijski pisac: Ide li Indija u pravcu genocida nad muslimanima?

Indijski društveni mediji danas su prepuni video snimaka samoproglašenih zaštitnika hinduizma koji pozivaju na linčevanje muslimana bez suđenja.

Muslimane su počeli doživljavati kao “strance” zbog širenja dezinformacija, govora mržnje, otvaranja starih vjerskih rana (Reuters)

06 Oct 2021

Debasish Roy Chowdhury, ugledni indijski pisac, upozorio je da je ono s čime se suočavaju muslimani danas u indijskoj državi Assam – od ubijanja, raseljavanja, protjerivanja sa svojih polja, dovođenja Hindusa umjesto njih i etiketiranja da su korijen svake nevolje u Indiji – samo početak istrebljenja svih muslimana u Indiji, a da je Assam postao primarna laboratorija za to uništenje.

Chowdhury, koautor knjige Uništavanje demokratije: Indija se okreće autoritarizmu, rekao je da su dehumanizirajuće priče koje promovira vladajuća stranka Bharatiya Janata (BJP) protiv muslimana slične onome što je nacistička Njemačka činila Jevrejima, koje su nazvali “štakorima”, kao i onome što su Hutui činili prilikom istrebljenja Tutsija u Ruandi 1990-ih; zvali su ih “žoharima”. Indijski muslimani su, prema riječima članova BJP-a, “termiti” koji izjedaju indijske resurse i oduzimaju hindusima blagodati njihove zemlje.

U svom članku u američkom časopisu “Time”, Chowdhury je osudio djela prikazana na video snimku objavljenom u septembru prošle godine. Snimak prikazuje indijske policajce kako ubijaju muslimanskog mladića u Assamu i televizijskog snimatelja koji gazi mrtvo tijelo mladića. Snimatelj se potom vraća policajcima koji ga grle kao izraz dubokog zadovoljstva takvim činom uprkos njegovoj ogavnosti, smatra autor.

Ovdje je Chowdhury naglasio da je uspon sadašnjeg ekstremističkog premijera Narendre Modija doveo do toga da se historijska ogorčenost stanovnika Assama prema onima koji ne govore njihov jezik pomiješala s hinduističkom nacionalističkom politikom, što je proizvelo opasnu mješavinu ksenofobije i nacionalističkih osjećaja.

Dodao je da je gaženje po tijelu muslimana sada postalo herojski patriotski čin i stoga zaslužuje ponosno razmetanje pred kamerama, a slijepi fanatizam je danas postao znak časti. Snimatelj smatra da je svojim činom učestvovao u zaštiti Indije. Chowdhury naglašava da njegovo ponašanje govori mnogo o načinu na koji je Modi je iskoristio historiju kao oružje, dok je mržnju predstavio kao vrijednost na koju je podsticao.

”Hindusi su u opasnosti”

Naglasio je da je Modijeva stranka postigla zastrašujuću stvar: Hindusima, koji predstavljaju 84 posto indijskog stanovništva, usađen je dubok osjećaj da su žrtve. Muslimane su počeli doživljavati kao “strance” zbog širenja dezinformacija, govora mržnje, otvaranja starih vjerskih rana, manipuliranja pokornim medijima, utišavanja progresivnih glasova i osnaživanja hinduističkih grupa za osvještavanje građana pod sloganom “Hindusi su u opasnosti”, što je desničarski imperativ koji danas duboko odjekuje u Indiji.

Kao rezultat toga, rekao je Chowdhury, danas su mnogi Hindusi uvjereni da su muslimani najveći problem s kojim se njihova zemlja suočava. Prije nego što je Modi preuzeo vlast 2014. godine, većina građana je mislila da su siromaštvo, slab ekonomski rast i korupcija njihova glavna briga, istakao je autor.

Kada je Modi preuzeo vlast, obećao je da će to sve popraviti. Međutim, ekonomija se nastavila pogoršavati, a nezaposlenost i siromaštvo su rasli pod njegovom vlašću, zbog čega je BJP sve više pribjegavao promoviranju politike hinduističke nadmoći kako bi skrenuo pažnju s neuspjeha da ispuni obećano i izbjegne odgovornost.

Kako bi nastavila pobjeđivati na izborima, stranka je shvatila da mora pojačati polarizaciju hinduističkih birača protiv muslimana i voditi najružnije i najgnusnije kampanje ikad s ciljem demoniziranja muslimana, prema riječima autora.

U tom kontekstu, kaže Chowdhury, indijski društveni mediji danas su ispunjeni video snimcima samoproglašenih branitelja hinduizma koji pozivaju na pogubljenje muslimana bez suđenja, što je postalo toliko uobičajeno da to više nije vijest.

Glavni promotori hinduističke nadmoći rijetko bivaju uhapšeni zbog govora mržnje, dok se muslimani rutinski suočavaju s nasumičnim napadima zbog “zločina” poput prijevoza stoke ili boravka u društvu hinduističkih žena. Ponekad je provokacija i to što se na nekom vidi da je musliman. Chowdhury kaže da je i sam Modi istaknuo to na izbornim skupovima, kada je rekao da se ljudi “koji stvaraju nasilje” mogu prepoznati po odjeći.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

Indija: Kaligraf-hinduista oslikao više od 200 džamija

Tokom trodecenijske karijere, Anil Kumar Chowhan je ispisao stihove iz Kur'ana na zidovima više od 200 džamija širom Indije.30 Jun 2021

Dokazi Al Jazeere upućuju da Indija gradi tajnu vojnu bazu na Mauricijusu

Satelitske fotografije otkrivaju da se na Agalegi grade dva velika pristaništa i pista duža od tri kilometra.03 Aug 2021

Indija: Devetogodišnjakinja silovana, ubijena pa prisilno kremirana

Smrt mlade pripadnice Dalita, marginalizirane grupe u Indiji, izazvao velike proteste u kojima se traži smrtna kazna za optužene, hinduističkog svećenika i tri pomoćnika.04 Aug 2021

Komentariši