“Povući udžbenike u Srbiji koji negiraju hrvatski, bosanski i crnogorski”

Beta 05. okt. 2021

Izvor: N1

Predsednica Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) u Srbiji Jasna Vojnić zatražila je danas da svi udžbenici iz srpskog jezika za osmi razred u Srbiji budu povučeni iz upotrebe jer kako je rekla, osporavaju postojanje hrvatskog jezika, kao i bosanskog i crnogorskog.

Ona je navela da se Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja ranije obratio Odboru za standardizaciju srpskog jezika pri Institutu za srpski jezik SANU s molbom za precizna uputstva o podjeli južnoslovenskih jezika, a da je stav Odbora, koji je Zavod dobio napismeno, da među južnoslovenske jezike treba navesti bugarski, makedonski, slovenski i srpski jezik.

VEZANA VIJEST

Udžbenik u Srbiji: Bošnjaci i Hrvati srpski jezik nazivaju hrvatski i bosanski

REGIJA

Po njenim riječima, iz tog Odbora SANU su naveli da uz srpski jezik treba staviti napomenu da Hrvati, Bošnjaci i neki Crnogorci taj jezik nazivaju hrvatskim, bosanskim-bošnjačkim i crnogorskim jezikom.

“Dakle, izdavači su samo radili prema uputstvima koja su dobili od strane Instituta za srpski jezik SANU”, navela je predsjednica HNV-a.

Ona je ocijenila da se radi o “već viđenoj indoktrinaciji srpskog svijeta” i dodala da “zbunjuje činjenica da su isti članovi SANU-a učestvovali u priređivanju Rječnika bunjevačkog jezika”.

“Ili pak ‘bunjevački jezik’ ima znak jednakosti sa srpskim? Ali nas onda buni što ‘bunjevački jezik’ više nije na ćirilici kao što je prvobitno bio? I kako je moguće da je isti taj Zavod odobrio sve udžbenike za nastavu na ‘nepostojećem’ hrvatskom jeziku? Je li moguće da je hrvatski jezik greškom uveden kao jedan od službenih jezika u EU”, upitala je Vojnić.

Podsjetila je da je Srbija, kada je ratifikovala Evropsku povelju o regionalnim i manjinskim jezicima, uvrstila i hrvatski jezik kao manjinski jezik.

“Znači li to da su uputstva koja daje Odbor za standardizaciju srpskog jezika SANU diskriminirišuća i da krše standarde zaštite manjina koje je Srbija prihvatila i uvrstila kao dio svog zakonodavstva”, upitala je predsjednica HNV-a.

Tegeltija odluku o smjeni Podžića uputio u bh. Parlament

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine je odgodio zajedničku vojnu vježbu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Vojske Srbije, koja je trebala biti održana od 9. do 16. oktobra na Manjači.

Zoran Tegeltija je rekao da je Sifet Podžić prekršio Zakon o odbrani Bosne i Hercegovine (EPA/Fena)

05 Oct 2021

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija donio je u utorak odluku o smjeni ministra odbrane Bosne i Hercegovine Sifeta Podžića, nakon što je Podžić odgodio zajedničku vojnu vježbu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Vojske Srbije, koja je trebala biti održana na Manjači kod Banja Luke ovog mjeseca.

“Predsjedavajući Vijeća ministara, koji je odgovoran za usklađivanje ustavnih odnosa Vijeća ministara s radom Predsjedništva, Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, entitetima i Brčko distriktom, kao i za usklađivanje rada Vijeća ministara, Odluku o smjeni ministra odbrane u Vijeću ministara Sifeta Podžića donio je nakon što je ministar Podžić prekršio Zakon o odbrani Bosne i Hercegovine u načinu rada i odlučivanja i jednostranim potezima narušio vladavinu prava i unutrašnje povjerenje te diplomatske odnose i inostranu saradnju”, saopćeno je iz Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Tegeltija je odluku o smjeni ministra odbrane uputio Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine na odlučivanje.

Dodik najavio prijavu protiv Podžića

Vojna vježba Vojske Srbije i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koja je trebala biti održana od 9. do 16. oktobra na Manjači, otkazana je zbog loše epidemiološke situacije u zemlji te zbog malog broja vakcinisanih pripadnika Oružanih snaga, prema navodima iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Zbog otkazivanja vojne vježbe reagirao je i član bh. Predsjedništva Milorad Dodik, zaprijetivši krivičnom prijavom protiv Podžića.

Dodik je rekao da Podžić nije imao pravo da otkaže vježbu, da je pravo na to imalo samo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, te je najavio da će protiv ministra biti podnesena krivična prijava.

Ministarstvo odbrane Srbije potvrdilo je da je otkazana zajednička vojna vježba Vojske Srbije i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, o čemu ih se službeno izvijestilo i Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine.

“Izražavamo žaljenje zbog otkazivanja, s obzirom da smo više od šest meseci zajednički planirali izvođenje ove vežbe”, navodi se u saopćenju Ministarstva odbrane Srbije

Ministarstvo odbrane Srbije ostaje partner Bosni i Hercegovini i bh. entitetu Republika Srpska, sa željom da se u budućnosti ostvare zajedničke aktivnosti, navodi se u saopćenju.

Komšić i Džaferović podržali ministra

Odluka o odgađanju vojne vježbe podržali su članovi bh. Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović, koji su takvu odluku nazvali razumnom i opravdanom, “ako se ima u vidu trenutna pogoršana epidemiološka situacija”.

Dodaje se da je predviđena vojna vježba samo prolongirana i bit će realizirana u skladu s odlukom Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kada se za to steknu potrebni uslovi.

“S tim u vezi, zahtjevi za smjenom ministra odbrane su neutemeljeni i neopravdani te predstavljaju neodgovoran izraz politizacije ovog pitanja”, navodi se u zajedničkom saopćenju Komšića i Džaferovića.

Oružane snage Bosne i Hercegovine i Vojska Srbije trebale su održati prvu zajedničku vježbu nakon ratova devedesetih.

Nešto ranije, u maju ove godine, na Manjači je održana velika vojna vježba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i američke vojske.IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE


POVEZANE

Otkazana vojna vježba Srbije i BiH na Manjači

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine vježbu je otkazalo zbog izuzetno loše epidemiološke situacije u zemlji te zbog malog broja vakcinisanih pripadnika Oružanih snaga.04 Oct 2021

Zajednička vježba BiH i NATO-a: Primjena novog plana za zaštitu i spašavanje

Iako je BiH dobila kvalitetan program za terensko upravljanje krizama, upitno je koliko će on pomoći dok je u zemlji moguće da politička blokada proizvodi krizu, poput negašenja požara ljetos.02:1329 Sep 2021

Međunarodna vojna vježba u Sloveniji

U vježbi, koja će biti održana između 18. i 29. oktobra, učestvovat će oko 900 učesnika iz 20 evropskih zemalja, među kojima i 500 slovenskih vojnika.05 Oct 2021

Komentariši