OSCE: Lideri u BiH da okončaju politički zastoj

Izmjene i dopune izbornog zakona trebalo bi da budu usvojene do kraja 2021. godine jer se u izbornoj godini ne mogu mijenjati izborni propisi.

Hrvati, koji dijele Federaciju BiH sa brojnijim Bošnjacima, sada žele da promijene pravila tako da samo Hrvati mogu da glasaju za hrvatskog člana u predsjedništvu BiH (Reuters)

05 Oct 2021

Organizacija ze evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) pozvala je lidere u BiH da okončaju politički zastoj i provedu izbornu reformu osmišljenu da ojača poljuljanu poslijeratnu demokratiju u zemlji.

Predsjednički i parlamentarni izbori u BiH zakazani su za oktobar 2022. godine, ali prije toga, do kraja 2021. godine, trebalo bi da budu usvojene izmjene i dopune izbornog zakona jer se u izbornoj godini ne mogu mijenjati izborni propisi, piše Reuters, prenosi Tanjug.

Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju koja je od završetka rata 1995. godine nadzirala izbore u BiH, preporučila je brojne promjene radi poboljšanja transparentnosti izbornog procesa, međutim vlasti tri konstitutivna naroda to još uvek nisu učinila.

Blokirano donošenje odluka

“Nažalost, čini se da je politička kriza trenutno zaustavila ovaj posao. Zaista se nadam da će to biti samo privremeno i da će se rad na reformi izbornog zakona nastaviti u skladu sa preporukama [OSCE-a]”, poručila je predsjedavajuća OSCE-a i šefica švedske diplomatije Ann Linde juče na konferenciji za novinare.

Donošenje odluka u vladi BiH blokirali su bosanski Srbi nakon što su se usprotivili novom zakonu koji kriminalizuje poricanje genocida i ratnih zločina, a koji je u julu ove godine donio bivši visoki predstavnik Valentin Inzko.

Iako je formirana radna grupa za raspravu o izbornim promjenama, ključni razgovori vode se između bošnjačkih i hrvatskih političkih lidera koji ne mogu da se saglase oko načina izbora član hrvatskog predsjedništva.

‘Ključno za vraćanje povjerenja građana’

Prema Dejtonskom mirovnom sporazumu postignutom 1995. godine, a kojim je utvrđen poslijeratni ustav BiH, samo pripadnici konstitutivnih naroda – Srbi, Hrvati i Bošnjaci – mogu da se kandiduju za tročlano predsjedništvo BiH.

Međutim, Hrvati, koji dijele Federaciju BiH sa brojnijim Bošnjacima, sada žele da promijene pravila tako da samo Hrvati mogu da glasaju za hrvatskog člana u predsjedništvu BiH, ali za to je potrebno da se usvoji ustavni amandman, piše Reuters.

Predsjedavajuća OSCE-a Linde pozvala je lidere da pronađu izlaz iz ćorsokaka.

“Ovo je ključno za vraćanje povjerenja građana u izbore i funkcionalnost ove zemlje”, poručila je ona.IZVOR: AGENCIJE

Komentariši