KRIK: Vučićev kum bio vlasnik offshore firme dok je bio državni funkcioner

Nikola Petrović nije prijavio vlasništvo nad firmom iako je po zakonu to bio dužan uraditi, navode iz KRIK-a.

Nikola Petrović je firmu osnovao dok je bio direktor državne kompanije Elektromreža Srbija (Tanja Valič / Tanjug)

05 Oct 2021

Nikola Petrović, kum predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, bio je vlasnik offshore kompanije Arkshore International na Britanskim djevičanskim otocima preko koje je imao račun u Švicarskoj, pokazali su procurjeli dokumenti offshore kompanija, nazvani Pandorini papiri.

Kako se navodi u danas objavljenom istraživanju Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK), Petrović, koji je u to vrijeme bio direktor državne firme Elektromreža Srbije, vlasništvo nad tom offshore kompanijom nije prijavio Agenciji za sprječavanje korupcije, iako je po zakonu bio dužan to uraditi.

Iz Agencije za sprječavanje korupcije potvrđeno je za KRIK da Petrović tu firmu nije prijavio iako je po zakonu, kao javni funkcioner, dužan i zbog čega bi mogao biti krivično gonjen, prenijela je Beta.

Iz KRIK-a objašnjavaju da je Petrović odabrao Britanske djevičanske otoke zbog toga što se podaci o vlasnicima firmi u toj zemlji, “ozloglašenoj offshore destinaciji”, čuvaju kao najstrožija tajna.

U vrijeme dok je kao direktor vodio državnu kompaniju Elektromreža Srbije (EMS), Nikola Petrović odlučio je i da tajno postane vlasnik privatne firme sa strane.

“To znači da svako može tamo da osnuje kompaniju i da za to gotovo niko ne sazna”, navode iz KRIK-a i dodaju da je na taj način sakrio sebe i kao vlasnika računa u švicarskoj banci.

‘Klijent visokog rizika’

KRIK navodi da je Petrović za sve to angažovao tri agencije: švicarsku konsultantsku firmu Fidinam preko koje je komunicirao sa agencijom Alcogal iz Paname, koja je osnovala offshore firmu, dok je advokatska kancelarija Monfrini Bitton Klein iz Švicarske čuvala dokumentaciju firme predsjednikovog kuma.

Dokumenti otkrivaju i da su od agencije Alcogal, koja je angažovana da otvori offshore firmu, Petrovićevi advokati pokušali sakriti da je javni funkcioner, kako navodi KRIK, vjerovatno kako bi se izbjegle dodatne provjere.

Alcogal je ipak otkrio ko je Petrović i u njihovoj bazi se vodio kao “klijent visokog rizika”.

Kompanija “Arkshore” još uvIJek postoji, ali je neaktivna od novembra 2019. godine, prema podacima poslovnog registra Britanskih djevičanskih otoka.

U procurjelim dokumentima offshore kompanija, do kojih su došli novinari Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ), nazvanim Pandorini papiri, o kojima su ranije izvijestili svjetski mediji, nalaze se imena oko 35 aktuelnih i bivših lidera zemalja, kao i više stotina zvaničnika, političara i milijardera.

Dokumenti otkrivaju njihova tajna bogatstva i poslove.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

Pandora Papers: Milo Đukanović skrivao poslove u offshore oazama

Istraživački centar MANS iz Podgorice otkrio je da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sa sinom Blažom 2012. potpisao tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom.03:2104 Oct 2021

Ćosić: Bitno je ono što će se desiti nakon objavljivanja Pandora papira

“Preko 30 političara koristilo offshore da bi sakrili svoja poslovanja, da bi sakrili skupe umjetnine, avione, jahte, nekretnine, ali i poslovanja firmi iza kojih stoje”07:3104 Oct 2021

Pandora papiri: Siniša mali bio vlasnik 24 luksuzna apartmana

Dokumenti objavljeni u okviru međunarodnog projekta „Pandora papiri“ pokazuju da je ministar finansija Srbije Siniša Mali bio vlasnik 24 luksuzna apartmana na bugarskom primorju.03:1004 Oct 2021

Pandora papiri otkrivaju finansijske tajne nekih od najbogatijih ljudi svijeta

Više od 600 novinara u 117 zemalja mjesecima je analiziralo dosjee u okviru najveće globalne finansijske istrage.04 Oct 2021VIŠE IZ RUBRIKE BALKAN

COVID-19: U BiH 39, u Hrvatskoj 19 preminulih

Zbog odbijanja vakcinisanja hiljade otkaza Amerikancima

Porodice stradalih gardista 17 godina tragaju za istinom

OSCE: Lideri u BiH da okončaju politički zastoj

POPULARNO

Video: Rusija sa podmornice lansirala hipersoničnu raketu

MIŠLJENJA

Bursać: Rade Zoranović, Srbin, Bosanac i borac protiv četnika

Cijene nafte divljaju, vrijeme jeftine vožnje odavno zaboravljeno

Poginuo karikaturista koji je crtao poslanika Muhammada

Komentariši