Evropski parlament: SAD i dalje najvažniji partner, no treba graditi autonomiju

Izvještaj ističe da EU i SAD moraju imati snažniji angažman u obnavljanju svog strateškog partnerstva vezano za države Zapadnog Balkana.

mora biti spremna prilagoditi se na tu novu situaciju, kaže Josep Borrell, Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku (EPA)

05 Oct 2021

SAD je i dalje najvažniji saveznik, no Evropska unija mora graditi svoju stratešku autonomiju, zaključili su u utorak zastupnici Evropskog parlamenta u raspravi o Izvještaju o budućnosti odnosa EU-a i SAD-a izvjestitelja Tonina Picule.

SAD ostaje najvažniji evropski partner, no najbolji partner SAD-u bila bi strateški autonomna Evropska unija, rekao je Picula u raspravi o izvještaju o kojem će se glasati u srijedu u Strasbourgu, piše Hina.

Hrvatski zastupnik iz redova socijalista i demokrata (S&D) pozvao je na „obnovljeno i osnaženo” transatlantsko partnerstvo, kazavši kako se trenutni odnos prvenstveno temelji na tome da SAD čini što odgovara njihovoj nacionalnoj politici, ponekad ne uzimajući u obzir ono što je važno EU-u.

„AUKUS i Afganistan su podsjetili EU da mora uhvatiti korak s novom stvarnošću i redefinirati odnos sa SAD-om na ravnopravnijim temeljima, ali i preuzimati veću odgovornost”, dodao je Picula, referirajući se na haotično povlačenje saveznika iz azijske države te na nedavni, iznenadno objavljeni odbrambeni sporazum između Australije, Velike Britanije i SAD-a koji je izazvao diplomatski spor između Washingtona i evropskih partnera.

‘Poziv na buđenje’

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell složio se da je AUKUS bio „poziv na buđenje”, pa naglasio da će promjene u američkom društvu utjecati na ulogu SAD-a u svijetu.

Borrell smatra da je SAD nakon povlačenja iz Afganistana poslao „jasnu poruku” kako želi prerasporediti svoje prioritete, a da EU „mora biti spremna prilagoditi se na tu novu situaciju”, što uključuje veću samodostatnost u obrambenim pitanjima.

„Odnos sa SAD-om je snažan temelj naše slobode i blagostanja te ga moramo i dalje graditi, ali u isto vrijeme izgrađivati našu autonomiju jer se naši interesi neće uvijek poklapati”, zaključio je Španac.

U svom obraćanju Borrell je istaknuo da je saradnja sa SAD-om puno bolja na području Zapadnog Balkana, što je pokazano nedavnim rješenjem krize između Kosova i Srbije, a kao pozitivan razvoj spomenuo je i ukidanje američkih viza za Hrvatsku.

U opsežnom izvještaju naglašava se kako SAD ostaje najveći strateški partner EU-a, pa se pozdravlja američki povratak multilateralizmu temeljenom na vladavini prava, nakon što je bivši američki predsjednik Donald Trump povukao SAD iz niza međunarodnih organizacija iz sporazuma.

Washington se poziva na saradnju u reorganizaciji Ujedinjenih naroda i Svjetske trgovinske organizacije (WTO) i globalnog trgovinskog sistema, kao i na rad na svjetskom korporativnom porezu u okviru Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Stav prema Rusiji i Kini

U izvještaju se podržava koordinirani stav prema Rusiji i Kini, poziva na veću koordinaciju u nizu geopolitičkih pitanja, u zelenoj transformaciji ekonomije, borbi protiv autoritarnih režima, pandemije COVID 19, klimatskih promjena i terorizma, te u zagovaranju jednakosti i razvoju novih tehnologija. Istovremeno se naglašava potreba jačanje evropske strateške i odbrambene autonomije, komplementarne s NATO savezom.

Kina se u izvještaju naziva „sistemskim rivalom i konkurentom”, ali se naglašava da ona mora biti važan partner u borbi protiv niza globalnih problema. Izražava se zabrinutost zbog činjenice da je Kina u protekla tri desetljeća utrostručila svoje emisije stakleničkih plinova te da danas oni iznose 27 posto ukupnih štetnih emisija u svijetu, zbog čega su zelene politike EU-a i SAD-a nedostatne bez jasne predanosti Kine tom cilju.

Izvještaj ističe da EU i SAD moraju imati snažniji angažman u obnavljanju svog strateškog partnerstva vezano za države Istočnog partnerstva i Zapadnog Balkana kako bi se u tim regijama izgradila otporne, demokratske države blagostanja koje će se moći oduprijeti autoritarnim snagama.

Evropski parlament u izvještaju poziva SAD da ukine smrtnu kaznu i reformira svoj pravosudni sistem te da provede najavljeno zatvaranje zatvora u Guantanamu.

EU ohrabruje Washington i da garantira pravedan i otvoren pristup zdravstvenom sistemu i drugim socijalnim mjerama, da regulira posjedovanje oružja i bori se protiv rasnih nejednakosti.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

Borrell: Saradnjom EU-a i SAD-a do rezultata i na Balkanu

EU je spremna da s novim predsjednikom SAD-a obnovi partnerstvo da bi se dobili rezultati u očuvanju mira.22 Jan 2021MIŠLJENJA

Odnosi EU i SAD: Restart savezništva i promjena uloga u novom poretku?

Evropska unija je iz Trumpovog razdoblja izašla vanjskopolitički krhkija nego što je bila prije.Zekerijah Smajić23 Jan 2021

Schmidt u Beogradu pozvao na jačanje inicijative ‘Otvoreni Balkan’

Čuo sam kako neki govore da su inicijativu napravili Srbi – nije pitanje ko je šta učinio, već šta se može da se iskoristiti, rekao je visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.04 Oct 2021

Komentariši