Schmidt u Beogradu pozvao na jačanje inicijative ‘Otvoreni Balkan’

Čuo sam kako neki govore da su inicijativu napravili Srbi – nije pitanje ko je šta učinio, već šta se može da se iskoristiti, rekao je visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Zahvaljujući inicijativi ‘Otvoreni Balkan’ zemlje su već počele ubirati plodove saradnje, kaže Christian Schmidt (Armin Durgut/PIXSELL)

04 Oct 2021

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt podržao je u ponedjeljak, na otvaranju 21. Beogradskog ekonomskog foruma, inicijativu “Otvoreni Balkan” i poručio da nije bitno ko je inicijator ideje, već koje ekonomske koristi ona može donijeti.

“Čuo sam neke ljude kako govore da je inicijativa ‘Otvoreni Balkan’ nešto što su Srbi napravili. Nije pitanje ko je šta učinio, već šta se može iskoristiti kao ekonomska prednost”, poručio je Schmidt.

Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija potpisale su krajem jula sporazum čiji je cilj olakšati trgovinu u regiji, stvoriti jedinstveno tržište rada i međusobnu pomoć u vanrednim sitaucijama, a regionalna inicijativa ranije nazvana “Mini Schengen” službeno je preimenovana u “Otvoreni Balkan” (Open Balkan).

Tri dokumenta su u Skoplju potpisali srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i premijeri Sjeverne Makedonije i Albanije, Zoran Zaev i Edi Rama.

Inicijativi se za sada nisu produžile Bosna i Hercegovina, Kosovo i Crna Gora, dok je premijer Kosova Albin Kurti inicijativu nazvao pokušajem dominacije Srbije u regiji ekonomskim sredstvima.

Bolja povezanost donosi korist

Schmidt, zadužen da nadgleda provedbu Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je zaustavio rat u Bosni i Hercegovini krajem 1995. godine, podržao je Vučića, koji često govori o potrebi bolje povezanosti zemalja u regiji, prenosi Tanjug.

“Bolja povezanost je i dobra priprema za međunarodnu konkurenciju koja čeka zemlje u regiji“, rekao je Schmidt.

“Moramo raditi na tome da ispunimo ne samo narativ koji se odnosi na gledanje u okviru sopstvenih granica, već da se osvrnemo na zajedničku poziciju – da moramo raditi zajedno.“

Visoki je predstavnik je kazao da su pojedine zemlje zahvaljujući inicijativi “Otvoreni Balkan” već počele ubirati plodove te saradnje i pozvao sve da doprinesu zajedničkoj budućnosti ove regije.

“Već imamo tri zemlje učesnice koje podržavaju ovu inicijativu ‘Otvoreni Balkan’ – Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Albaniju. Svi zajedno trebamo raditi na tome”, naveo je Schmidt.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

Vučić kritizira EU, ‘Otvoreni Balkan’ nazvao historijskom prilikom

Osnivači EU-a znali su da mogu prevladati tešku historiju samo ako se počnu povezivati preko ekonomije, naveo je srbijanski predsjednik u autorskom tekstu.01 Aug 2021

Vučićev ‘Otvoreni Balkan’: Ekonomska dobit ili srbijanska hegemonija?

Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija potpisale su sporazume čiji je cilj olakšati trgovinu u regiji, stvoriti jedinstveno tržište rada i međusobnu pomoć u vanrednim situacijama.05 Aug 2021

Rama: Uz ‘Otvoreni Balkan’ lakše do EU

Otvoreni Balkan novi je način kojim se može brže doći do evropske integracije, rekao je albanski premijer.30 Aug 2021

Osmani: ‘Otvoreni Balkan’ je opasan, neće se ostvariti

Predsjednica Kosova tvrdi da se inicijativom ‘Otvoreni Balkan’ odlažu evropske integracije regiije i ocjenjuje da je ta inicijativa opasna.15 Sep 2021VIŠE IZ RUBRIKE BALKAN

Otkazana vojna vježba Srbije i BiH na Manjači

Pandora Papers: Milo Đukanović skrivao poslove u offshore oazama

Hrvatska će povećati socijalne naknade

Ćosić: Bitno je ono što će se desiti nakon objavljivanja Pandora papira

POPULARNO

‘Pali’ Facebook, Instagram, WhatsApp i Messenger

Video: Rusija sa podmornice lansirala hipersoničnu raketu

Pandorini papiri: Skrivena imovina Đukanovića i stanovi Siniše Malog

Cijene nafte divljaju, vrijeme jeftine vožnje odavno zaboravljeno

Komentariši