Schmidt: ‘Otvoreni Balkan’ bi trebao smanjiti birokratske procedure

Schmidt: 'Otvoreni Balkan' bi trebao smanjiti birokratske procedure

Foto: Arhiv

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (BiH) Christian Schmidt u obraćanju na 21. beogradskom ekonomskom forumu naglasio je značaj regionalne saradnje.

– Važno je shvatiti da politika mora odrediti okvir u kojem plodonosna i razvijena ekonomija može funkcionisati i razvijati se. Potrebno je raditi da konkurencija bude pravedna. A, oni koji budu profitirali od ekonomije su ljudi koji trebaju ostvariti profit na pouzdan i siguran način, te da svako može uzeti svoj komad bogatstva – rekao je Schmidt.

Na Beogradskom ekonomskom forumu, koji se održava 4. i 5. oktobra, učestvuje veliki broj eminentnih govornika iz Srbije i inostranstva. Ovogodišnji forum bavi se aktuelnim temama s posebnim akcentom na privredni rast i razvoj Srbije, na saradnju u regionu i šire, kao i pitanja pristupanja Evropskoj uniji (EU).

Visoki predstavnik je BiH osvrnuo se na inicijativu “Otvoreni Balkan” kazavši kako je čuo neke ljude koji govore da je “inicijativa ‘Otvoreni Balkan’ nešto što su pokrenuli Srbi”.

– Pa šta? Pitanje nije ko je šta pokrenuo, nego – šta ja mogu kao ekonomsku prednost dobiti od toga – rekao je Schmidt, dodavši kako je “Otvoreni Balkan” inicijativa koja bi trebala donijeti smanjenje birokratskih procedura.

– Podržavam ideju da se razvije bolja infrastruktura u regiji kako bi bili konkurentniji u svijetu. Moramo raditi, ne samo da provedemo naše narative, gledajući samo na vlastito izborno tijelo, nego da vidimo da se neke stvari moraju raditi zajedno. I to je problem i u Bosni i Hercegovini. U BiH je Međunarodni monetarni fond tražio elektronski potpis u bankarskom sistemu i nismo uspjeli, jer postoji rezervisanost kod političara – rekao je Schmidt.

Istakao je da se neke stvari u vezi sa identitetom mogu zadržati, napominjući da se mora postići dogovor kako bi se otklonile ekonomske prepreke. Podsjetio je da je prethodnih godina na hiljade kvalifikovanih radnika otišlo u zemlje Evropske unije, uključujući i Njemačku.

– To su mladi ljudi. Oni su potrebni ovdje. Moramo uraditi naš posao i pokušati da oni rade ovdje i da imaju mogućnost da rade i razvijaju se u ovoj regiji – kazao je Schmidt te dodao:

– Svi moramo dati svoj doprinos za dobru ekonomsku budućnost regije.



(Vijesti.ba / AA)

Komentariši