ZAVRŠEN PROTEST: OVO SU PORUKE LIDERA OPOZICIJE RS

Adnan Herco 02/10/2021

Na Trgu Krajine u Banjaluci večeras je održan protest opozicionih stranaka u RS-u pod nazivom “Stop gušenju! Za slobodnu Srpsku”.

Sva dešavanja sa protesta mogli ste uživo pratiti na našem portalu.

Nakon Šarovićevog obraćanja, građani su se počeli razilaziti a protest je okončan.

Skupu se večeras posljednji obratio predsjednik SDS-a Mirko Šarović, pročitavši zahtjeve opozicije upućene vladajućem režimu.

  • BN televizija je sinonim za slobodu, tražimo od RTRS-a da u roku od 15 dana uključi BN TV, kao što je to uradila sa ATV-om, u suprotnom naše je pravo da održimo novi skup, ali pred RTRS-om.

Tražimo od nadležnih da procesuiraju odgovorne u aferama kiseonik, maske i respiratori.

Zahtijevamo momentalnu smjenu Alena Šeranića, Vlade Đajića i svih direktora bolnica koji su postupali mimo zakona. Kad nepravda postane zakon, naš otpor postaje naša dužnost – zaključio je Šarović

Postoje dvije vrste okupatora – oni koji nisu govorili srpskim jezikom i koji su pravili sirotinju i poslušnike i oni koji govore sprskim jezikom, predstavljaju se lažnim patriotama a od svog naroda prave bijedu i podatnike, poručio je član Predsjedništva SDS-a Vukota Govedarica.

Takve moramo sljedeće godine ispratiti u prošlost. Na čelu te domaće okupatorske kamarile sjedi vođa režima sa svojim režimlijama, sa svojom porodicom – užom i širom, u zarobljenim institucijama i sa sopstvenom slobodom koja se zove aristokratija. Tu aristokratiju treba da pobijedimo u oktobru sljedeće godine.

Taj vođa režima nije ništa drugo nego jedna obična kukavica, a naročito njegovi podrepaši. Taj vođa režima crpi svoju snagu iz malodušnosti jednog naroda i iz straha koji je večeras ovdje pobijeđen.

Krenuo je da uništi slobodu medija, one medije koji ne žele da budu poslušnici njegove politike.

Foto: Amira Jablan / Hayat

Pobijedili smo ovdje 2018. i 2020., pobijedit ćemo akobogda i sljedeće godine. Pobijedit ćemo i srušiti onaj režimski bajrak sa RTRS-a sljedeće godine – uvjeren je Govedarica.

18.38 – Danas ovdje krećemo u borbu protiv njihovog porodičnog zuluma, protiv privatne države, porodičnih i privatizovanih institucija, rekao je u svom obraćanju gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

  • Ovo nije protest, ovo je ustanak protiv privatne države. Ovo je naš prvi ustanak, ali morat ćemo mnogo puta ustajati. Mnogo puta ovdje da dolazimo ako hoćemo da slomimo režim, Milu i njegovu silu. I zato će ići u zatvor.

Njihov zulum ide do neizdrživog. I kiseonik nam uzimaju. Ponosan sam što smo ovdje. I nikada im nećemo oprostiti da su nas ovdje prije nekoliko godina batinali. Pendrecima su nas tukli.

Mile, narod je jači od sudbine i od tebe. Trg je slobodan, Banjaluka je slobodna, a sada idemo na to da bude i cijela RS.

Dosta je RS-u njihovih afera – kiseonik, respiratori, pokretne bolnice, dva papka… RS je umorna od njihovih afera, ali ovo će im biti posljednja afera koju smo razotkrili.

Pozivamo Tužilatštvo da uhapsi Đajića, Čađu, Šeranića i sve odgovorne u aferi kiseonik.

Borit ćemo se protiv medijskog mraka – kazao je Stanivuković.

Srce mi je puno kada pogledam sve vas večeras, a veliko je i veće i od Rusije, i od Amerike i od Kanade. Ovo je sloboda – kazala je potpredsjednica PDP-a Jelena Trivić.

  • I ovo im ne damo. Ne damo im ni Hecegvovinu, ni Romaniju, ni Semberiju, ni Majevicu, ni Posavinu, ni našu ljutu Krajinu. Nemaju pravo da rade to od naše zemlje. Za nju su ginuli, a vidite šta rade.

Uništavaju zdravstvo, raselili su ljude. Jedna riječ ih opisuje – izdajnici! Toj izdaji se mora stati nogom za vrat. Ja ne dam ovu zemlju nikome.

Razlika između nas i njih je što je mi volimo u svom srcu, a oni samo zbog svojih novčanika. Vole je samo zato što su se obogatili na njoj. I tome ćemo reći stop, dosta! Oni nemaju narod. Mi imamo narod i samo je narod dovoljan za pobjedu – rekla je Trivić.

Izlazak poslanika u NSRS Nebojše Vukanovića na binu propraćen je gromoglasnim aplauzom i skandiranjem njegovog nadimka “Vukane, Vukane”

  • Ne bih mu (Dodiku) bio u koži kad gleda ovaj narod i ovu atmosferu večeras. Na silu je okupio hiljadu ljudi u Bijeljini a ovdje je 20.000.

Svu su nam djecu rastjerali, niko nas ovako nije razorio. Pakuj se i odlazi. Dosta je!

Skinuli smo lance i okove. Od danas nema više stajanja dok ne uđemo u Palatu i Vladu RS, a za to nam trebate vi. Moramo donijeti slobodu, pravdu i red ovim ljudima, moramo tiranima stati nogom za vrat – poručio je Vukanović.

“Mile, odlazi!”, orilo se Trgom Krajine za vrijeme Vukanovićevog obraćanja.

Predsjednik SPS-a Goran Selak poželio je okupljenim građanima dobrodošlicu na slobodan Trg Krajine.

  • Kada su nas pitali zašto podržavamo protest, rekli smo zato što želimo biti sa svojim narodom. Vlast je izgubila dodir sa svojim narodom. Oni su bivši samo što toga nisu svjesni – rekao je Selak.

Potpuno mi je jasno da će režimska fabrika laži – RTRS večeras ubjeđivati ljude širom RS-a da nas nije bilo dovoljno, da nas je bilo malo. A mi večeras poručujemo – dosta je – kazao je u svom obraćanju predsjednik DNS-a Nenad Nešić.

  • RS mora biti slobodna, nije ni njihova ni naša, i njihova je i naša. RS mora biti majka sviju nas.

Kradu na svakom koraku, kradu na kiseoniku koji život znači. Kradu na maskama, nema na čemu ne kradu i to je svrha njihove vlasti.

Mi u oktobru 2022. idemo da pobijedimo. Braćo, ako budemo kao oni, nemojte nas trpiti ni godinu dana, tjerajte nas. RS nema pravo da trpi više nenarodnu vlast. RS mora imati prave ljude koji će razvijati i stvarati – naveo je Nešić.

Prvi se sa bine okupljenima na Trgu Krajine obratio lider PDP-a Branislav Borenović.

  • Slobodna Banjaluka za slobodnu RS. Idemo prkosno, jako i hrabro da oslobodimo RS.

Hoćemo da pobijedimo zlo, režim, tiraniju i pokažemo da ovo može da bude normalna i slobodna zemlja.

Da više nikom ne padne na pamet da kupuje maske za 30 feninga a prodaje narodu za 6 maraka. Da im ne padne na pamet da kupuju respiratore za 15 hiljada a prodaju svom narodu za 150.000 maraka.

I da im više nikad ne padne na pamet da guše slobodu govora i medije. To je više prošlo vrijeme i zato ćemo im danas reći – dosta više.

Danas vam se ovdje svi zajedno zaklinjemo da ćemo u narednih godinu dana otjerati nenarodni režim, poslati ih ne samo u opoziciju, nego u političku prošlost, a Boga mi i veliki broj njih u zatvore jer tamo im je i mjesto – rekao je Borenović.

Na Trg Krajine stigli su svi organizatori protesta – lideri opozicije, a tu je i gradonačelnik Stanivuković. Svi oni se trenutno nalaze na bini, a građani im uglas skandiraju. Trenutno se intonira himna “Bože pravde”.

Okupljeni na Trgu Krajine nose brojne transparente, među kojima je i onaj sa likom predsjednika SNSD-a Milorada Dodika ispod koje piše “Nikad više”.

Na Trgu Krajine u Banjaluci se danas održava protest opozicionih stranaka pod nazivom “Stop gušenju! Za slobodnu Srpsku”.

Organizatori protesta su SDS, PDP, DNS, SPS i Za pravdu i red Nebojše Vukanovića, a neposredni povod za njihovu organizaciju bili su afera “kiseonik” i gašenje predajnika BN TV.

Očekuje se da se na skupu obrate lideri opozicionih stranaka, kao i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Opozicija je danas u Banjaluci organizovala auto-litiju, kojom su željeli poručiti da se mora zaustaviti uvođenje medijskog mraka i korupcija.

Ranije su organizatori poručili da je glavni povod za proteste borba protiv medijskog mraka u RS-u, ali i da su dešavanja proteklih dana nametnula i druge teme o kojima će također biti govora na ovom protestu. Jedna od njih je i afera “Kiseonik”.

Opozicija će danas iznijeti vlastima u RS-u niz zahtjeva i dati tačan rok za njihovo ispunjenje. Najavljeno je da će ovo biti samo jedan u nizu protesta. Pozvali su građane da u što većem broju izađu na protest i iskažu nezadovoljstvo pokušajima gušenja medija i potezima vlasti koja ne radi u interesu građana.

Komentariši