ČOLO ZA HAYAT: ČOVIĆ JE ULTIMATIVAN, HDZ-OV PRIJEDLOG O TRI IZBORNA PODRUČJA U FBIH VODI U NOVU DISKRIMINACIJU

Hayat 02/10/2021

Izmjene izbornog zakonodavstva BiH u svjetlu minule posjete specijalnog američkog izaslanika Matthewa Palmera zaduženog za ovu oblast bile su večerašnja tema emisije „7 plus“ Hayat TV-a.

Hayat

Gosti su bili Alma Čolo, predsjedavajuća Interresorne parlamentarne radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva i Vehid Šehić, pravni ekspert i član Koalicije „Pod lupom“.

Čolo je kazala da trenutna politička kriza nesumnjivo utiče na rad Interesorne radne grupe jer od jula više ne zasjedaju.

  • Poslanici iz RS-a ne žele da učestvuju u radu, a bez njih nemamo kvorum i ne možemo raditi. Sva nastojanja da dogovrimo nastavak rada nisu uradila plodom. Nismo puno uradili do sada. Izborni zakon ima 20 poglavlja, uspjeli smo obaviti raspravu o 7 i došli smo do delikatnog koji se odnosi na Predsjedništvo BiH. Razmotrili smo sve preporuke OSCE-a, Venecijanske komisije, „Transparencyja“, „Pod lupom“ i pokušali da razgovaramo o svemu i mogućim prijedlozima rješenja. Članovi Interresorne radne grupe su zauzeli stav da treba glasati u paketu na kraju, kad o svemu obavimo raspravu. Do sada nismo nijedno konkretno rješenje uspjeli dogovoriti – rekla je Čolo.
Hayat

Šehić je rekao da smo već duže taoci politika te da zbog nove blokade ni ova Interresorna grupa ne može doći do rezultata. Govoreći o presudama Evropskog suda za ljudska prava, kazao je da je za njega najbitnija odluka u slučaju „Zornić“.

  • Ona u cijelosti svim građanima u BiH s napunjenih 18 godina daje aktivno i pasivno biračko pravo bez obzira gdje živjeli. Skeptik sam da će doći do rješenja. Sem implementacije odluka Evropskog suda, koje zahtijevaju i ograničene izmjene Ustava BiH i kad je u pitanju Dom naroda, mora se voditi računa da se Dom naroda FBiH bira i na osnovu Ustava FBiH. I tu mora doći do određenih promjena kako bi se sve ispoštovalo. Možemo doći do promjena Izbornog zakona, međutim, ako se ne uvedu nove izborne tehnologije u izborni proces, kako bi se vratio integritet izbornog procesa, opet ćemo imati izbore 2. oktobra sljedeće godine gdje ćemo opet sumnjati u izborne rezultate – rekao je Šehić.

Kaže da je ključni problem što se sve pokušava rješavati u paketu.

  • Ostaju nam neriješena pitanja gdje postoji saglasnost. Želio bih da se glasa o svakom prijedlogu. Bojim se da ovako neće proći ni izmjene koje su tehničkog karaktera – rekao je Šehić.

Komentirajući posjetu Palmera, Čolo je kazala da međunarodni zvaničnici mogu pomoći vršeći određeni pritisak na političare u BiH.

  • Imamo opći konsenzus u Parlamentu, SDA i drugih građanih stranaka, da ispunimo obaveze Evropskog suda za ljudska prava. To je promjena Ustava u dijelu koji se odnosi na Predsjedništvo i Dom naroda. Tu nema puno promjena, to je brisanje prefiksa za članove Predsjedništva BiH i da u Dom naroda ne mogu samo ulaziti tri konstitutivna naroda već i da se mora omogućiti i Ostalima iz RS-a i iz FBiH. Međutim, gospodin Čović je ultimativan, on kaže da, ako nema legitimnog predstavljanja, HDZ neće pristati ni na jednu izmjenu Izbornog zakona – rekla je Čolo.
Hayat

Istakla je da se boji bojkota HDZ-a, a sada i SNSD-a.

Šehić smatra da, nažalost, bez pritiska međunarodne zajednice nećemo moći uraditi reforme izbornog zakonodavstva i pravosuđa.

  • Dobra stvar je što će izbori biti zakazani i što ne ovise od političkih stranaka u BiH. Postoje rješenja, ali nema uspješne politike bez kompromisa i dijaloga. Niko ovdje nije toliko jak da može postavljati ultimativne zahtjeve – kazao je Šehić.

Čolo je kazala da HDZ želi tri izborna područja u FBiH, jedno dominantno naseljeno bošnjačkim stanovništvom, drugo dominantno hrvatskim i treće kao mješovito.

– To vodi u novu diskriminaciju i to je model koji se ne smije prihvatiti. Oni uporno ne žele brisanje prefiksa, žele da prefiks Hrvat zacementiraju – rekla je Čolo.  

Hayat

Smatra da ćemo ostati u blokadi ako se ne nađe kompomis.

  • Ovo je ključni trenutak da se napravi pritisak, da svi popuste. Palmer je rekao da rješenja koja zagovara neće potpuno zadovoljiti sve strane – dodala je Čolo.

Šehić je istakao da su građani najveći gubitnici te da Izborni zakon treba da štiti izbornu volju građana, a ne političara.

(Admir Jamaković)https://www.youtube.com/embed/hRnV_Yftbgw?feature=oembed

Video pogledajte i OVDJE.

Komentariši