PUTUJ EVROPO: S BAHATIM POLITIČARIMA POPUT DODIKA, KOJI NAPADAJU I VRIJEĐAJU NOVINARE, NIKAD NEĆEMO NA ZELENU GRANU

Hayat 01/10/2021

Političari bi trebali biti servis građanima, a novinari kao glas naroda cijenjeni i poštovani.

Barem je tako u uređenim zemljama, ali ne i u Bosni i Hercegovini.

Dokaz tome je i jučerašnji skandalozni istup člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika tokom konferencije za medije u Istočnom Sarajevu kada se obrušio na BN televiziju i njihovo izvještavanje, a potom i na novinarku ovog medija Slađanu Jašarević.

Dodik je obraćanje povodom afere „Kiseonik“ pretvorio u lični obračun s BN televizijom. Dvadesetak minuta Dodik je komentirao izvještavanje BN televizije optuživši njihove novinare da su u saradnji s opozicijom izmislili aferu “Kiseonik”. Optužio ih je i da su izdajnici RS-a, da kreiraju afere, pričao vic na račun ove televizije.

Kazao je i da su njihovi novinari „ostrašćeni da sruše vlast u RS“.

  • Ovo što radi BN je nepodnošljivo sa stanovišta istine, korektnosti“, „sramni, izdajnički BN, sramna televizija, koja izvodi uljude na ulicu“, „oni svaki dan lažu, čim zinu, lažu“, samo su neke od skandaloznih klasifikacija koje je Dodik jučer izrekao na račun novinara jednog od rijetkih nezavisnih medija u manjem bh. entitetu.

Ovo, međutim, nije prvi put da frustrirani Dodik napada novinare BN-a, ali i drugih medija čije mu se izvještavanje ne dopada. Dodik pri tome ne nudi niti jedan argument protiv tvrdnji koje su izrečene na njegov račun.

Javnost u BiH još pamti Dodikove verbalne napade na novinarku “Oslobođenja” iz Banje Luke Gordanu Katanu, ali i novinare FTV-a.  

Njegovo vrijeđanje i omalovažavanje novinara, nerijetko i na ličnom osnovu, ponekad i uz psovke, toliko je skandalozno, ali i učestalo, da nas od lidera SNSD-a više ništa ne može iznenaditi.

U svom naletu bijesa Dodik se sramotno poziva i pravda kako je eto, tobože, osigurao da živimo u demokratskom društvu u kojem se dopušta novinarima da tako pišu!

Političari u BiH poput Dodika nikako da shvate da su tu zbog naroda kojeg predstavljaju, a ne iz svojih ličnih interesa i da je kritika njihovog rada osnovno pravo u demokratskim društvima.

Možda je i iz ovakvih nastupa poput Dodikovog jasno zbog čega smo i dalje miljama daleko od ulaska u Evropsku uniju u kojoj političari ostavke daju iz moralnih razloga i bez ikakvih afera.

  • Mene je užasno sramota ko se samoproglasio nekakvim vođom naroda. To prvo. Drugo, kad ti takav kaže da si izdajnik, znaj da si nešto dobro uradio – napisala je ugledna profesorica Svetlana Cenić na Twitteru komentirajući Dodikov nastup.

I dok novinarima ne preostaje ništa drugo nego da čekaju reakciju međunarodne zajednice da stane u njihovu odbranu, ignoriranje kvazipolitičara koji ne žele čuti kritiku i drugačije mišljenje čini se kao najbolji lijek protiv bahatosti i primitivnog ponašanja političara koji su zaslijepljeni snagom i moći koju im je donijela trenutna vlast.  

Možda se nekad i zacrvene zbog svojih postupaka.

Komentariši