Sutra veliki protesti opozicije RS u Banja Luci

Sutra veliki protesti opozicije RS u Banja Luci

S današnjeg obraćanja medijima (Foto: BN TV) Naši građani zaslužuju bolje društvo i došlo je vrijeme da se režimu koji pljačka Srpsku i  pokušava uvesti medijski mrak odlučno kaže dosta je masovnim izlaskom na veliki narodni protest sutra u Banjaluci.

Poručili ovo su predstavnici banjalučkih gradskih organizacija SDS, PDP, DNS, SPS i pokreta „Banjaluka zove“  danas na Trgu Кrajine, gdje je organizovana podjela  letke sa pozivima na protest koji će u subotu biti održan u Banjaluci.

“Pozivamo sve ljude da dođu na Trg Кrajine i da svi zajedno kažemo stop medijskom mraku, aferama  i svemu onim negativnim pojavama koje se dešavaju“, poručio je Milan Radović, povjerenik za Gradsku organizaciju SDS Banjaluka.

On je rekao da je interesovanje građana za ovaj protest velik i izrazio uvjerenje da će podrška građana biti odličana.

„Naši građani zaslužuju bolje društvo i zato svi zajedno trebamo da se borimo za taj cilj“, naveo je Radović.

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke i predsjednik Gradskog odbora PDP, je rekao da će  zahtjevi na protestu biti hirurški precizni sa jasno izdefinisanim rokovima.

„Mi smo svjesni da naredna godina nema ni reprizu ni popravni .Naredne godine moramo crvenu bandu da pošaljemo u prošlost i popravno kaznene domove. Što nas više bude naši zahtevi će imati veću snagu i poruku. Ovo je njihovih poslednjih 365 dana koje će provesti na vlasti i zato godinu dana  pred održavanje opštih izbora pravimo ove proteste “, poručio je Stanivuković.

Goran Selak, predsjednik SPS,  je  rekao da su mirni protesti zagarantovano pravo svakog građanina Republike Srpske i pozivao sve dobre, vrijedne i čestite ljude da sutra dođu na Trg Кrajine.

„Pozivam ih da promovišemo slobodarski duh naroda u Banjaluci i Republici Srpskoj. Pored toga građane pozivam i da ne nasjedaju na spinove koji se emituju na pojedinim medijima i društvenim mrežama“, poručio je Selak.

Sekretar gradskog odbora DNS Srđan Dakić je istakao da je sloboda medija jedna od temeljnih osnova u demokratskom društvu.

„Mi kao takvo demokratsko društvo nećemo dozvoliti da narod ostane bez informacija. Zato smo danas ovde i sutra dolazimo na proteste svi zajedno sa jasnom porukom da je dosta“, kazao je Dakić.

Saša Lazić, odbornik pokreta „Banjaluka zove“, kaže da narod ima snažnu potrebu da izađe na protest koja je jača nego ikada do sada.

„Sutra očekujemo jedan veliki skup koji će rezultirati ispunjavanjem zahtjeva koji budu izneseni“, rekao je Lazić.


(Vijesti.ba)

Šarović: Imamo potvrde da je uvezen isključivo gas za željezare

Šarović: Imamo potvrde da je uvezen isključivo gas za željezare

Foto: FENA

Imamo sve potvrde od naših nadležnih institucija, ali i iz regiona da je u Republiku Srpsku sve do sada uvezen isključivo tehnički gas namijenjen željezarama – kaže predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović.

Pozvao je medije i nadležne organe da direktno iz Siska, gdje se nalaze postrojenja za tehnički gas, koja nemaju dozvolu hrvatskih nadležnih organa za proizvodnju i promet medicinskog kisika, zatraže informaciju o tome kada i koliko puta je preduzeće TGT Tehnogas uvezao tehnički gas.

– I sve su to radili tako što su u našoj agenciji registrovali gas iz Pule gdje zaista postoji dozvola za medicinski kiseonik, a uvozili jeftinije. Dakle, registrovali su jedno, podmetali drugo. Nikada nisu uvezli medicinski kiseonik koji je potpuno prečišćen, koji ima certifikat i tretira se kao lijek – rekao je Šarović i dodao da se sve to može lako provjeriti.

Dokaze imate, navodi Šarović i u Upravi za indirektno oporezivanje BiH, jer je na dokumentaciji prilikom uvoza uvijek pisalo „tečni kiseonik“ a nikada medicinski.

To se, kako dodaje, vidi i na pečatu TGT Tehnogas gdje jasno piše „Fabrika tehničkih gasova“.

– Čuli smo od njih teze da je, iako nije medicinski, „kisik čist“ i da nema veze je li medicinski. Pa zašto onda cijeli svijet koristi isključivo medicinski kisik? Zašto postoji evropska regulativa za medicinski kisik? – napominje Šarović.

Upozorio je da, nastavljajući praksu zamajavanja javnosti, predstavnici vlasti uporno izbjegavaju da kažu da Agencija za lijekove jedina posjeduje Kontrolni laboratorij koji je dio mreže evropskih regulatornih laboratorija za lijekove i jedina je ovlaštena i osposobljena da kaže šta je ispravno a šta ne.

Šarović je istakao da kiseonik kao lijek ne može testirati „akreditovano tijelo“ već isključivo nadležna labaratorija za lijekove.

– Sakrili su i da Agencijom za lijekove BiH upravlja Stručno vijeće čiji član, od osnivanja je Lazar Prodanović, i da su upravo članovi iz SNSD glasali za pravilnik koji sada pokušavaju osporiti! Kriminal, posebno ovako strašnih razmjera, mora se prestati prikrivati političkim pričama, a prema našim informacijama Republičko javno Tužilaštvo već je zatražilo informacije od nadležnih organa o ovom slučaju kao i Okružno Tužilaštvo Bijeljina – kazao je Šarović, saopćeno je iz SDS-a.

(Vijesti.ba / FENA) 

Komentariši