AMERIČKI PROFESOR EDWARD JOSEPH : SRBIJA MORA DA SE OPREDIJELI DA LI JE NA ZAPADU ILI ISTOKU

Uzrok problema na Zapadnom Balkanu je što Srbija ne prihvata zapadni poredak i njeno odbijanje da se opredijeli da li je na Zapadu ili Istoku, ocjenjuje Edward Joseph, predavač na Univerziteta Johns Hopkins u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE).

“Jednostavno treba ukinuti benefite koje Srbija uživa odlažući da se izjasni. Ključni razlog za ovakvu njenu taktiku je Kosovo. Ona ne mora da se opredijeli sve dok je kosovsko pitanje neriješeno. Neko će reći da može da nastavi takvu politiku jer Rusija i druge zemlje neće priznati Kosovo”, ističe Joseph.

“Međutim, rješenje ovog pitanja u velikoj mjeri zavisi od Zapada. Rusija, Kina i drugi tu ne mogu ništa da urade. Ako EU zauzme jedinstven stav, onda će čitava ova zamršena priča biti završena, jer će Kosovu biti otvoren put za članstvo u NATO-u. U tom slučaju će doživjeti krah strategija Srbije izolacije i slabljenja Kosova”, smatra Joseph koji je učestvovao u međunarodnim misijima u BiH, na Kosovu i Sjevernoj Makedoniji.

Po njegovom mišljenju, tada će i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić biti prinuđen da reformiše svoju politiku zato što će se naći u strateškom škripcu, pošto ne može da kategorički odbaci evropske integracije i moraće da ozbiljno pregovara o kosovskom pitanju donoseći odluke koje je Srbija odlagala još od pada Slobodana Miloševića – da li je na Zapadu ili Istoku!

“Pri tom je veoma važno naglasiti da Srbija nije nesvrstana. Srbija ne sjedi ’na dvije stolice’. Ona ’sjedi na ruskoj i kineskoj stolici’. Tito je bio pobornik nesvrstanosti. On nikada nije promovisao sovjetski model već ’treći put’“, kaže Joseph.

Kako komentarišete dogovor Beograda i Prištine o privremenim registarskim tablicama, koji je postignut nakon višednevnih tenzija?

Ovim sporazumom dvije strane uz posredovanje Miroslava Lajčaka nađen je izlaz iz ćorsokaka, ali je to takođe razotkrilo i širi problem.

Prvo, koliko sam shvatio, sporazumom predviđa reciprocitet između Srbije i Kosova. Umjesto da samo Kosovo mijenja tablice, sada će obje strane umjesto njih dobiti naljepnice. To je reciprocitet. Kosovo će ukloniti jedinice specijalne policije, ali one više nisu potrebne sada kada su Srbi prihvatili nove aranžmane.

Ovo je brže rješenje – ali isti krajnji rezultat – kao 2011. godine, kada je Kosovo takođe poslalo jedinice specijalne policije. U oba slučaja, to je na kraju dovelo do toga da Srbija prihvati novi status kvo na granici.

Drugo, Vučić je napravio jednu od svojih najvećih grešaka, pretjerivanjem sa teatralnom upotrebom tenkova i dovođenjem ruskog ambasadora. Širom Evrope ljudi mogu vidjeti sliku – čak i ako ne znaju mnogo o Balkanu – ruskog ambasadora pored najviših srpskih vojnih oficira. Vučić je time dokazao da Srbija pod njim uopšte nije nesvrstana, već da je prihvatila i slijedi vrijednosti i agendu Rusije i Kine.

Problem je što se Zapad i dalje pretvara da je stanje drugačije. Pogledajte opservacije predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen na sastanku sa Vučićem u četvrtak, “hvaleći korake koje Srbima preduzima u reformama i vladavini prava”.

Gledajte, možete se ponašati diplomatski bez povlađivanja. Vi znate bolje od mene da li su koraci koje je Vučićev režim preduzeo u pogledu reformi i vladavine prava vrijedni “pohvale”? Ovo je još jedan primjer legitimisanja tog režima. Vučić je to upravo iskoristio – tvitujući o istorijskoj posjeti von der Leyen i njenim pohvalama.

Zašto povlađujemo političaru koji predvodi režim “institucionalne ekstrakcije”, kako ga naziva profesor Dušan Pavlović, odnosno sistemske korupcije kako u cilju ličnog bogaćenja tako i jačanja političke moći. Odgovor je opet zbog Kosova – to je izvor naše slabosti i razlog zašto prihvatamo Vučićevu šaradu o priključivanju EU.

Očigledno je spor oko privremenih registarskih tablica za automobile samo vrh ledenog brega. Šta je u njihovoj pozadini?

Apsolutno ste u pravu. Ovo je posljednji od pet primjera u posljednje vrijeme pogoršanja odnosa u regionu. Dakle, sada imamo zategnutu situaciju sa raspoređenim tenkovima i oklopnim vozilima na granici Kosova i specijalnom policijom sa druge strane.

(Kliker.info-SB)

Kompletan intervju na ovom LINKU

Komentariši