Postignut sporazum za sjever Kosova: Srbi uklanjaju barikade, specijalci se povlače

Specijalne kosovske policijske snage će istovremeno sa srpskim barikadama početi povlačenje sa Jarinja i Brnjaka 2. oktobra.

(EPA)
(EPA)

30 Sep 2021

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak potvrdio je da je u Briselu, nakon dva dana pregovora, “postignut dogovor o deesakalciji i putu naprijed”.

“Zahvaljujem se Besniku Beslimiju i Petru Petkoviću na spremnosti da pregovaraju i dogovore se, a za dobrobit naroda”, poručio je Lajčak na profilu na Twitteru.

Lajčak je prenio i fotografiju dogovora koji se sastoji od tri tačke, prenosi Tanjug.

Prvom tačkom dogovoreno je da će specijalne kosovske policijske snage istovremeno sa srpskim barikadama početi povlačenje sa Jarinja i Brnjaka 2. oktobra od 8:00 sati ujutro, što bi trebalo da se završi najkasnije do 16:00 sati istog dana.

KFOR će svoje trupe rasporediti na administrativnim prijelazima prije povlačenja specijalnih jedinica i barikada i tu ostati naredne dvije sedmice.

Režim naljepnica za registrske tablice

Dogovoreno je i da od 4. oktobra od 8:00 sati ujutro početi da se primjenjuje režim naljepnica za registarske tablice, kao privremena mjera dok se ne dođe do trajnog rešenja.

Kao treća tačka dogovora, previđeno je formiranje Radne grupe, koju će činiti predstavnici EU-a, Beograda i Prištine, a koja će raditi na trajnom rešenju za registarske tablice, a po EU standardima i praksama.

Prvi sastanak Grupe zakazan je za 21. oktobar u Briselu, a prvi rezultati će biti predstavljeni za šest mjeseci na sastanku dijaloga Kosova i Srbije na viskom političkom nivou.

Vučić: Došli smo do kompromisa

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da je srpska strana u Briselu prihvatila, kako je EU saopćila, kompromisni prijedlog za deeskalaciju situacije na sjeveru Kosova.

“Mislim da smo došli do neke vrste kompromisnog rešenja, kojim sam zadovoljan i smtaram da je važan za našu stranu”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Nišu.IZVOR: AGENCIJE

Komentariši