Escobar upozorio Dodika da otcjepljenje vodi u izolaciju i očaj

Specijalni izaslanik predsjednika Bidena je kazao Dodiku da su prijetnje otcjepljenjem antidejtonske i da građanima entiteta Republika Srpska ne nude ništa osim izolacije i ekonomskog očaja.

Specijalni izaslanik Escobar je ponovio snažnu predanost SAD-a suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH (Ambasada SAD-a u Prištini)
Specijalni izaslanik Escobar je ponovio snažnu predanost SAD-a suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH (Ambasada SAD-a u Prištini)

30 Sep 2021

Specijalni izaslanik američkog predsjednika Josepha Bidena za Zapadni Balkan, Gabriel Escobar upozorio je člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika da su prijetnje otcjepljenjem u suprotnosti sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Kako je navedeno na Twitter nalogu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu, Escobar je razgovarao sa Dodikom i tom prilikom mu prenio stav Sjedinjenih Američkih Država da su prijetnje otcjepljenjem antidejtonske i da građanima Republike Srpske ne nude ništa osim izolacije i ekonomskog očaja.

Kako se navodi u objavi Ambasade SAD-a u Sarajevu, specijalni izaslanik američkog predsjednika za Zapadni Balkan je ponovio snažnu predanost Sjedinjenih Američkih Država suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, kao jedne zemlje u kojoj su i entiteti Republika Srpska i Federacija BiH, kao i Distrikt Brčko prosperitetniji i sigurniji kada se čelnici bore protiv korupcije, te kada jačaju integritet i pravičnost izbora u BiH, te kada se kreću naprijed s reformama koje donose ekonomski oporavak.

Trenutno nije poznato šta je član Predsjedništva BiH Dodik odgovorio specijalnom američkom izaslaniku na njegovo upozorene, nakon što Dodik u posljednje vrijeme sve glasnije govori o nezavisnosti bh. entiteta RS-a te o povlačenju nadležnosti s nivoa države na nivo entiteta.

U utorak je sličan stav iznio i šef delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler, koji je poručio da se političari u BiH moraju posvetiti pitanjima reformi, a da priče o bilo kakvom povlačenju nadležnosti, kojima se svjedoči prethodnih dana i koje potencira član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ne dolaze u obzir.

Iz Predsjedništva BiH za danas u 18,15 sati navljena je press konferencija Milorada Dodika.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

Dodik prijeti: Ako se ne vratimo izvornom Dejtonu, RS će proglasiti nezavisnost

RS u prvoj fazi treba odbaciti sve što je nametnuto od visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH, tvrdi Dodik.25 Sep 2021

Plenković: Dodikove izjave nisu ‘korisne ni blagotvorne’

Dodik je u ponedjeljak ponovo zaprijetio da će nastaviti s konkretnim koracima ‘demontaže’ nekih od najbitnijih institucija BiH.28 Sep 2021

Milanović: Dodik nije radikalan, već je talac situacije u RS-u

Predsjednik Hrvatske je na Dodikovu najavu formiranja vojske RS-a rekao da bi to bilo kao da on Sloveniji prijeti nosačem aviona.29 Sep 2021VIŠE IZ RUBRIKE BALKAN

Nakon posjete Von der Leyen: Ostale dileme o evropskoj perspektivi BiH

Nezapamćene padavine u Ljubljani: Poplavljeno više od 500 zgrada

Von der Layen u Sarajevu: Izmjene izbornog zakona i Ustava ako BiH želi u EU

Von der Leyen na otvorenju mosta Svilaja: BiH treba izbornu reformu za EU

POPULARNO

Ivan Ivanji – Kako vidim današnju Srbiju?

Na Kosovo vraćeni posmrtni ostaci devet Albanaca iz masovne grobnice u Srbiji

Postignut sporazum za sjever Kosova: Srbi uklanjaju barikade, specijalci se povlače

Detalji sporazuma Srbije i Kosova o registarskim tablicama

Komentariši