EK demantuje Rojters: Budućnost Z. Balkana je u EU

EK demantuje Rojters: Budućnost Z. Balkana je u EU

Foto: Vijesti.baBudućnost cijelog Zapadnog Balkana je u Evropskoj uniji, izjavila je portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Ernandes u pisanom odgovoru “Glasu Amerike”,

… a povodom teksta agencije Rojters u kojem se navodi da u EU ne postoji saglasnost o članstvu zapadnobalkanske šestorke.

„Evropska komisija je čvrsto posvećena unapređenju pristupnog procesa zemalja Zapadnog Balkana, uključujući Albaniju i Sjevernu Makedoniju“, navela je Pisonero, dodajući da su obje zemlje ispunile obaveze, zbog čega EU u potpunosti podržava formalni početak pristupnih pregovora do kraja godine, kao što je naglasila i predsjednica EK Ursula fon der Lajen tokom posjete regionu.

Pisonero navodi i da je „politika proširenja strateška investicija u stabilnost i sigurnost Evrope“, kao i da su lideri EU više puta ponovili, uključujući i na posljednjem samitu u Zagrebu, da su nedvosmisleno posvećeni evropskoj perspektivi.

Portparolka EK zaključuje da će samit na Brdu kod Kranja u Sloveniji, kojim predsjedava EU, biti važna prilika ne samo da se potvrdi evropska perspektiva Zapadnog Balkana, već i da se preduzmu praktični koraci ka daljoj integraciji i da se započne sa primjenom ekonomskog i investicionog plana za region.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je u posjeti regionu, a danas i sjutra boraviće u Podgorici i Beogradu.


(Vijesti.ba)

Komentariši