Ako se bosansko-hrvatski lonac dobro skuha srušiće se ‘srpski svet’

Ako se bosansko-hrvatski lonac dobro skuha srušiće se 'srpski svet'

Foto: RSE

Iza nas je politički vrlo značajan dan.

Srpski dužnosnici su, primjetiće hrvatska novinska agencija Hina, nakon dva mjeseca zbog novca prekinuli bojkot institucija BiH. Elhamdulillah, kapitulacija SNSD-a, reći će opozicija iz manjeg bh. entiteta.

U Zagrebu važan sastanak predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića i lidera SDA Bakira Izetbegovića o odnosima dvije države i dva naroda, uz posredstvo zajedničkog prijatelja Stjepana Mesića – omraženog u HDZ-u BiH. Iz Zagreba kritika premijera Hrvatske i predsjednika HDZ-a RH Andreja Plenkovića, Milorada Dodiku – najboljem političkom prijatelju Dragana Čovića.

Iz Banja Luke, uoči dolaska Matthewa Palmera, Dodik poručuje: “Nema rješavanja pitanja u vezi sa Izbornim zakonom dok se ne sredi sveukupna situacija u BiH”. Ili je Dodik ljut na Hrvate ili Čović zna da s Palmerom stižu loše vijesti. Od Palmera iz Washingtona poruka: “SAD podržava uklanjanje etničkih prefiksa za Predsjedništvo i Dom naroda FBiH”.

Sve neodoljivo miriše na “Fuleov model” kojeg je u život tokom nedavnog sastanka sa Željkom Komšićem vratio visoki predstavnik Christian Schmidt, a sedam dana poslije otišao za Zagreb na susret s Plenkovićem.

Zagreb bi nakon najnovijih tenzija i upornog odbijanja Beograda da prizna Kosovo te približavanja Rusiji i Kini, trebao postati centar iz kojeg će SAD i Njemačka sređivati regionalnu politiku. Rezultat bi mogao biti približavanje Bošnjaka i Hrvata. Ako se bosansko-hrvatski lonac dobro skuha, srušiće se “srpski svet”.


D.S

(Vijesti.ba)

Komentariši