AKADEMIK SLAVO KUKIĆ : SAMO AMERIKA MOŽE DONIJETI ISTINSKU PROMJENU U BIH

Izjava Matthewa Palmera, američkog izaslanika za izbornu reformu u Bosni i Hercegovini, koji je u intervjuu za Glas Amerike kazao da Sjedinjene Američke Države podržavaju uklanjanje etničkih prefiksa sa izbora za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine izazvala je dosta reakcija i komentara.

Šta ova izjava i druge poruke visokog američkog zvaničnika znače u kontekstu najnovijih dešavanja u našoj zemlji za Radiosarajevo.ba govori akademik Slavo Kukić, profesor Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

“Već godinama ponavljam da za istinsku promjenu u BiH oči ne treba upirati prema EU jer se vrlo često radi o konglomeratu međusobno suprotstavljenih interesa. Kako, recimo, pod isti pristup dovesti politiku Njemačke i Mađarske, pa čak i Njemačke i Francuske kao dvije najutjecajnije članice unutar EU? A to se, budimo pošteni, svakodnevno prepoznaje i u zvaničnim potezima prema BiH. Drugim riječima, istinsku promjenu u BiH je moguće očekivati jedino ako je za nju istinski opredijeljena administracija SAD. Iskreno vjerujem u mogućnost takvog opredjeljenja zbog činjenice da je na čelu te države čovjek koji je bh. kalvariju pratio od samog početka, ali i čovjek koji o tome što se ovdje događalo i događa zna bez da ga o tome informiraju njegovi suradnici”, kaže Kukić za Radiosarajevo.ba.

Promatrano u tom kontekstu, dodao je Kukić, može se s optimizmom gledati i na izjavu gospodina Palmera uoči njegova puta u BiH, pa i dio izjave koja se tiče izbora Predsjedništva i Doma naroda.

“Pri tome ne mislim samo na njegovo potenciranje promjena kojima se uklanja etnički prefiks nego i na eksplicitno isticanje da u prvom planu moraju biti promjene kojima se rješavaju presude Evropskog suda za ljudska prava”, kazao je Kukić.

Međutim, Kukić je primijetio i dijelove Palmerove izjave koji sugeriraju da ne treba žuriti sa sudovima.

“Apostrofirao bih posebice dva detalja. Prvo, govoreći o Čovićevim razlozima istrajavanja na ‘legitimnom predstavljanju’, Palmer navodi da vjeruje da je moguće Čovićeve zahtjeve riješiti u skladu s presudama Evropskoga suda za ljudska prava…”, kaže Kukić

On, međutim, vjeruje “da su te dvije orijentacije nespojive”.

“Dakle, ili Čovićev zahtjev za stavljanje žutih traka ljudima oko ruku ili rješenje na tragu evropskih vrijednosti. I drugo, na pitanje što ako dobijemo ‘legitimno predstavljanje’ on odgovara da uvijek postoje rizici da izvršene promjene izazovu sudske procese, ali da je sve to normalan dio demokracije.

Što je pod tim podrazumijevao teško je reći, ali tako sročen stav daje mogućnost da promjene uz američko participiranje završe i na način koji nema veze s vrijednostima zapadnih demokracija”, kazao je akademik Kukić, te zaključio:

“Volio bih, dakako, da su ovi sudovi samo dio diplomatske mudrosti gospodina Palmera i da će njegov pritisak biti obojen onim o čemu sam prethodno govorio. Dakle, ne žurimo, sačekajmo kako bi mogli biti precizniji u vezi sa svim što je Palmer pred svoj odlazak u BiH izrekao”.

F. Vele (Radio Sarajevo)

Komentariši