Biden: Predugo smo u ratu, više nismo imali svrhu u Afganistanu

Biden: Predugo smo u ratu, više nismo imali svrhu u Afganistanu

Foto: Vijesti.ba

Nakon povlačenja američkih snaga iz Afganistana, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden obratio se večeras naciji i svijetu.

– Sinoć su u Kabulu Sjedinjene Američke Države okončale 20-godišnji rat u Afganistanu. Najduži rat u američkoj historiji. Također evakuirali smo 120.000 ljudi na sigurno. Taj broj je dvostruko veći nego što je većina stručnjaka mislila da je to moguće. Nijedna nacija, niti jedna nacija u historiji nije učinila ništa slično. Samo su Sjedinjene Države imale kapacitet i volju i sposobnost da to učine. Mi smo to učinili danas. Izvanredan uspjeh ove misije bio je zbog nevjeroVatne vještine, hrabrosti i nesebične hrabrosti američke vojske i naših diplomata i obavještajnih radnika – rekao je Biden.

Upozorenja i ponude

U obraćanju naciji kojom obilježava kraj 20-godišnjeg rata u Afganistanu, predsjednik Biden branio je povlačenje svoje administracije i pohvalio napore prilikom evakuacije.

– Od marta smo se 19 puta obratili Amerikancima u Afganistanu, s više upozorenja i ponuda da im pomognemo da napuste Afganistan, sve do marta – rekao je Biden.

– Nakon što smo započeli evakuaciju prije 17 dana, izvršili smo početnu komunikaciju i analizu te smo identificirali oko 5.000 Amerikanaca koji su ranije odlučili ostati u Afganistanu, ali su sada htjeli otići – nastavio je.

Neki su odlučili ostati

Priznao je da oko 100 do 200 Amerikanaca ostaje u Afganistanu, ali je rekao da su mnogi od njih odlučili sami ostati.

– Zaključak je da je 90 posto Amerikanaca u Afganistanu koji su htjeli otići mogli otići. Za preostale Amerikance ne postoji rok. Ostajemo predani da ih izvučemo ako žele izaći – rekao je predsjednik.

Državni sekretar Entoni Blinken vodi kontinuirane diplomatske napore kako bi osigurao siguran prolaz za svakog Amerikanca, afganistanskog partnera ili stranca koji želi napustiti Afganistan, rekao je Biden.

– Zapravo, samo jučer je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija donijelo rezoluciju koja je poslala jasnu poruku o tome šta međunarodna zajednica očekuje od talibana. Prije svega, sloboda putovanja, sloboda odlaska – rekao je Biden.

On je rekao da su se talibani javno obavezali “emitiranjem na televiziji i radiju širom Afganistana” o sigurnom prolazu za sve koji žele otići, uključujući i one koji su radili zajedno s Amerikancima.

– Ne vjerujemo im samo na riječ, već na osnovu djela. I imamo način da osiguramo da su te obaveze ispunjene – rekao je Biden.

Predizborno obećanje

– Temeljna obaveza predsjednika, po mom mišljenju, je da brani i štiti Ameriku. Ne od prijetnji iz 2001. godine, nego od prijetnji 2021. To je vodeći princip mojih odluka o Afganistanu – rekao je u obraćanju Biden.

Istakao je da se obavezao pred američkim narodom da će okončati ovaj rat.

– Kad sam se kandidovao za predsjednika, obavezao sam se pred američkim narodom da ću okončati ovaj rat. Danas sam ispoštovao tu obavezu – rekao je predsjednik SAD.

Bajden je rekao da preuzima odgovornost za svoju odluku o povlačenju, ali je rekao da se “s poštovanjem ne slaže” s onima koji kažu da je trebao započeti masovnu evakuaciju ranije.

– Za one koji traže treću deceniju rata, pitam ih šta je vitalni nacionalni interes? Po mom mišljenju, imamo samo jedan a to je da moramo biti sigurni da se Afganistan više nikada ne može koristiti za pokretanje napada na našu domovinu – rekao je Biden.

Predsjednik Biden obećao je da će nastaviti tragati za terorizmom širom svijeta, rekavši da će Sjedinjene Američke Države “ići za terorom tamo gdje je danas, a ne tamo gdje je bio prije dvije decenije”.

– ISIL-K, još nismo završili s vama – rekao je Biden, obećavši kao će SAD naplatiti cijenu ubijenih američkih vojnika za napad prošlog četvrtka u kojem je poginulo 13 pripadnika američke vojske.

Biden je također rekao da se teroristička prijetnja metastazirala iz Afganistana širom svijeta, dodajući:

– Prijetnja od terorizma se nastavlja, ali se promijenila. I naša strategija se mora promijeniti.

Predugo smo u ratu

– Predugo smo u ratu. Ako danas imate 20 godina, nikada niste poznavali Ameriku u miru – naglasio je Biden.

Predsjednik je branio svoju odluku o povlačenju trupa iz Afganistana navodeći da je odbio započeti još jednu “deceniju ratovanja”.

– Moji kolege Amerikanci, rat u Afganistanu je sada završen. Ja sam četvrti predsjednik koji se mora suočiti s pitanjem treba li prekinuti ovaj rat. Bilo je vrijeme da ponovo budem iskren prema američkom narodu. Više nismo imali jasnu svrhu u otvorenoj misiji u Afganistanu. Nakon 20 godina rata u Afganistanu, odbijam poslati još jedna generacija američkih sinova i kćeri koji će voditi rat koji je trebao davno završiti – rekao je.

(Vijesti.ba / Avaz)

Komentariši