Talibani sada kontroliraju kabulski aerodrom, kako će ga voditi?

Talibani žele da Turska upravlja aerodromom, dok su oni zaduženi za sigurnost, ali ostaje nejasno kako će ovaj objekat ponovo postati funkcionalan.

Uspostavljanje u potpunosti funkcionalnog aerodroma doprinijet će poboljšanju imidža talibana u svijetu (AP)
Uspostavljanje u potpunosti funkcionalnog aerodroma doprinijet će poboljšanju imidža talibana u svijetu (AP)

31 Aug 2021

Talibani su preuzeli kontrolu nad kabulskim aerodromom, nakon što je SAD završio proces povlačenja. Sada je fokus pažnje preusmjeren sa haotičnih evakuacijskih operacija zapadnih zemalja koje su se dešavale posljednje dvije sedmice na to šta zapravo talibani planiraju uraditi s aerodromom.

Simboličnost aerodroma je, zapravo, istaknuta u utorak kada je glasnogovornik talibana stao na pistu i proglasio pobjedu nad SAD-om. Međutim, šta će se sada dešavati – ostaje nejasno.

Slijede moguće opcije šta će biti s Međunarodnim aerodromom “Hamid Karzai”.

Ko će voditi sigurnost?

Glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid rekao je za Al Jazeeru da je grupa sada zauzeta s osiguravanjem i upravljanjem aerodroma, ukazujući na to da su uključeni u razgovore s Katarom i Turskom o budućnosti ovog objekta.

Grupa je više puta rekla da neće prihvatiti bilo kakvu stranu vojnu prisutnost u zemlji nakon 31. augusta.

“Naši borci i specijalne snage su sposobne kontrolirati aerodrom i ne treba nam ničija pomoć za sigurnosnu i administrativnu kontrolu kabulskog aerodroma”, rekao je glasnogovornik talibana Bilal Karimi za AFP u ponedjeljak.

Međutim, Michael Kugelman, specijalista za Južnu Aziju u Wilson Centru u Washingtonu, kaže da će strana prisutnost biti neophodna za povratak aviokompanija i da bi se dogovor o tome mogao postići.

“To je sigurnosno vrlo nestabilna okolina. Postoji mnogo znakova za uzbunu… za komercijalne letove zbog kojih mogu zamisliti da neće biti ugodno ući u avion”, rekao je za AFP.

Ministar vanjskih poslova Katara Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al Thani kazao je za Financial Times da njegova zemlja poziva talibane da prihvate stranu pomoć.

“Ono što im pokušavamo objasniti je da sigurnost aerodroma zahtijeva puno više od osiguravanja parametara”, rekao je.

Ko će voditi logistiku na aerodromu?

Što se tiče SAD-a, glasnogovornik State Departmenta Ned Price rekao je u petak da se, zapravo, radi o tome “da se aerodrom daje nazad afganistanskom narodu”.

Proteklih sedmica NATO je imao ključnu ulogu, sa svojim civilnim osobljem, koje je vodilo kontrolu zračnog saobraćanja, osiguravalo zalihe goriva i brinulo se o komunikacijama.

Talibani su pitali Tursku da upravlja logistikom dok oni održavaju sigurnosnu kontrolu te je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao da njegova zemlja još razmatra ovu ponudu.

Međutim, s talibanima, koji insistiraju na potpunoj kontroli sigurnosti, čini se da Erdogan pokazuje manje entuzijazma za ovo.

“Recimo, naprimjer, da vi preuzmete sigurnost, kako ćemo mi objasniti svijetu ako se desi još jedno krvoproliće tamo?”, rekao je.

Upravljanje i održavanje aerodroma je kompleksan zadatak i zahtijeva stručnjake.

Budući da je hiljade stručnjaka pobjeglo iz zemlje, uprkos pozivima talibana da ostanu, postavlja se pitanje da li će biti dovoljno obučenih radnika u Kabulu.

Kojim avionima je dozvoljeno da slete?

Još nije jasno koji avioni će pristati da lete u i iz Kabula.

Talibani insistiraju na tome da postoje komercijalni letovi, ali bez sigurnosnih garancija to se neće desiti.

Međutim, uspostavljanje u potpunosti funkcionalnog aerodroma doprinijet će poboljšanju imidža talibana u svijetu.

“Ako talibani traže priznanje i legitimitet od vlada u svijetu, onda moraju imati siguran aerodrom koji radi”, kazao je Kugelman.

Međutim, za to će sigurno trebati vremena.

Američka Federalna administracija za avijaciju navodi da aerodrom u Kabulu više nema kontrole zračnog saobraćaja kako se SAD povukao, dodajući da je američkim civilinim avionima zabranjeno da lete u zračnom prostoru Afganistana, osim ako ne dobiju prethodnu dozvolu.

Mogu li ljudi još uvijek otići iz Afganistana?

Talibani kažu da će Afganistanci moći doći i otići iz zemlje.

Jedan od zvaničnika grupe Sher Mohammad Abbas Stanikzai rekao je da oni s pasošima i vizama mogu ići u inostranstvo “dostojanstveno i u miru” nakon što krenu komercijalni letovi.

Američki državni sekretar Antony Blinken kazao je da će biti uspostavljen novi tim za sljedeću fazu diplomatskih pregovora o Afganistanu, što će se odvijati u Dohi.

Dodao je da će SAD nastaviti pomagati Amerikancima i Afganistancima koji žele napustiti zemlju.

U međuvremenu je predsjednik Joe Biden rekao da su talibani odgovorni za svoje obećanje da će dati siguran prolaz onima koji žele napustiti Afganistan.

Blinken je kazao da će njegova zemlja raditi s bilo kojom budućom vladom Afganistana, ovisno o njenom ponašanju.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda usvojilo je u ponedjeljak rezoluciju kojom se pozivaju talibani da poštuju svoje obaveze što se tiče odlaska Afganistanaca te da dozvole humanitarni pristup UN-u i drugim agencijama.

U kakvom je stanju aerodrom?

Izvještavajući sa kabulskog aerodroma, reporter Al Jazeere Younis Ayat Yaseen javio je da se aerodrom nalazi u neredu, s talibanima koji govore da su Amerikanci odgovorni za štetu koja je ostavljena.

“Trebat će dosta vremena da se aerodrom dovede u red i da postane ponovo funkcionalan”, rekao je.

Ekskluzivni snimci Al Jazeere Arabic sa kabulskog aerodroma pokazuju kako su različite hale uništene, a prozori, aparati za podizanje novca i mjesta za sjedenje uništeni.

Jedan pilot je kazao za agenciju AFP da je zgrada terminala uništena tokom haosa prvih dana kada su talibani preuzeli vlast.

Uništena je ključna infrastruktura, uključujući terminale za kontrolu zračnog saobraćaja, koji će morati biti zamijenjeni kako bi se obnovili komercijalni letovi.

Američki zvaničnici navode da je aerodrom u lošem stanju te da je osnovna infrastruktura uništena.

Dvosedmične evakuacije su, međutim, pokazale da je pista funkcionalna, iako je u lošem stanju.IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE


POVEZANE

Talibani pregovaraju sa Katarom i Turskom o kontroli aerodroma

Afganistan nema usluge kontrole zračnog saobraćaja nakon potpunog povlačenja američke vojske.31 Aug 2021

Povlačenje SAD-a: Talibani slave “punu nezavisnost”

Nakon 20 godina invazije, američka vojska sinoć je napustila Afganistan.31 Aug 2021

Talibani u američkim uniformama i s američkim oružjem u rukama

Nakon 20 godina invazije, američka vojska sinoć je napustila Afganistan. Talibani slave odlazak SAD-a i ono što oni nazivaju “punom nezavisnošću”.31 Aug 2021

Komentariši