KRAJ NAJDUŽEG AMERIČKOG RATA : NAKON PUNIH 20 GODINA AMERIČKE SNAGE NAPUSTILE AFGANISTAN

Američke snage napustile su Afganistan, saopštio je iz Pentagona 30. avgusta.Kako je rečeno u obraćanju javnosti, posljednji američki vojni avion je napustio aerodrom u Kabulu, koji je do sad bio pod kontrolom američkih snaga.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija usvojio je rezoluciju kojom se pozivaju talibani da obezbjede siguran prolaz ljudima koji pokušavaju da napuste Afganistan.

Rezolucija Velike Britanije i Francuske poziva na stvaranje bezbjedne zone koja bi omogućila Afganistancima da napuste državu sa aerodroma u Kabulu, nakon planiranog povlačenja američkih trupa 31. avgusta.

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dominik Rab pozvao je zemlje G7 da zajedno rade na tome da se građanima koji ispunjavaju uslove omogući bezbjedni izlazak iz Afganistana.

Rab je rekao da se, iako su talibani obećali da će građanima koji imaju neophodna dokumenta biti dozvoljeno da napuste Afganistan nepovrijeđeni, toj grupi morati suditi na osnovu postupaka.

Britanski vojnici su se vratili u Veliku Britaniju, ali je Vlada saopštila da će i dalje pomagati onim građanima u Ajganistanu koji ispunjavaju uslove za preseljenje.

Izjava ministra Raba data je na virtuelnom sastanku Grupe 7 (G7) kojom predsjedavaju Sjedinjene Države. Pored SAD i Velike Britanije, na sastanku su bili predstavnici Kanade, Japana, Nemačke, Francuske i Italije – kao i NATO-a i Evropske unije.

Konferenciji su prisustvovali i Turska i Katar – za koje se često smatra da imaju veći uticaj na talibane nego zapadne zemlje, prenosi BBC.

Bijela kuća: 6.000 Amerikanaca evakuisano

Portparolka Bijele kuće Džen Psaki izjavila je da je do sada evakuisano oko 6.000 Amerikanaca iz Afganistana.

Bidenova administracija i dalje pokušava da utvrdi koliko je Amerikanaca koji žele da napuste Afganistan ostalo u toj državi, prije 31. avgusta kada je rok za povlačenje američkih trupa, rekla je Psaki. Portparolka Bijele kuće izrazila je vjerovanje da je broj Amerikanaca u Afganistanu mali.

Globalna koalicija se obavezala da će ‘Islamskoj državi’ zadati ‘trajni poraz’

Globalna koalicija za poraz tzv. Islamske države (ISIS), koju čine zemlje koje su se udružile u borbi protiv te ekstremističke organizacije, izdala je saopštenje u kojem se obavezala da će ISIS-u zadati “trajni poraz”.

U saopštenju, kojeg je 30. avgusta izdao američki State department, navodi se da koalicija i njeni partneri “ostaju odlučni neprijatelji tzv. Islamskoj državi”, kao i da su fokusirani da se “suprotstave ograncima ISIS-a, uključujući ISIS-K (Khorasan), i da identifikuju i izvedu njihove članove pred lice pravde”.

“Nastavićemo da blisko sarađujemo, pod pokroviteljstvom Globalne koalicije za pobedu nad ISIS-om, na efikasnom suzbijanju ove opasne prijetnje. Oslanjaćemo se na sve elemente moći – vojnu, obavještajnu, diplomatsku, ekonomsku – kako bismo osigurali poraz ove brutalne terorističke organizacije”, navodi se u saopštenju na sajtu State departmenta.

Bivši premijer Afganistana: Dogovor o predaji se neće dogoditi

Bivši premijer Afganistana Amrullah Saleh pisao je za njemački list Der Spiegel da ne priznaje talibansku vlast i da ne planira predaju.

Saleh je ovog mjeseca pobjegao iz Kabula i pomaže u vođenju anti-talibanskog otpora u afganistanskoj dolini Panjshir. Nakon što je predsjednik Ashraf Ghani ranije ovog mjeseca pobjegao u UAE, Saleh se proglasio novim liderom zemlje.

“Geografski smo izolovani, ali politički i moralno Afganistan je sa nama”, napisao je on.

Talibani, naveo je, “nikada nisu vjerovali u političko rješenje”.

“Iskoristili su naivnost, umor i kratkovidost Bijele kuće, i za vrijeme (Donalda) Trumpa i za vrijeme (Joe) Bidena.”

On je sugerisao da još uvijek postoji rješenje za preuzimanje talibana: “Zaprijetiti Pakistanu posebnim sankcijama, zahtijevati političko rješenje i odati priznanje i političku podršku nacionalnom otporu u Panjshiru.”

Afganistanski novinari pozivaju na zaštitu

U otvorenom pismu koje citira afganistanski Tolo Nevs, novinari i fotografi u Afganistanu navode da su im životi u ozbiljnoj opasnosti.

“S obzirom na trenutne probleme i rastuću prijetnju po živote, imovinu i porodice medijskih radnika, pozivamo Ujedinjene nacije i zemlje koje podržavaju da rade zajedno na spašavanju naših života i života naših porodica”, navodi se u saopštenju, prenosi BBC.

Komentariši