Kineska politička ideologija u školama: ‘Sijeve misli’ za buduće generacije

Ilustrativna fotografija

Uvođenje političke ideologije kineskog predsjednika Si Đinpinga u širi nacionalni nastavni program dodatno će učvrstiti njegov status vrhovnog vođe i ostaviti neizbrisiv trag naciji, istovremeno podsjećajući na kult ličnosti Mao Cedunga čija je Kulturna revolucija dovela do smrti miliona ljudi, pišu svjetski mediji.

Čitamo vam: Kineska politička ideologija u školama: ‘Sijeve misli’ za buduće generacije

Novi nastavni materijali

Kinesko ministarstvo obrazovanja saopštilo je da će u svoj nacionalni kurikulum uključiti “Misli Si Đinpinga” kako bi pomogle u “utvrđivanju marksističkog uvjerenja” kod mladih, prenosi Rojters (Reuters).

U novim smjernicama, objavljenim 17. avgusta, ministarstvo navodi kako će se “misao kineskog predsjednika o socijalizmu s kineskim obilježjima u novoj eri” podučavati od osnovne škole pa sve do fakulteta, uz naglasak da novi nastavni materijali moraju “njegovati patriotska osjećanja”.

Od dolaska na vlast 2012. godine, kineski predsjednik nastojao je ojačati ulogu vladajuće Komunističke partije Kine u svim područjima društva, uključujući preduzeća, škole i kulturne institucije, ukazuje Rojters i dodaje da je ukidanjem ograničenja predsjedničkih mandata ujedno ojačana i Sijeva moć.

“Misli Si Đinpinga o socijalizmu s kineskim obilježjima za novu eru” formalno je ugrađena u ustav zemlje 2018.

U govoru povodom stote godišnjice Komunističke partije proslavljene u julu, dodaje Rojters, Si je obećao da će “ojačati” vodstvo partije, podržati vlastito “jezgrovito” vodstvo i ojačati jedinstvo kineskog naroda.

Od ustava do škola

Integrisanje političke ideologije kineskog predsjednika u nastavni program predstavlja najnoviji napor Sija da konsoliduje ulogu vladajuće komunističke partije u različitim oblastima društva, istakao je BBC.

Nove smjernice kineskog ministarstva obrazovanja, prema njihovom saopštenju, imaju za cilj da “njeguju graditelje i nasljednike socijalizma sa svesrdnom moralnošću, intelektualnim, fizičkim i estetskim osnovama”.

“Misli Si Đinpinga” koje su ugrađene u kineski ustav, imaju 14 glavnih principa koji, dodaje britanski javni servis, naglašavaju komunističke ideale te pozivaju na “potpunu i duboku reformu” i “nove ideje u razvoju”, naglašavaju “apsolutnu vlast partije nad narodnom vojskom” i obećavaju “harmonizaciju života između čovjeka i prirode”.

Međutim, nove smjernice bit će znatno opsežnije, naglašava BBC prenoseći dio izvještaja kineske medijske kuće Global tajms (Global Times) u kojem se navodi da će se osnovne škole fokusirati “na njegovanje ljubavi prema zemlji, Komunističkoj partiji Kine i socijalizmu”.

Prethodni kineski lideri imali su sopstvene političke ideologije koje su uvrštavali u ustav ili mišljenje stranke. Međutim, ističe BBC, nijedan – osim osnivača stranke Mao Cedunga – nije imao svoju ideologiju opisanu kao “misao”, a samo su Mao i Deng Sijaoping svoja imena pripisali svojim ideologijama.

Sijeva ‘Mala crvena knjiga’

Dok su u vrijeme Kulturne revolucije misli Mao Cedunga u “Maloj crvenoj knjizi” pomogle u iskorjenjivanju onih koji su skrenuli s puta, u modernoj Kini na redu je predsjednik Si čije će se “misli novog doba” uvesti na svim nivoima obrazovanja već od septembra, piše londonski Tajms (The Times).

Kinesko ministarstvo obrazovanja saopštilo je da će srednjoškolci steći “osnovno političko rasuđivanje i političke stavove”, dok će studentima biti naloženo da svoje političko obrazovanje transformišu u “osjećaj misije”.

Nastavni program za političke studije biće primarno mjesto za Sijeve misli, ali i drugi fakulteti uključivaće njegove misli, saopštilo je ministarstvo. Vojne studije uključivat će Sijev zahtjev da stranka ima apsolutno rukovodstvo nad vojskom, dok studenti poljoprivrede moraju da prouče Sijev stav o očuvanju i zaštiti životne sredine.

Čak će i studenti medicine “imati koristi” od Sijevih misli, proučavajući njegov zahtjev da ljudi trebaju biti na prvom mjestu, saopštilo je ministarstvo. Ekonomske lekcije proširit će se na Sijeve vodeće principe, dok pravne škole treba da uče studente Sijevim razmišljanjima o vladavini u skladu sa zakonom, međunarodnim odnosima i globalnim upravljanjem.

Tajms naglašava da će edikt, opisan kao “najvažniji politički zadatak za stranku i naciju”, dodatno učvrstiti Sijev status vrhovnog vođe i ostaviti njegov neizbrisiv trag naciji u decenijama koje dolaze.

‘Djed Si’

Kampanju kako bi djeca od 10 godina proučavala političku filozofiju predsjednika Si Đinpinga neki su roditelji označili kao “odvratnu”, evocirajući uspomene na kult ličnosti Mao Cedunga, napisao je Fajnenšl tajms (The Financial Times) naglasivši da je žestoka reakcija ukazala na poteškoće s kojima se stranka suočila u pripremi Sijeve filozofije o vladajućoj ideologiji za generacije koje dolaze.

Mnoštvo roditelja širom zemlje izjavilo je za londonski list da im je neprijatno zbog uvođenja predmetne nastave na temu “Misli Si Đinpinga” čija filozofija sadrži mješavinu patriotskog obrazovanja i pohvale za generalnog sekretara Komunističke partije Kine. “Zaista mrzim ideju da primoram djecu da studiraju ideologiju”, rekla je majka 10-godišnjaka u istočnoj provinciji Điangsu koja je govorila pod uslovom anonimnosti.

Dok je partija decenijama sprovodila podučavanje komunističke ideologije u školama, najnoviji nastavni program biće nametnut neobično mladoj publici i usko je fokusiran na obožavanje jednog vođe, ističe Fajnenšl tajms, dodajući da to izaziva sjećanja na Maovu decenijsku Kulturnu revoluciju koja je dovela do smrti miliona ljudi.

Prema smjernicama kineskog Nacionalnog komiteta za udžbenike ministarstva obrazovanja, učenici osnovnih škola moraju da budu svjesni da “generalni sekretar Si vodi cijelu partiju i kineski narod”, dok bi diplomirani studenti trebalo da budu u stanju da “javno iznose, tumače i proučavaju” njegove misli.

Na probnim časovima Sijeve filozofije ove godine, neki nastavnici su, prema pisanju londonskog lista, uputili učenike da budu zahvalni Siju što mogu uživati u svojim omiljenim hobijima, dok je jedna učiteljica, u televizijskom govoru, istakla da se potrudila da “učenici budu svjesni da nas djed Si uvijek prati i ohrabruje”.

Komentariši