EUROZASTUPNIK TONINO PICULA POTVRDIO : EU U BUDUĆNOST ZAPADNOG BALKANA INVESTIRA 14,2 MILIJARDE EURA

EU je postigla dogovor o instrumentu IPA III, vrijednom 14,2 milijarde eura kojega je hrvatski eurozastupnik Tonino Picula opisao “dugoročnom investicijom u evropsku budućnost Zapadnog Balkana”, saopćio je u srijedu ured zastupnika.

Evropska komisija, Evropsko vijeće i Evropski parlament dogovorili su prioritete, ciljeve i način upravljanja moderniziranim instrumentom finansiranja za pretpristupnu pomoć (IPA III).

IPA III za razdoblje od 2021. do 2027. godine vrijedit će 14,2 milijarde eura, a sredstva će se koristiti za pomoć u provedbi reformi povezanih s EU-om u sedam zemalja korisnica – Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i Turskoj, prenijela je Hina.

Vidljivija podrška kandidatima za EU

“Nova generacija IPA III instrumenta ojačat će demokratske, normativne i socio-ekonomske transformacije zemalja kandidatkinja za pristupanje Evropskoj uniji. Na taj je način omogućena pametnija, bolje usmjerena, vidljivija i održivija potpora kandidatkinjama na putu prema EU”, rekao je Picula, pregovarač iz redova Socijalista i demokrata.

Picula je istaknuo da je IPA III “dugoročna investicija u evropsku budućnost Zapadnog Balkana, a učinkovita upotreba EU sredstava mora biti osigurana u potpunom skladu s evropskim vrijednostima”.

Komentariši