Džaferović učvrstio Dodika: Pozvao Schmidta da ga smjeni

Džaferović učvrstio Dodika: Pozvao Schmidta da ga smjeni

Foto: Arhiv

 I da je imao namjeru da sankcioniše Dodika nakon javnog poziva Džaferovića, sigurno je da su Schmidtu sada svezane ruke.

Ni jedna odluka nije usvojena na današnjoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine, jer član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nije glasao ni za jednu, a sve tačke dnevnog reda odnosile su se na vanjsku politiku.

Epilog je to današnje sjednice Predsjedništva kojoj je Dodik prisustvovao, ali je odbio glasati za bilo koju odluku te će one sada ići u drugi krug glasanja.

To je novinarima nakon sjednice potvrdio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović koji je dodao da su članovi Predsjedništva danas trebali donijeti odluke koje se tiču odbrane za šta je potreban konsenzus, ali i protiv toga je Dodik glasao.

– Usvojene su jedino dvije informacije gdje nije potreban konsenzus i gdje je moguće većinskim glasanjem donijeti odluku. Radi se o očiglednoj blokadi institucije Predsjedništva BiH. Nismo završili proces imenovanja ambasadora, davanje agremana ambasadorima koje su druge države imenovale u BiH. To znači da je ugrožena nadležnost Predsjedništva BiH – kazao je Džaferović.

Ocijenio je i da je u pitanju zloupotreba institucije jer niko nije biran u Predsjedništvo da se na ovaj način ponaša nego da izvršava svoja ustavna ovlaštenja i sada je BiH u kritičnoj situaciji u kojoj treba reagirati onaj mehanizam međunarodne zajednice koji je zadužen za provedbu Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Ovo je blokada države BiH i očekujem da međunarodna zajednica poduzme određene aktivnosti, prije svih visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt kako bi se ova situacija razriješila i da BiH normalno funkcionira – naglasio je Džaferović.

Pojasnio je da niko nije biran u Predsjedništvo BiH da ne dozvoli upotrebu helikoptera Oružanih snaga BiH u gašenju požara u trenutku kada gori šuma, što je samo jedan primjer opstrukcije te Džaferović kaže da bi međunarodna zajednica trebala reagirati u skladu s nadležnostima pa ako treba i razmotriti smjene.

Na sjednici Predsjedništva BiH, kazao je, nije bilo govora o Bledskom strateškom forum na koji je pozvano i Predsjedništvo BiH, ali kojem će prisustvovati predsjedavajući i član Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović, dok je Dodik odbio učešće jer će na tom skupu biti Schmidt.(Vijesti.ba / FENA)

Foto: Američki senatori na Žuči i vrijedna donacija za OS BiH

Grupa američkih senatora boravi u posjeti Bosni i Hercegovini, potvrđeno je za Vijesti.ba

Oni su jučer na brdu Žuč kod Sarajeva prisustvovali primopredaji deminerske opreme koju je Oružanim snagama BiH donirala Vlada SAD.

Uz američke senatore primopredaji su, između ostalih prisustvovali ambasador SAD u BiH Eric Nelson, ministar odbrane Sifet Podžić, predsjedavajući Komisije za odbranu i sigurnost Asim Sarajlić, generali Folkestad i Platzer itd.

Američkim prijateljima zahvalio se načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH general-pukovnik Senad Mašović

– Želim izraziti veliku zahvalnost na ovoj izuzetno znacajnoj pomoći našem deminerskom bataljonu, a koja će znatno ojačati i unaprijedito efikasnost i produktivnost deminerakih timova kao i ukupne deminerske kapacitete i sposobnosti OS BiH, rekao je Mašović.

Radi se o donaciji 200 setova samonosivih deminerskih vezira i 250 setova zaštitnih deminerskih prsluka u vrijednosti od oko 134 hiljade dolara. Uz to on je pobrojao i brojne ranije donacije Oružanim snagama BiH.

Mašović je rekao da su OS BiH od 2006. godine do danas deminirali i od mina očistili oko 40 milona metara kvadratnih, a pronašli i uništili više od 14.600 komada raznih vrsta MES-a.

– Želim naglasiti ogroman značaj dosadašnje podrške Vojske i Vlade SAD-a cjelokupnom procesu jačanja kapaciteta OS BiH kao i boljoj opremljenosti i dostizanju viših standarda, rekao je Mašović.

On je s tim u vezi izdvojio ogromnu važnost podizanje projekta “Unapređenje kopnene mobilnosti” i da kroz isporuku višenamjenskih motornih HMMWW vozila OS BiH mogu bolje i efikasnije izvršavati misije i zadatke.

– Uporedo s tim u procesu unaprijeđenja zračne mobilnosti, isporuke četiri nova helikoptera ‘HUEY 2’ će pružiti značajno drugačije mogućnosti te pomoći OS BiH u odogovoru na prirodne i druge nepogode i nesreće te spašavanju ljudi i materijalnih dobara na cijeloj teritoriji BiH i za potrebe svih građana BiH, rekal je Mašović.


(Vijesti.ba)

Komentariši