DF: Dodikov odlazak u diplomatsku samoizolaciju

DF: Dodikov odlazak u diplomatsku samoizolaciju

Demokratska fronta (DF) smatra da je odluka člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika da stupi u političku i diplomatsku samoizolaciju, s obzirom na to da Dodik neće prisustvovati Bledskom strateškom forumu, odnosno sastancima regionalnih i evropskih lidera u Sloveniji, veoma dobra sa stanovišta interesa države Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz DF-a.

Druga dva člana Predsjedništva BiH mogu u punom kapacitetu predstavljati državu Bosnu i Hercegovinu i njene građane te iznijeti na jednom međunarodnom forumu poziciju Bosne i Hercegovine u okviru evropskih integracija, ali i skrenuti pažnju na blokade vezane za evropski put BiH, koje uglavnom vrše politike Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatke demokratske zajednice (HDZ) protiveći se realizaciji 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o kandidatskom statusu za članstvo Bosne i Hercegovine u EU, napominje također DF.

Osim toga, imajući u vidu činjenicu da će sastancima s novim visokim predstavnikom u BiH prisustvovati i predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, postaje očigledno da Milorad Dodik ostaje potpuno usamljen u njegovom takozvanom nepriznavanju legitimiteta izbora novog visokog predstavnika, mišljenje je DF-a.


(Vijesti.ba)

Dodik: Džaferovićev poziv Schmidtu dokaz da je njihov igrač

Dodik: Džaferovićev poziv Schmidtu dokaz da je njihov igrač

Foto: RTRS

Milorad Dodik obratio se medijima nakon učešća na sjednici Predsjedništva BiH.

– Učestvovanje u radu nisu blokade, učestvovanje u radu je moguće na ovaj način u skladu sa zaključcima NSRS, rekao je Dodik i dodao da nijedna odluka nije donešena.

– Ako ne bude rješeno pitanje nametnutog zakona i izmišljenog viaokog predstavnika to znači i da ćemo o tačkama o kojima se mora ponovo glasati, glasati protiv, rekao je Dodik i dodao da će sve nakon toga ići na Skipštinu RS.

On je rekao da je danas namjerno izbjegnuta odluka da se ide na forum na Bledu u Sloveniji.

– Nema odluke Predsjedništva BiH o odlasku. Ukoliko neko ode tamo to može u privatnom aranžmanu i ne može da predstavlja BiH, rekao je Dodik i dodao:

– Ja me idem jer je tamo značajna uloga predviđena za neizabranog visokog predstavnika.

Rekao je da će danas o svemu obavijestiti i organizatore foruma u Sloveniji.

– Džaferović poziva danas da visoki predstavnik smjenjuje, to samo pokazuje da je on njihov igrač. Ovo se može riješito samo dijalogom, ako toga ne bude ovo će se nastaviti, kaže Dodik i dodaje da bi baš volio da vidi Schmidta da pokuša ono što sanjari Džaferović.

Dodik je izrazio zadovoljstvo što su njegov poziv komentirali i shvatili predsjednici Turske i Hrvatske te da je o svemu obavijestio i predsjednika Srbije.

Podsjetimo ni jedna odluka nije usvojena na današnjoj sjednici, jer član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nije glasao ni za jednu, a sve tačke dnevnog reda odnosile su se na vanjsku politiku.

Džaferović je ranije rekao da je u pitanju zloupotreba institucije jer niko nije biran u Predsjedništvo da se na ovaj način ponaša nego da izvršava svoja ustavna ovlaštenja i sada je BiH u kritičnoj situaciji u kojoj treba reagirati onaj mehanizam međunarodne zajednice koji je zadužen za provedbu Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Ovo je blokada države BiH i očekujem da međunarodna zajednica poduzme određene aktivnosti, prije svih visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt kako bi se ova situacija razriješila i da BiH normalno funkcionira – naglasio je Džaferović.

Pojasnio je da niko nije biran u Predsjedništvo BiH da ne dozvoli upotrebu helikoptera Oružanih snaga BiH u gašenju požara u trenutku kada gori šuma, što je samo jedan primjer opstrukcije te Džaferović kaže da bi međunarodna zajednica trebala reagirati u skladu s nadležnostima pa ako treba i razmotriti smjene.(Vijesti.ba)

Zbog nerada Dodika: Rusija ostala bez ureda u Banja Luci

Zbog nerada Dodika: Rusija ostala bez ureda u Banja Luci

Foto: FENA

Niti jedna odluka nije usvojena na današnjoj sjednici Predsjedništva BiH, jer Milorad Dodik nije glasao ni za jednu tačku, a sve tačke dnevnog reda odnosile su se na vanjsku politiku.

Dodik tako nije glasao ni po tački 6. o odobravanju ambasadi Rusije da otvori ured u Banjoj Luci.

– Ako ne bude dogovora o rješenju za nemetnuto pitanje, neuvažavanje Republike Srpske i rješenje pitanja izmišljenog visokog predstavnika ostaćemo u ovom kapacitetu i na narednoj sjednici glasati protiv, što znači da će to otići na sjednicu NSRS i NSRS će se odrediti o tim pitanjima – istakao je Dodik.


(Vijesti.ba)

Komentariši