BNV: ‘Bože pravde’ ne doživljavamo kao državnu, već srpsku nacionalnu himnu

Bošnjačko nacionalno vijeće je protiv intoniranja himne ‘Bože pravde’ na početku nove školske godine u Srbiji.

BNV nalog ministra da školska godina otpočne intoniranjem srpske himne smatra nepoštovanjem različitosti i provokacijom nesrpskih naroda (EPA - Ilustracija)
BNV nalog ministra da školska godina otpočne intoniranjem srpske himne smatra nepoštovanjem različitosti i provokacijom nesrpskih naroda (EPA – Ilustracija)

31 Aug 2021

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) je protiv intoniranja himne “Bože pravde” na početku nove školske godine u Srbiji, jer smatra da predstavlja “nepoštovanje različitosti i provokaciju nesrpskih naroda”.

U reakciji na nalog ministra prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Branka Ružića da školska godina počne intoniranjem te himne, BNV je poručio da je “Bošnjaci ne doživljavaju kao državnu, već kao nacionalnu himnu srpskog naroda“.

“Bošnjačko nacionalno vijeće poziva sve uprave obrazovno-odgojnih ustanova da i ovu školsku godinu otpočnu dostojanstveno, poštujući različitosti, bez provokacija djece i nastavnika bošnjačke nacionalnosti. Bošnjaci Sandžaka su civilizovan, kulturan, miroljubiv evropski narod koji je autohton na ovim prostorima. Narod koji vijekovima pokazuje nastojanje da živi u miru sa svim ostalim narodima i poštuje državu u kojoj živi uz očekivanja da država uzvraća poštovanje i uvažava Bošnjake i njihova osjećanja“, kaže se u saopštenju BNV-a.

Poštovanje je dvosmjerni proces, tvrde, pa „nalog ministra da školska godina otpočne intoniranjem srpske himne smatra nepoštovanjem različitosti i provokacijom nesrpskih naroda“.

‘Usvojiti nove državne simbole’

“Tekst himne, ali i grb Srbije ne odražava stvarnu nacionalnu strukturu države i u njima se Srbija ne može prepoznati kao multietnička i multikonfesionalna zemlja, što u stvarnosti ona jeste“, rečeno je.

Iz BNV-a su pozvali Ružića, koji je i prvi potpredsjednik Vlade Srbije, da pokrene incijativu da se usvoje novi državni simboli koji će „jednako uvažavati sve narode i manjine u Srbiji i koji će kod sve djece rezultirati osjećajem pripadnosti i ljubavi prema državi“.

“Himna ‘Bože pravde’ odraz je isključivo srpskog identiteta i svesrpskog životnog prostora isključujući sve ostale narode, pa je za Bošnjake ona neprihvatljiva. Himna ‘Bože pravde’ bila je himna Republike Srpske u periodu od 1992. do 2007. godine kao i himna bivše Republike Srpske Krajine“, navodi se.

BNV je još jednom pozvao sve obrazovno-odgojne ustanove da poštuju vjekovne tekovine dobrog suživota u Sandžaku te da i ovu školsku godinu otpočnu u miru i slozi bez provokacija djece bošnjačke nacionalnosti.IZVOR: AL JAZEERA


POVEZANE

MIŠLJENJA

Himna uoči prvog časa, ćirilica u Skupštini i proboj Solunskog fronta

Kako vlast u Srbiji (i republici Srpskoj) već sada najavljuje nove izbore.Goran Mišić31 Aug 2021

Građani Sandžaka zahtijevaju od Srbije da se obračuna s kriminalom

Ubistvo urednika Facebook stranice ‘Sjeničke novine’ Edina Hamidovića, koji je izrešetan pred suprugom i djecom, pokrenulo je pitanje sigurnosti u tom dijelu Srbije.19 Aug 2021

Partizanovi navijači u Novom Pazaru: ‘Nož, žica, Srebrenica’

Višeminutni prekidi meča uslijedili su nakon isticanja transparent sa likom ratnog zločinca Ratka Mladića, uvredljivog skandiranja i pokliča “Nož, žica, Srebrenica”.09 Aug 2021

Film ‘Proces Sandžak’: Priča o torturama nad bošnjačkim stanovništvom

Dokumentrani film “Proces Sandžak” priča je o torturama nad bošnjačkim stanovništvom Sandžaka, iz srpskog i crnogorskog dijela, tokom rata u Bosni i Hercegovini.14 Sep 2020

Komentariši