Vulin na Manjači ponovo negirao genocid u Srebrenici

See the source image

Autor:Snežana Mitrović 29. avg. 2021

Opozicija u Republici Srpskoj najavila je da će sutra u Banjaluci održati sastanak, između ostalog i zbog izjave člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika da Dayton ne postoji, te da je potreban novi dogovor. Sam Dodik danas ide dalje pa najavljuje da je situaciju u BiH moguće riješiti kroz posredovanje predsjednika Turske, Srbije i Hrvatske, koji bi, naglašava, mogli da doprinesu održavanju dijaloga. A dijaloga po pitanju srpskog jedinstva, ako je suditi po današnjim oštrim izjavama sa Manjače, teško da će biti.

Kočićevo ognjište pusto je. Zbog kiše nema kulturnog programa na ovom mjestu… ispod na zborištu ima i onog političkog.

Stanivuković o zastavi za reverom

Prvi put od kada je gradonačelnik, Draško Stanivuković je i domaćin na Manjači. U svom govoru, politički se obračunao sa onim kojeg nije imenovao.

“Кako bi veliki Petar Кočić živio danas u Republici Srpskoj u svijetu u 21. vijeku? Da li bi bio stvarni narodni tribun i književnik, ili bi ga proglasili za izdajnika, stranog plaćenika ili nekog ko predvodi obojene revolucije? Kod tebe Kočiću i jazavac je mogao pred sud, a danas ne mogu ni oni sa najtežim krivičnim djelima. Šta bi rekao za vrijeme kada se najvećim patriotizmom smatra nošenje zastave na reveru i to ponekad. Gospodin Dodik je izabrao stranu, on je stao ispod turske zastave i zastave BiH, na sastanku u Sarajevu. Nije imao čak ni na reveru zastavu Republike Srpske. Njegovo jedinstvo traje 7-8 dana, pa se opet vraća, malo dođe, malo ode”, poručuje Stanivuković.

Onaj koji zastavu nosi na reveru, prozvani je Milorad Dodik. Prvi put nakon dugo godina, zvanično se nije obratio na zboru. Nezvanično, to upravo Stanivukovićev protokol nije dozvolio.

No, dan uoči sastanka opozicije u Banjaluci, a sve zbog njegovih izjava nakon sastanka sa turskim predsjednikom, Dodik kaže da je o svom patriotizmu dovoljno rekao i to u Sarajevu.

Izvor : Milorad Dodik i Aleksandar Vulin (N1)

“Opozicija u Republici Srpskoj govori da to nije jedinstvo, nego da je zajedništvo po tom pitanju (nametnute odluke bivšeg visokog predstavnika u BiH). Meni uopšte nije bilo ugodno, ni lako biti tamo. Eto, ja se slažem, oni vode svoju politiku, mi svoju, ali neka ostanemo zajedno na tome”, kaže Milorad Dodik.

Još jednom poziva na modeliranje, da razrješenju situacije doprinesu predsjednici Srbije, Turske i Hrvatske.

“U ove dosadašnje posrednike više nemam povjerenja. Vjeruju im Bošnjaci, nekim manjim dijelom Hrvati iz svojih nekih razloga, dok mi Srbi uopšte u to ne vjerujemo. Ako je moguće da u konstelaciji Erdogan, Vučić, Milanović razgovaramo – razgovaraćemo. Ako ne, vidjećemo. A to šta ovdje kaže neko od nas… Mnogo je toga govoreno, pa šta se desilo”, dodaje član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Vulin o “srpskom svetu”

Šta će se desiti sutra na sastanku SDS-a, PDP-a, DNS-a, danas niko ne tvrdi. Ipak, ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksadar Vulin sa Manjače je ponovo pozvao na srpsko jedinstvo. Ponovio je stare lične stavove o negiranju genocida, ali i one o srpskom svetu:

“Srpski narod je nepobjediv. Kada god nam kažu da će drugi odlučivati o nama, a mi budemo jedno, jedno od Beograda do Banjaluke, svagdje gdje Srbi žive, onda je srpski narod nepobjediv, jer to je srpski svijet. Jedinstven politički narod, narod koji o najbitnijim nacionalnim pitanjima misli isto. Bez obzira gdje živi. To je srpski svijet kada mislimo jedni na druge i jedni o drugima”, poručuje Vulin.

Kulturno umjetnički program nastavljen je pod šatorima, gdje se i zapjevalo.

Ako su Kočićevi junaci mogli kroz mećavu, možemo i mi kroz blato. Parola je posjetilaca Kočićevog zbora, ali i političara koji su na zbor u neizbornoj godini došli da bi poslali – političke poruke.

Komentariši