Raketni napad na aerodrom u Kabulu

Nekoliko raketa je ispaljeno ka međunarodrom aerodromu afganistanske prijestolnice, ali ih je presreo protivraketni sistem odbrane.

Raketiranje aerodroma nije poremetilo operaciju evakuacije, navode iz SAD-a (AP)
Raketiranje aerodroma nije poremetilo operaciju evakuacije, navode iz SAD-a (AP)

30 Aug 2021

Nekoliko raketa ispaljeno je na Međunarodni aerodrom u Kabulu, dan prije isteka roka za povlačenje oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država iz Afganistana.

Najmanje troje djece je među ubijenima u napadu američke bespilotne letjelice koja je uništila vozilo puno eksploziva nedaleko od međunarodnog aerodroma u afganistanskoj prijestolnici Kabulu, navode svjedoci kao i talibanski borci koji su preuzeli vlast.

Svjedoci za Al Jazeeru navode kako je najmanje troje djece među šest žrtava nedjeljnog napada, dok talibani kažu kako ih je bilo najmanje četvero. Američki CNN je objavio kako je bilo devet civilnih žrtava, od čega šestero djece.

Centralna komanda Sjedinjenih Američkih Država (Centcom) saopćila je kako su upoznati sa „izvještajima o civilnim žrtvama“ nakon napada letjelice koja je pogodila „nekoliko bombaša samoubica“, a koji su se pripremali za napad na operaciju evakuiranja koja traje na kabulskom aerodromu. Iz Centcoma dodaju kako su pokrenuli istragu.

Napad je drugi po redu koji su izvršile američke snage u Afganistanu otkako je pripadnik ogranka ISIL-a, odnosno pripadnik oružane grupe Islamska država u provinciji Khorasan, ISKP (ISIS-K) detonirao svoj samoubilački pojas pun eksploziva na aerodromu u četvrtak.

Tom prilikom je ubijeno najmanje 175 osoba, od kojih je 13 američkih vojnika.


Rusija za konferenciju o obnovi afganistanske ekonomije

Rusija predlaže međunarodnu konferenciju za obnovu ekonomije Afganistana nakon što su talibani preuzeli državu i izazvali val migracija.

„Sve bogate države svijeta moraju se susresti sa predstavnicima novih afganistanskih vlasti kako bi se razgovaralo o pitanjima ekonomske i socijalne rekonstrukcije“, naveo je moskovski predstavnik u Afganistanu Samir Kabulov za državnu TV stanicu.

Kabulov je dodao kako na prvoj liniji takvih napora vidi države koje su razmjestile trupe u Afganistanu, uz stav „To je pitanje časti i savjesti“.

No, pojasnio je kako konferencija ne bi bila „davanje novca talibanima“, već je novac potreban za podršku državnoj valuti, na primjer.


Rusija SAD-u: Oslobodite rezerve afganistanske Centralne banke

Rusija je pozvala Sjedinjene Američke Države da oslobode rezerve Centralne banke Afganistana nakon što ih je Washington blokirao ranije ovog mjeseca kada su talibani zauzeli Kabul.

„Ako su naše zapadne kolege zaista zabrinute za sudbinu afganistanskog naroda, onda ne smijemo stvarati im dodatne probleme zamrzavanjem njihovih rezervi za vanjsku razmjenu i zlatnih rezervi“, naveo je predstavnik Kremlja u Afganistanu Zamir Kabulov.

On je za mrežu Rossiya 24, kojom upravlja država, istakao kako SAD mora hitno osloboditi ova sredstva „kako bi se pojačala stopa nacionalne valute koja je u padu“. Kabulov je dodao kako će se bez toga afganistanske vlasti okrenuti „prometu nelegalih opijata“ i „prodavati na crnom tržištu oružje“ koje je ostalo iza afganistanske vojske i SAD-a.


UNHCR upozorava na još veću humanitarnu katastrofu

Kako evakuacije iz Kabula se obustavljaju, „veća kriza tek počinje“ u Afganistanu za njegovih 39 miliona stanovnika, upozorava UN-ova agencija za izbjeglice UNHCR i apelira na slanje pomoći.

Filipo Grandi, UN-ov visoki komesar za izbjeglice čija je agencija prošlog petka rekla kako bi 500.000 moglo pobjeći iz države do kraja godine, ponovio je poziv da granice ostanu otvorene i da više država podijeli „ovu humanitarnu odgovornost“ sa Iranom i Pakistanom koji su već primili 2,2 miliona Afganistanaca.

„Evakuacije avionom iz Kabula će biti gotove, to je pitanje dana, i tragedija koja se dešava više neće biti vidljiva. No, ona će i dalje biti svakodnevna stvarnost za milione Afganistanaca. Ne smijemo se okrenuti, daleko veća humanitarna kriza tek počinje“, navodi Grandi u saopćenju.


Njemački ministar za razgovore sa Rusijom i Kinom

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas izjavio je kako Rusija i Kina moraju biti uključene u razgovore o budućnosti Afganistana, uključujući i planove za evakuiranje Afganistanaca kojima prijeti progon talibana.

Dodao je kako će indikator spremnosti Moskve i Pekinga na saradnju biti odvijanje današnjeg vanrednog sastanka Vijeća sigurnosti UN-a.

U toku su napori da se „dovedu svi važni međunarodni partneri za sto i zato je važno da Rusija i Kina također budu tu“, naveo je Maas tokom posjete uzbekistanskoj prijestolnici Taškentu.

Za razliku od ostalih stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a (SAD, Velika Britanija, Francuska), Rusija i Kina i dalje imaju otvorene ambasade u Afganistanu pod talibanskom vladavinom.


Loše stanje izbjeglica između Poljske i Bjelorusije

Humanitarna organizacija izrazila je zabrinutost zbog zdravlja grupe afganistanskih izbjeglica koje su sedmicama blokirane na granici Poljske i Bjelorusije zbog spora dvije države oko migracija.

„Mnogi od njih se žale na groznicu, povraćanje i dijareju“, govori Kalina Czwarnog, glasnogovornica humanitarne organizacije Ocalenie, za agenciju DPA.

Poljski granični policajci su zabranili hitnoj pomoći da dođe do ovih ljudi, dodala je.

Grupu blokiranu na granici čine 32 osobe iz Afganistana, navode iz Ocalenieja. Ovi ljudi su skoro tri sedmice u šumi kod sela Usnarz Gorny i nadaju se kako će preći u Evropsku uniju.


Maas: Uzbekistan spreman pomoći Njemačkoj

Uzbekistan je spreman otvoriti svoje granice za ljude koji bježe od talibanske vladavine u Afganistanu, a koji su na njemačkoj listi osoba u opasnosti i kojima treba evakuacija, kazao je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

Maas je na turneji u Turskoj, Uzbekistanu, Tadžikistanu, Pakistanu i Kataru, između ostalih, u nastojanju da pronađe način za evakuaciju ovih ljudi, bilo avionom ako kabulski aerodrom bude otvoren nakon povlačenja NATO-a ili preko kopna do susjednih država.

„Uzbekistan je spreman pomoći nam sa ovom grupom ljudi“, istakao je šef njemačke diplomatije.


Kineski mediji: Talibani osudili američki napad u Kabulu

Glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid osudio je odluku Sjedinjenih Američkih Država da izvrše napad u Kabulu bez da su talibani informirani o tome, navodi se u intervjuu za kinesku državnu TV stanicu CGTN.

Glasnogovornik je za CGTN kazao kako je nezakonito za SAD da vrši napade u drugim državama po slobodnom nahođenju, dodavši kako je sedam osoba ubijeno u nedjeljnom napadu bespilotnom letjelicom.

„Ako je postojala neka potencijalna prijetnja u Afganistanu, to je trebalo biti nama prijavljeno, a ne izvesti neki proizvoljni napad koji je doveo do civilnih žrtava“, naveo je Mujahid


Zvaničnik SAD-a: Kapacitet za evakuaciju preostalih

Sjedinjene Američke Države imaju kapacitete da evakuiranju još približno 300 državljana SAD-a koji su u Afganistanu i koji žele otići prije isteka roka u utorak, naveo je savjetnik američkog predsjednika Joea Bidena za nacionalnu sigurnost Jake Sulivan.

„Imamo kapaciteta da 300 Amerikanaca, koliko približno mislimo da ih je preostalo, dođe na aerodrom i ukrca se na avione u vremenu koje je preostalo“, istakao je on.

Sullivan dodaje kako SAD trenutno nema plan za stalno diplomatsko predstavništvo nakon konačnog povlačenja SAD-a.

No, najavio je kako će SAD „osigurati bezbjedan put za svakog američkog građanina, svakog stanovnika sa stalnom dozvolom“ nakon sutrašnjeg dana, kao i za „one Afganistance koji su nam pomogli“.


Novi ruski manevri kod granice

Blizu 500 pripadnika motorizirane pješadije ruske vojske trenutno je na vojnim vježbama u planinama Tadžikistana, u vrijeme nestabilnosti u susjednom Afganistanu, objavilo je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

Svi vojnici koji učestvuju u vježbama stacionirani su u ruskoj vojnoj bazi u Tadžikistanu, prenijela je agencija Interfax pozivajući se na komandu Centralnog vojnog distrikta.

Akutelne vježbe su treće koje vrši Rusija blizu afganistanske granice ovog mjeseca.

Najavljeno kako će se narednog mjeseca održati manevrski članica sigurnosnog bloka koji predvodi Rusija. Te vježbe će biti održane u Kirgistanu, državi gdje se također nalazi ruska vojna baza.


Rakete ispaljene na aerodrom

Nekoliko raketa ispaljeno je na Međunarodni aerodrom u Kabulu, dan prije isteka roka za povlačenje oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država iz Afganistana.

Bijela kuća, koja je potvrdila napad, objavila je kako operacije evakuacija sa aerodroma nisu prekinute, te kako je američki predsjednik Joe Biden upoznat o posljednjem raketiranju u ponedjeljak ujutro.

Američki zvaničnik kazao je za agenciju Reuters kako je neke od raketa presreo protivraketni odbrambeni sistem.

Napad se desio dan nakon što je SAD izveo drugi napad bespilotnom letjelicom zbog samoubilačkog napada u četvrtak kada je poginulo skoro 200 osoba, od čega 13 američkih vojnika.


Japan evakuirao jednog državljanina i 14 Afganistanaca

Japanske vlasti su saopćile kako je vojni avion, koji je Vlada poslala u Afganistan, napustio Kabul sa jednim japanskim državljaninom i trenutno se nalaze u jednoj susjednoj državi.

Šef kabineta sekretara Katsunobu Kato je kazao tokom konferencije za medije kako je ovim avionom evakuirano i 14 Afganistanaca u drugu državu, na zahtjev Sjedinjenih Američkih Država.

Mali broj japanskih državljana i dalje ostaje u Afganistanu jer su se izjasnili da ne žele napustiti državu, dodao je Kato.


Najmanje troje djece ubijeno u udaru

Nekoliko djece je među ubijenima u napadu američke bespilotne letjelice koja je uništila vozilo puno eksploziva nedaleko od međunarodnog aerodroma u afganistanskoj prijestolnici Kabulu, navode svjedoci kao i talibanski borci koji su preuzeli vlast.

Svjedoci za Al Jazeeru navode kako je najmanje troje djece među šest žrtava nedjeljnog napada, dok talibani kažu kako ih je bilo najmanje četvero.

Centralna komanda Sjedinjenih Američkih Država (Centcom) saopćila je kako su upoznati sa „izvještajima o civilnim žrtvama“ nakon napada letjelice koja je pogodila „nekoliko bombaša samoubica“, a koji su se pripremali za napad na operaciju evakuiranja koja traje na kabulskom aerodromu. Iz Centcoma dodaju kako su pokrenuli istragu.

Napad je drugi po redu koji su izvršile američke snage u Afganistanu otkako je pripadnik ogranka ISIL-a, odnosno pripadnik oružane grupe Islamska država u provinciji Khorasan, ISKP (ISIS-K) detonirao svoj samoubilački pojas pun eksploziva na aerodromu u četvrtak.

Tom prilikom je ubijeno najmanje 175 osoba, od kojih je 13 američkih vojnika.

Viši američki zvaničnik je za agenciju AP kazao kako je napad u nedjelju izveden nakon što su pojedinci viđeni kako ubacuju eksplozive u prtljažnik vozila parkiranog kod stambene zgrade nedaleko od aerodroma u Kabulu. Američki dron je vozilo gađao projektilom Hellfire. Ovaj zvaničnik, koji je tražio da ostane anoniman, dodao je kako su ubijena dva pripadnika ISKP-a.

Svjedoci iz Kabula govorili su o ogromnoj eksploziji koja je potresla dio grada gdje je vozilo bilo parkirano, a snimci TV stanica prikazali su crni dim kako se uzdiže ka nebu.

I drugi mediji su javili o civilnim žrtvama. Dina Mohammadi je za AP kazala kako je njena šira porodica živjela u toj zgradi i kako ih je nekoliko ubijeno, uključujući djecu. Nije odmah mogla govoriti o imenima ili dobi ubijenih. Ahmaduddin, susjed koji nema prezime, naveo je kako je sakupljao dijelove tijela djece nakon napada koji je izazvao dodatne eksplozije u kući.

Američki CNN objavio je kako je bilo devet civilnih žrtava, među kojima šestoro djece, te kako su ubijeni svi članovi jedne porodice.IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE


POVEZANE

Afganistanke se žele naukom baviti u svojoj zemlji

Grupa afganistanskih djevojaka koje se bave razvojem robotike u Katar je došla nekoliko dana prije nego što su talibani preuzeli vlast.29 Aug 2021

Talibani u američkoj opremi čekaju konačni odlazak snaga SAD-a

Talibani su preuzeli kontrolu.29 Aug 2021

Uništeno vozilo puno eksploziva na putu ka aerodromu u Kabulu

Velika eksplozija zabilježena je nedaleko od kabulskog aerodroma.29 Aug 2021

Sekundarne eksplozije ukazuju da je vozilo ISIL-a bilo puno eksploziva

Američka vojska izvela je napad dronom na vozilo koje je prevozilo bombaše samoubice ka kabulskom aerodromu.29 Aug 2021

Komentariši