Pentagon objavio: Završeno povlačenje iz Afganistana

U posljednjem letu aviona C-17 bio je dosadašnji američki ambasador u Afganistanu.

Pripadnici američke službe su svi do jednog van Afganistana, rečeno je u Pentagonu (AFP)
Pripadnici američke službe su svi do jednog van Afganistana, rečeno je u Pentagonu (AFP)

30 Aug 2021

Američka vojska završila je povlačenje iz Afganistana, objavio je šef Američke centralne komande Kenneth McKenzie.

U posljednjem letu u avionu C-17 bio je dosadašnji američki ambasador u Afganistanu, navedeno je.

SAD se povukao iz Afganistana dvadeset godina nakon invazije na tu zemlju, koja je uslijedila poslije napada na SAD 11. septembra 2001.

„Večerašnje povlačenje označilo je kraj vojnog dijela evakuacije, ali i kraj 20-godišnje misije koja je počela ubrzo nakon 11. septembra 2001., rekao je McKenzie, koji je dodao da je SAD od 14. avgusta evakuisao 79.000 ljudi, među kojima 6.000 Amerikanaca.

McKenzie je rekao da su talibani bili „od pomoći i korisni“ SAD-u dok je vojska završavala operacije u Afganistanu, te da su načinili velike napore na osiguranju aerodroma tokom evakuacije.

Naveo je da su pripadnici američke službe “svi do jednog” van Afganistana.

Dodao je da je u Afganistanu oko 2.000 tvrdokornih pripadnika ISIL-a.

Prije toga, pogibija civila, među kojima su i djeca, u američkom napadu dronom u nedjelju u Kabulu, izazvala je žestoke kritike.

SAD tvrdi da su ubili bombaše-samoubice Islamske države provincija Khorasan (ISKP, ISIS-K) koji su imali namjeru napasti aerodrom u Kabulu. No, Al Jazeera je otvrila da je u napadu dronom ubijeno deset civila starosti od dvije do 40 godina.

U međuvremenu, danas je nekoliko raketa ispaljeno na Međunarodni aerodrom u Kabulu, dan prije isteka roka za povlačenje oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država iz Afganistana.

Američki zvaničnik rekao je Reutersu da se radilo o nekoliko raketa koje je presreo sistem protuzračne odbrane.

Centralna komanda Sjedinjenih Američkih Država (Centcom) saopćila je kako su upoznati sa „izvještajima o civilnim žrtvama“ nakon napada letjelice koja je pogodila „nekoliko bombaša samoubica“, a koji su se pripremali za napad na operaciju evakuiranja koja traje na kabulskom aerodromu. Iz Centcoma dodaju kako su pokrenuli istragu.

Napad je drugi po redu koji su izvršile američke snage u Afganistanu otkako je pripadnik ogranka ISIL-a, odnosno pripadnik oružane grupe Islamska država u provinciji Khorasan, ISKP (ISIS-K) detonirao svoj samoubilački pojas pun eksploziva na aerodromu u četvrtak.

Tom prilikom je ubijeno najmanje 175 osoba, od kojih je 13 američkih vojnika.

Pentagon: SAD završio povlačenje

Američka vojska završila je povlačenje iz Afganistana, objavio je šef Američke centralne komande Frank McKenzie.

U posljednjem letu u avionu C-17 bio je dosadašnji američki ambasador u Afganistanu Ross Wilson, navedeno je na brifingu u Pentagonu.

Reporter Al Jazeere iz Washingtona Ivica Puljić javio je da je Američka savezna avijatičarka udruga pilotima u svijetu uputila poruku da “aerodrom više nije pod kontrolom”, te da se “sve obavlja pod afganistanskom kontrolom”.


Afganistan: Nacionalni otpor iz Panšira odbio napad talibana

Afganistanski nacionalni otpor iz Panjshira odbio je talibanski napad na jednu bazu na zapadu ove provincije, rekao je danas izvor iz te regije za rusku agenciju Tass, prenio je Tanjug.

“Talibani su jutros pokušali da uđu u Panjshir kroz našu bazu na zapadu. Međutim, njihov napad je odbijen”, dodao je izvor.

Izvor ruske agencije navodi da ima ubijenih i ranjenih među talibanima, a da je situacija u provinciji trenutno mirna.


Pentagon: Prijetnja još postoji

Prijetnja po aerodrom u Kabulu ostaje „realna“ i „specifična“, dok SAD privodi kraju povlačenje iz Afganistana, rekao je glasnogovornik Pentagona John Kirby.

„U naročito smo opasnom periodu sada“, rekao je Kirby.

„Prijetnja je još realna, aktivna i u mnogim slučajevima specifična“, dodao je.


Amnesty: SAD ima odgovornost prema porodicama civilnih žrtava

Organizacija za ljudska prava Amnesty International osudila je američki napad dronom u kojem su ubijeni civili, među kojima i djeca, navodeći da SAD ima „odgovornost prema porodicama poginulih“.

„Već dvije decenije SAD vrši napade bez odgovornosti prema javnosti koliko je civila ubijeno u njihovim akcijama u Afganistanu i ostalim zemljama. Nesavjesno je da Bidenova administracija nastavlja zračne napade ubavijene velom tajne”, rekao je Paul O’Brien, izvršni direktor Amnestyja za SAD u priopćenju.


Vijeće sigurnosti usvojilo rezoluciju o Afganistanu

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija usvojilo je u ponedjeljak rezoluciju kojom se talibani pozivaju da poštuju obećanje i dozvole Afganistancima i strancima „siguran“ odlazak iz zemlje.

Petnaestočlano vijeće usvojilo je rezoluciju sa 13 glasova „za“, dok su predstavnici dvije članice, Rusije i Kine, bile odsutne.

Kako je javila Anadolija, Vijeće traži “brzo i sigurno ponovno otvaranje” aerodroma u Kabulu nakon povlačenja SAD-a iz Afganistana.

U tekstu se uopšte ne spominje prijedlog o formiranju zaštitne zone u Kabulu o kojoj je govorio francuski predsjednik Emmanuel Macron, prenijela je Beta, pozivajući se na AP.

Neimenovani diplomata u UN-u izjavio je da rezolucija “nije operativna već se odnosi na principe, ključne političke poruke i upozorenja”.

U rezoluciji se insistira na važnost poštivanja ljudskih prava, uključujući prava žena, djece i manjina, i ohrabruje “uspostavljanje inkluzivnog političkog rješenja uz učešće žena”.

U tekstu se također traži da se “afganistanska teritorija ne koristi za prijetnje ili napade na druge zemlje, niti za sklonište terorista”.


CGTN: Talibani osudili američki napad u Kabulu

Glasnogovornik talibana je u intervjuu za kinesku televiziju CGTN osudio SAD zbog napada u Kabulu, o kojem ta grupa nije bila unaprijed informisana.

Glasnogovornik je dodao da je nezakonito da SAD izvršava napade u ostalim zemljama prema svojoj volji.


Uzbekistan zatvorio granicu sa Afganistanom

Ministarstvo vanjskih poslova Uzbekistana saopštilo je danas da je ta zemlja zatvorila granicu sa Afganistanom, te da trenutno nema saobraćaja na graničnom prijelazu Termez.

„Iz sigurnosnih razloga uzbekistansko-afganistanska granica sada je u potpunosti zatvorena, a na graničnom prijelazu Termez nema saobraćaja, ali ni planova za ponovno otvaranje granice”, navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova Uzbekistana, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju Tass.

Oni su upozorili da će svaki pokušaj prelaska granice, bez obzira na to kakav je razlog, biti zaustavljen u skladu sa zakonodavstvom Uzbekistana.


Reporter Al Jazeere: Američki avioni u niskom letu

Al Jazeerin reporter Rob McBride rekao je da neki američki borbeni avioni lete niže nego obično nad Kabulom, što ih čini vidljivijim, a što bi moglo biti upozorenje naoružanim grupama da „američka zračna superiornost ostaje na snazi“.

„To ima dvije svrhe – moralni podstrek za američke snage na terenu, kao i upozorenje svima koji pokušavaju pokrenuti napade, na smrtonosne posljedice koje će doći iz zraka“, rekao je.


Pentagon: Istražujemo izvještaje o pogibiji civila

Pentagon je u ponedjeljak saopštio da je „upoznat“ sa izvještajima o civilnim žrtavama u nedjeljnom američkom napadu dronom na osumnjičene bombaše-samoubice ISKP-a, ali je dodao da ih još procjenjuje, te da nije u poziciji da ih osporava.

„Nijedna vojska na svijetu ne ulaže više napora od američke da izbjegne civilne žrtve. Niko ne želi vidjeti gubitak nevinog života“, rekao je portparol Pentagona John Kirby.

„To shvatamo veoma ozbiljno. Kada saznamo da smo prouzrokovali gubitak nedužnog života, bit ćemo transparentni u vezi toga“, dodao je.

„Niko ne želi da se to dešava. Ali, znate li šta još nismo željeli da se desi? To je ono za šta smo smatrali da je veoma realna, specifična i neposredna prijetnja po aerodrom Hamid Karzai i naše trupe koje su na aerodromu, kao i civile oko i unutar njega“, rekao je Kirby.


Afganistansko zdravstvo pred kolapsom

Afganistanski zdravstveni sistem je pred kolapsom, rekle su dvije humanitarne agencije Reutersu, nakon što su inostrani donatori, među koijma su i Svjetska banka i Evropska unija, poslije dolaska talibana na vlast obustavili isporuke pomoći.

„Najveći rizik za zdravstveni sistem ovdje je njegov kolaps, jer nema podršku“, rekao je Felipe Ribeiro, afganistanski predstavnik u Ljekarima bez granica (MSF), koja osigurava najveći dio zdravstvene pomoći za zemlju.


Afganistanske porodice tvrde da je u napadu dronom ubijeno deset civila

Porodice Ahmadi i Nejrabi spakovali su svoje stvari, čekajući potvrdu da će biti prebačeni na aerodrom u Kabulu i eventualno preseliti u SAD, no, poruka od Washingtona bila je drugačija – raketa na njihove kuće u predgrađu Kabula.

U napadu dronom u nedjelju popodne, za koji SAD tvrdi da je izvršen na Islamsku državu provincije Khorasan (ISKP, ili ISIS-K), ubijeno je deset članova tih porodica, starosti od dvije do 40 godina.

Više na ovom linku.


ISIL preuzeo odgovornost za raketiranje aerodroma

Oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL, ISIS) preuzela je odgovornost za raketni napad na aerodrom u Kabulu, objavio je ogranak grupe Nasher News na svome profilu na Telegramu.

„Božjom milošću, vojnici halifata su gađali Međunarodni aerodrom u Kabulu sa šest ‘kaćuša’ raketa“, navode iz ISIL-a.


Bijela kuća: SAD izmjestio 1.200 ljudi iz Kabula u nedjelju

Sjedinjene Američke Države su avionima prebacile približno 1.200 osoba iz Kabula u nedjelju, objavila je Bijela kuća, u vrijeme kada ogromna evakuacija iz Afganistana ulazi u posljednjih dan.


Velike gužve na granici Pakistana i Afganistana

Pakistanska vojska izjavila je da su dva njezina pripadnika ubijena duž granice s Afganistanom. Vojska kaže da je napad izveden iz unutrašnjosti te zemlje, a Pakistan je uzvratio protunapadom ubivši neke od napadača. Ovo je prvi takav incident otkad su talibani preuzeli kontrolu nad Kabulom. Istovremeno, hiljade Afganistanaca pokušavaju preći granicu i ući u Pakistan. Izvještava Kamal Hyder.https://www.youtube.com/embed/Y0Fd_3UrBWg?version=3&rel=1&showsearch=0&showinfo=1&iv_load_policy=1&fs=1&hl=bs-BA&autohide=2&wmode=transparent


Borrell: EU treba pomoći afganistanskim susjedima

Evropska unija treba pružiti finansijsku pomoć državama susjedima Afganistana kako bi im se pomoglo pri pružanju pomoći izbjeglicama koje bježe od talibana, kazao je u intervjuu šef diplomatije EU-a.

„Morat ćemo pojačati saradnju sa susjednim državama kako bi riješili probleme koji su vezani za Afganistan. Moramo im pomoći pri prvom valu izbjeglica“, rekao je Josep Borrell za italijanski list Corriere Della Sera.

„Afganistanci koji bježe iz države ne mogu doći do Rima, ali mogu do Taškenta (u Uzebekistanu). Trebamo pomoći tim državama koje su na prvoj liniji.“


Pet raketa ispaljeno na aerodrom u Kabulu

U toku su posljednji evakuacijski letovi iz zračne luke u Kabulu, na koju je ranije jutros ispaljeno najmanje pet raketa. Neke od njih presreo je sistem proturaketne odbrane. SAD je u nedjelju izveo zračni napad dronom na bombaše samoubice, nedaleko od kabulskog aerodroma. U napadu je ubijeno najmanje 12 osoba, uključujući i djecu. Detalje javlja Charlotte Bellis.


Rusija za konferenciju o obnovi afganistanske ekonomije

Rusija predlaže međunarodnu konferenciju za obnovu ekonomije Afganistana nakon što su talibani preuzeli državu i izazvali val migracija.

„Sve bogate države svijeta moraju se susresti sa predstavnicima novih afganistanskih vlasti kako bi se razgovaralo o pitanjima ekonomske i socijalne rekonstrukcije“, naveo je moskovski predstavnik u Afganistanu Samir Kabulov za državnu TV stanicu.

Kabulov je dodao kako na prvoj liniji takvih napora vidi države koje su razmjestile trupe u Afganistanu, uz stav „To je pitanje časti i savjesti“.

No, pojasnio je kako konferencija ne bi bila „davanje novca talibanima“, već je novac potreban za podršku državnoj valuti, na primjer.


Rusija SAD-u: Oslobodite rezerve afganistanske Centralne banke

Rusija je pozvala Sjedinjene Američke Države da oslobode rezerve Centralne banke Afganistana nakon što ih je Washington blokirao ranije ovog mjeseca kada su talibani zauzeli Kabul.

„Ako su naše zapadne kolege zaista zabrinute za sudbinu afganistanskog naroda, onda ne smijemo stvarati im dodatne probleme zamrzavanjem njihovih rezervi za vanjsku razmjenu i zlatnih rezervi“, naveo je predstavnik Kremlja u Afganistanu Zamir Kabulov.

On je za mrežu Rossiya 24, kojom upravlja država, istakao kako SAD mora hitno osloboditi ova sredstva „kako bi se pojačala stopa nacionalne valute koja je u padu“. Kabulov je dodao kako će se bez toga afganistanske vlasti okrenuti „prometu nelegalih opijata“ i „prodavati na crnom tržištu oružje“ koje je ostalo iza afganistanske vojske i SAD-a.


UNHCR upozorava na još veću humanitarnu katastrofu

Kako evakuacije iz Kabula se obustavljaju, „veća kriza tek počinje“ u Afganistanu za njegovih 39 miliona stanovnika, upozorava UN-ova agencija za izbjeglice UNHCR i apelira na slanje pomoći.

Filipo Grandi, UN-ov visoki komesar za izbjeglice čija je agencija prošlog petka rekla kako bi 500.000 moglo pobjeći iz države do kraja godine, ponovio je poziv da granice ostanu otvorene i da više država podijeli „ovu humanitarnu odgovornost“ sa Iranom i Pakistanom koji su već primili 2,2 miliona Afganistanaca.

„Evakuacije avionom iz Kabula će biti gotove, to je pitanje dana, i tragedija koja se dešava više neće biti vidljiva. No, ona će i dalje biti svakodnevna stvarnost za milione Afganistanaca. Ne smijemo se okrenuti, daleko veća humanitarna kriza tek počinje“, navodi Grandi u saopćenju.


Njemački ministar za razgovore sa Rusijom i Kinom

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas izjavio je kako Rusija i Kina moraju biti uključene u razgovore o budućnosti Afganistana, uključujući i planove za evakuiranje Afganistanaca kojima prijeti progon talibana.

Dodao je kako će indikator spremnosti Moskve i Pekinga na saradnju biti odvijanje današnjeg vanrednog sastanka Vijeća sigurnosti UN-a.

U toku su napori da se „dovedu svi važni međunarodni partneri za sto i zato je važno da Rusija i Kina također budu tu“, naveo je Maas tokom posjete uzbekistanskoj prijestolnici Taškentu.

Za razliku od ostalih stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a (SAD, Velika Britanija, Francuska), Rusija i Kina i dalje imaju otvorene ambasade u Afganistanu pod talibanskom vladavinom.


Loše stanje izbjeglica između Poljske i Bjelorusije

Humanitarna organizacija izrazila je zabrinutost zbog zdravlja grupe afganistanskih izbjeglica koje su sedmicama blokirane na granici Poljske i Bjelorusije zbog spora dvije države oko migracija.

„Mnogi od njih se žale na groznicu, povraćanje i dijareju“, govori Kalina Czwarnog, glasnogovornica humanitarne organizacije Ocalenie, za agenciju DPA.

Poljski granični policajci su zabranili hitnoj pomoći da dođe do ovih ljudi, dodala je.

Grupu blokiranu na granici čine 32 osobe iz Afganistana, navode iz Ocalenieja. Ovi ljudi su skoro tri sedmice u šumi kod sela Usnarz Gorny i nadaju se kako će preći u Evropsku uniju.


Maas: Uzbekistan spreman pomoći Njemačkoj

Uzbekistan je spreman otvoriti svoje granice za ljude koji bježe od talibanske vladavine u Afganistanu, a koji su na njemačkoj listi osoba u opasnosti i kojima treba evakuacija, kazao je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

Maas je na turneji u Turskoj, Uzbekistanu, Tadžikistanu, Pakistanu i Kataru, između ostalih, u nastojanju da pronađe način za evakuaciju ovih ljudi, bilo avionom ako kabulski aerodrom bude otvoren nakon povlačenja NATO-a ili preko kopna do susjednih država.

„Uzbekistan je spreman pomoći nam sa ovom grupom ljudi“, istakao je šef njemačke diplomatije.


Kineski mediji: Talibani osudili američki napad u Kabulu

Glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid osudio je odluku Sjedinjenih Američkih Država da izvrše napad u Kabulu bez da su talibani informirani o tome, navodi se u intervjuu za kinesku državnu TV stanicu CGTN.

Glasnogovornik je za CGTN kazao kako je nezakonito za SAD da vrši napade u drugim državama po slobodnom nahođenju, dodavši kako je sedam osoba ubijeno u nedjeljnom napadu bespilotnom letjelicom.

„Ako je postojala neka potencijalna prijetnja u Afganistanu, to je trebalo biti nama prijavljeno, a ne izvesti neki proizvoljni napad koji je doveo do civilnih žrtava“, naveo je Mujahid


Zvaničnik SAD-a: Kapacitet za evakuaciju preostalih

Sjedinjene Američke Države imaju kapacitete da evakuiranju još približno 300 državljana SAD-a koji su u Afganistanu i koji žele otići prije isteka roka u utorak, naveo je savjetnik američkog predsjednika Joea Bidena za nacionalnu sigurnost Jake Sulivan.

„Imamo kapaciteta da 300 Amerikanaca, koliko približno mislimo da ih je preostalo, dođe na aerodrom i ukrca se na avione u vremenu koje je preostalo“, istakao je on.

Sullivan dodaje kako SAD trenutno nema plan za stalno diplomatsko predstavništvo nakon konačnog povlačenja SAD-a.

No, najavio je kako će SAD „osigurati bezbjedan put za svakog američkog građanina, svakog stanovnika sa stalnom dozvolom“ nakon sutrašnjeg dana, kao i za „one Afganistance koji su nam pomogli“.


Novi ruski manevri kod granice

Blizu 500 pripadnika motorizirane pješadije ruske vojske trenutno je na vojnim vježbama u planinama Tadžikistana, u vrijeme nestabilnosti u susjednom Afganistanu, objavilo je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

Svi vojnici koji učestvuju u vježbama stacionirani su u ruskoj vojnoj bazi u Tadžikistanu, prenijela je agencija Interfax pozivajući se na komandu Centralnog vojnog distrikta.

Akutelne vježbe su treće koje vrši Rusija blizu afganistanske granice ovog mjeseca.

Najavljeno kako će se narednog mjeseca održati manevrski članica sigurnosnog bloka koji predvodi Rusija. Te vježbe će biti održane u Kirgistanu, državi gdje se također nalazi ruska vojna baza.


Rakete ispaljene na aerodrom

Nekoliko raketa ispaljeno je na Međunarodni aerodrom u Kabulu, dan prije isteka roka za povlačenje oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država iz Afganistana.

Bijela kuća, koja je potvrdila napad, objavila je kako operacije evakuacija sa aerodroma nisu prekinute, te kako je američki predsjednik Joe Biden upoznat o posljednjem raketiranju u ponedjeljak ujutro.

Američki zvaničnik kazao je za agenciju Reuters kako je neke od raketa presreo protivraketni odbrambeni sistem.

Napad se desio dan nakon što je SAD izveo drugi napad bespilotnom letjelicom zbog samoubilačkog napada u četvrtak kada je poginulo skoro 200 osoba, od čega 13 američkih vojnika.


Japan evakuirao jednog državljanina i 14 Afganistanaca

Japanske vlasti su saopćile kako je vojni avion, koji je Vlada poslala u Afganistan, napustio Kabul sa jednim japanskim državljaninom i trenutno se nalaze u jednoj susjednoj državi.

Šef kabineta sekretara Katsunobu Kato je kazao tokom konferencije za medije kako je ovim avionom evakuirano i 14 Afganistanaca u drugu državu, na zahtjev Sjedinjenih Američkih Država.

Mali broj japanskih državljana i dalje ostaje u Afganistanu jer su se izjasnili da ne žele napustiti državu, dodao je Kato.


Najmanje troje djece ubijeno u udaru

Nekoliko djece je među ubijenima u napadu američke bespilotne letjelice koja je uništila vozilo puno eksploziva nedaleko od međunarodnog aerodroma u afganistanskoj prijestolnici Kabulu, navode svjedoci kao i talibanski borci koji su preuzeli vlast.

Svjedoci za Al Jazeeru navode kako je najmanje troje djece među šest žrtava nedjeljnog napada, dok talibani kažu kako ih je bilo najmanje četvero.

Centralna komanda Sjedinjenih Američkih Država (Centcom) saopćila je kako su upoznati sa „izvještajima o civilnim žrtvama“ nakon napada letjelice koja je pogodila „nekoliko bombaša samoubica“, a koji su se pripremali za napad na operaciju evakuiranja koja traje na kabulskom aerodromu. Iz Centcoma dodaju kako su pokrenuli istragu.

Napad je drugi po redu koji su izvršile američke snage u Afganistanu otkako je pripadnik ogranka ISIL-a, odnosno pripadnik oružane grupe Islamska država u provinciji Khorasan, ISKP (ISIS-K) detonirao svoj samoubilački pojas pun eksploziva na aerodromu u četvrtak.

Tom prilikom je ubijeno najmanje 175 osoba, od kojih je 13 američkih vojnika.

Viši američki zvaničnik je za agenciju AP kazao kako je napad u nedjelju izveden nakon što su pojedinci viđeni kako ubacuju eksplozive u prtljažnik vozila parkiranog kod stambene zgrade nedaleko od aerodroma u Kabulu. Američki dron je vozilo gađao projektilom Hellfire. Ovaj zvaničnik, koji je tražio da ostane anoniman, dodao je kako su ubijena dva pripadnika ISKP-a.

Svjedoci iz Kabula govorili su o ogromnoj eksploziji koja je potresla dio grada gdje je vozilo bilo parkirano, a snimci TV stanica prikazali su crni dim kako se uzdiže ka nebu.

I drugi mediji su javili o civilnim žrtvama. Dina Mohammadi je za AP kazala kako je njena šira porodica živjela u toj zgradi i kako ih je nekoliko ubijeno, uključujući djecu. Nije odmah mogla govoriti o imenima ili dobi ubijenih. Ahmaduddin, susjed koji nema prezime, naveo je kako je sakupljao dijelove tijela djece nakon napada koji je izazvao dodatne eksplozije u kući.

Američki CNN objavio je kako je bilo devet civilnih žrtava, među kojima šestoro djece, te kako su ubijeni svi članovi jedne porodice.IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE

Komentariši