NA SVEČANOJ SKUPŠTINI BOSANSKE AKADEMIJE NAUKA I UMJETNOSTI “KULIN BAN” DODIJELJENE POVELJE AKADEMICIMA I PLAKETE ISTAKNUTIM ČLANOVIMA

Danas 29. avgusta na dan kada je napisana Povelja Kulina bana koja nedvosmisleno dokazuje da je Bosna u to vrijeme, još davne 1189. godine, bila nezavisna država, Bosanska akademija nauka i umjetnosti „Kulin ban“ (BANUK) održala je svečanu Skupštinu na kojoj su dodijeljene Povelje redovnim članovima – akademicima i počasnim članovima, a nakon toga i Plakete – zahvalnice svima onima koju su pomogli ovu akademiju u njenoj dosadašnjoj aktivnosti.

Ispred Bosanske akademije nauka i umjetnosti koja ima dvadeset četiri redovna člana-akademika (od toga šesnaest osnivača i osam izabranih članova) i dva počasna člana Povelje, kao potvrde najvišeg nivoa, uručio je članovima akademije njen Predsjednik akademik Suad Kurtćehajić. Ceremoniju dodjele je moderirala sekretarica BANUK-a MA Berina Beširović, viši asistent na FPN u Sarajevu.

Među članovima Bosanske akademije nauka i umjetnosti „Kulin ban“ nalaze se mnoga zvučna imena poput akademika Suada Efendića koji je svjetsko ime u medicini a po mnogima i najveće medicinsko ime sa prostora ex Jugoslavije i koji je član Evropske, Hrvatske i Švedske akademije nauka i umjetnosti te član Nobelovog komiteta. Tu je i akademik Ferid Muhić koji spada u red najvećih filozofa rođenih u Bosni i Hercegovini, pa akademik Hazbo Skoko koji živi u Australiji i koji je 2011. godine izabran za najboljeg univerzitetskog profesora u svijetu iz ekonomskih predmeta, akademik Omer Ibrahimagić koji je jedini živi sudija Ustavnog suda ex Jugoslavije i dva puta Predsjednik Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine i vjerovatno najbolji živući pravnik u Bosni i Hercegovini, zatim akademik Izet Mašić, predsjednik Medicinske akademije u BiH te član Svjetske i Evropske akademije nauka i umjetnosti, pa akademik Galib Šljivo koji je dva puta bio predsjednik Udruženja historičara u bivšoj SFRJ, akademik Salih Kulenović koji je utemeljio Filozofski fakultet u Tuzli, akademik Nedžad Korajlić koji je dva puta bio dekan Kriminalističkog fakulteta, akademik Nihad Fejzić bivši dekan Veterinarskog fakulteta također u dva mandata i poznato ime u svjetskim okvirima u svojoj nauci, predsjednik Udruženja geografa akademik Muriz Spahić, ex dekan na Prirodno-matematskom fakultetu, bivši dekan Islamskog fakulteta u Zenici akademik Halil Mehtić, te poznata doktorica akademkinja Zehra Dizdarević, akademik Enver Raljević koji je bio šef konzilija prvog Predsjednika Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Zatim iz polja stomatologije akademik Redžep Dizdarević, pa iz polja farmacije akademik Armin Škrbo. Status akademika zbog svojih zasluga i stvaralaštva na polju nauke i umjetnosti dobili su i prof. dr. Aleksandar Knežević, prof. dr. Jacob Bergsland, prof.dr. Muhamed Šestanović, prof. dr. Amra Šabić-El-Rayess, dr. Elijas Tauber i dr. Džavid Haverić, te poznati književnik Amir Brka i čuveni slikar Džeko Hodžić.


Ex-predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić, počasni član Bosanske akademije nauka i umjetnosti „Kulin ban“

Za počasne članove Bosanske akademije nauka i umjetnosti „Kulin ban“ izabrani su bivši Predsjednik Hrvatske ali i poslednji Predsjednik SFRJ gospodin Stjepan Mesić, te uspješni privrednik Ibrahim Žuđelović nekadašnji direktor u Energoinvestovoj tvornici ELPO u kojoj je dao 78 inovacija i dva patenta.

Nakon uručenih Povelja redovnim i dopisnim članovima Predsjednik Bosanske akademije nauka i umjetnosti „Kulin ban“ akademik Suad Kurtćehajić uručio je Plakete – zahvalnice (bronzane i srebrene) svima onima koji su što radnim angažmanom što donacijama pomogli rad ove akdemije. Među njima su bronzane Plakete dobili: dr. Fahrudin Kulenović, Zlatko Arslanagić-Harbe, Ensad Adilović- Kinez, Alija Salihović, Sead Balić i Amer Huskanović.

Srebrene Plakete su dobili: Abi Muhtari, prof. dr. Hadžib Salkić, prof. dr. Ismet Alija i Australian Bosnian Islamic Centre Deer Park.

Nakon završene ceremonije dodjela Povelja i Plaketa upriličena je zakuska i koktel za sve prisutne.

Komentariši