Mahmutović: U BiH se još traga za više od 7.605 žrtava

Mahmutović: U BiH se još traga za više od 7.605 žrtava

Ujedinjene nacije 30. augusta proglasile su Međunarodni dan nestalih osoba, ovaj dan ima poseban značaj za Bosnu i Hercegovinu.

U proteklom ratu od 1992. do 1995. godine u BiH je nestalo oko 32.000 osoba, a danas, 26 godina od završetka rata u Bosni i Hercegovini, traga se za više od 7.605 žrtava, podsjeća u izjavi za javnost zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Dževad Mahmutović.

-Ovo je prilika da se sjetimo svih nestalih osoba i pružimo podršku porodicama koje još uvijek nisu ostvarile svoje temeljno humanitarno pravo – saznati istinu o sudbini svojih najmilijih, a obaveza je svih nas pružiti im pomoć u tome. Zato, ne smijemo dozvoliti da u svojoj potrazi za odgovorima budu usamljeni i zaboravljeni. Pitanje nestalih osoba nije ograničeno samo na članove porodica koji podnose najveći teret neznanja istine o sudbini njihovih nestalih članova. Naposljetku, ono je pitanje odgovornosti svakog pojedinca, ali i društva u cjelini. Pozivam sve na snažnu regionalnu saradnju u dostizanju istine i pravde, te hrabrost u cilju podizanja svijesti vlasti, medija i šire javnosti u svijetu, na sudbinu nestalih osoba i njihovih porodica, ističe Mahmutović.


(Vijesti.ba / FENA)

U Potočarima obilježen Međunarodni dan nestalih

U Potočarima obilježen Međunarodni dan nestalih

Foto: FENA

Majke Srebrenice i druge preživjele žrtve genocida danas su u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari obilježili Međunarodni dan nestalih osoba.

Članica Udruženja “Žene Srebrenice“ Nura Begović kazala je da je obilježavanje ovog dana tužan i bolan za sve preživjele žrtve genocida.

– Teško je svakoj porodici koja je izgubila svoje najmilije, a najteže je onim porodicama koje nemaju svog nasljednika. Sram bilo svijeta i onih koji su mogli spriječiti zlo, a nisu. Još teže je kad kažu da se nije desio genocid – istakla je Begović u izjavi Feni.

Predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa” Munira Subašić pozvala je Tužilaštvo BiH da intenzivira rad na predmetima koji se odnose na genocid počinjen u Srebrenici.

– Mi pozivamo Tužilaštvo BiH da počne da radi na predmetima sa liste ‘A’, a za što je dobio zadaću od Haškog tribunala. Oni hapse naše generale koji su pod oznakom ‘B’, a pod oznakom ‘A’ srpski generali su slobodni i još su nagrađeni – navela je Subašić.

Predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice“ Fadila Efendić kaže da se dan sjećanja na nestale treba obilježavati na cijeloj teritoriji BiH, posebno u Srebrenici.

– Dan nestalih posebno se treba obilježavati u Srebrenici, jer je ovdje najviše osoba koje su evidentairane kao nestale. Ovaj dan za mene je veoma bitan – rekla je Efendić.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari Emir Suljagić podvlači da je današnje okupljanje u Centru poziv porodica da se konačno razbije zid šutnje.

– Ovo je poziv institucijama Srbije i entiteta Republika Srpska da se ustupe podaci porodicama da nađu svoje najmilije. Ove porodice tragaju za još 1.200 nestalih. Mi znamo da se kriju podaci o ubijenim tokom 1995. godine. Mnogo je majki umrlo, a nisu pronašle svoje najmilije. Vrijeme je da se razbije zid šutnje – poručio je Suljagić.


(Vijesti.ba)

Komentariši