Erdogan i Đukanović: Odnosi CG i Turske prijateljski

Erdogan i Đukanović: Odnosi CG i Turske prijateljski

Foto: predsjednik.me / Vijesti.ba Predsjednik Milo Đukanović nakon sastanka sa turskim predsjedikom Redžepom Tajipom Erdoganom kazao je da su odnosi Crne Gore i Turske prijateljski. Istakao je da je uvjerio svog turskog kolegu da je Crna Gora stabilna i da nastavlja da se …

… kreće putem integracije u Evropsku uniju i da je spremna da na tom putu potpuno otvoreno razmjenjuje iskustva, prenosi rtcg.

Predsjednik Milo Đukanović kazao je da su odnosi Crne Gore i Turske prijateljski. Međudržavni odnosi su razvijeni, a zahvaljujući članstvu Crne Gore u Nato savezu postali smo i partneri.

“Želim da izrazim nadu da će današnja posjeta predsjednika Turske značiti novi impuls međudržavnih odnosa”, kazao je Đukanović.

Kaže da je izrazio zadovoljstvo onim što Republika Turska radi kako bi doprinijela evropskoj i evro-atlantskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

“Kao dio našeg regiona Turska razumije deficit stabilnosti koju imamo na Z. Balkanu i potrebu da taj deficit prevaziđemo. Zato Tuska insistira na otvorenim vratima Nato i EU za zemlje regiona”, kazao je on i dodao da je to veoma važno.

Dodao Istakao je da su saglasni da ima prostora za ekonomsku saradnju i investicije shodno tome porazgovarali su o mogućnostima i potezima koje treba povući.

Erdogan je kazao da se nada da će Turska i Crna Gora prevazići trgovinsku krizu koja je nastala zbog pandemije.

“250 miliona dolara je cilj kada je riječ o trgovini koji smo na sastanku odredili i na kojem ćemo nastaviti da radimo. Turski privatni sektor postoji u Crnoj gori i naša zemlja je u prvih deset država koje ulažu u Crnu goru. Vrijednost projekata koje je Turska realizovala u Crnoj Gori je preko 20 miliona”, kazao je on i dodao da će nastaviti da ulažu u projekte u Crnoj Gori.

Istakao je da je Balkan važan za Evropu.

“Crna Gora nastavlja da poštuje mirnodopske aktivnosti i moramo da čestitamo na značajnim koracima koje vaša zemlja  pruđa ka EU integraciji i nadamo se da će uskoro postati članica Evropske unije”, kazao je Erdogan.

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan sletio je na podgorički aerodrom u 11 sati i 30 minuta gdje ga je dočekao potpredsjednik Vlade Dritan Abazović. Na Cetinju ga je uz najveće državne počasti dočekao predsjednik Crne Gore Milo Đukanović. Erdogan je u prvoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori boravi na poziv Đukanovića, saopšteno je iz predsjednikovog kabineta.

Turskog predsjednika dočekao je na podgoričkom aerodromu potpredsjednik Abazović. Poželio mu je srdačnu  kome je ovo prva zvanična posjeta Crnoj Gori.

“Pružena ruka saradnje svima koji poštuju našu državu”, saopštio je Abazović na Tviteru.

U odvojenom programu prva dama Crne Gore Lidija Đukanović ugostiće prvu damu Republike Turske Emine Erdogan. One će posjetiti muzej kralja Nikole na Cetinju i izložbu na platou ispred Muzeja, prenosi rtcg.

Predsjednik Erdogan će se, tokom zvanične posjete našoj zemlji, sastati i sa predsjednikom Skupštine Aleksom Bečićem i predsjednikom Vlade Zdravkom Krivokapićem, a planirana je i posjeta Nizamskoj džamiji i Medresi Mehmet Fatih.

(Vijesti.ba)

Komentariši