ALIJA IZETBEGOVIĆ JE BIO ALLAHOV POKLON BOSNI I HERCEGOVINI: DR. HUSEYIN KANSU GOVORI ZA HAYAT

Aldin Tiro 27/08/2021

Gost u današnjem izdanju emisije ‘Dobar dan BiH’ bio je dugogodišnji političar i jedan od osnivača vladajuće turske Stranke pravde i razvoja i bivši pomoćnik predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, dr. Huseyin Kansu.

Na početku smo razgovarali o posjeti Recepa Tayyipa Erdogana našoj zemlji, te prijateljstvu između Turske i Bosne i Hercegovine.

Poručio je da se više ne bavi aktivno politikom već predavanjem, a najviše predaje po cijeloj Turskoj i priča o rahmetli Aliji Izetbegoviću.

  • Posebno o njegovom životu, njegovoj misiji. Sada pišem knjigu i želim da je završim u januaru, a štampat će se na turskom, bosanskom, engleskom, arapskom i albanskom jeziku. To mi je cilj – kazao je dr. Kansu.

Na pitanje zašto je odlučio da piše o bivšem predsjedniku Aliji Izetbegoviću naš gost nam govori da je on njegov učenik.

  • Prvi put sam ga upoznao u oktobru 1990. godine. Čitao sam njegove knjige, a nakon toga je mnogo puta dolazio u Tursku i uvijek sam ga na aerodromu dočekivao. Ja sam njegov učenik, živim njegov život, moj narod, moja omladina da zna ko je bio Alija. On je bio Allahov poklon Bosni i Hercegovini i čitavom islamskom svijetu. Bio je mislilac, i od njega smo svi naučili – poručio je.

Još je dodao da u Turskoj znaju ko je bio Alija Izetbegović, ali da to nije dovoljno.

  • Svi u Turskoj treba da znaju kakav je to čovjek bio, mislilac, kako je živio – dodao je između ostalog dr. Kansu.

(Aldin Tiro)

Video pogledajte OVDJE

Komentariši