Recep Tayyip Erdogan doputovao u posjetu BiH

Turski predsjednik u Sarajevu će se sastati s predsjedavajućim i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željkom Komšićem, Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom.

Imamo veoma plodnu i široku saradnju, rekao je Recep Tayyip Erdogan (Anadolija)
Imamo veoma plodnu i široku saradnju, rekao je Recep Tayyip Erdogan (Anadolija)

27 Aug 2021

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan doputovao je u petak u jednodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini.

U Sarajevu će se sastati s predsjedavajućim i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željkom Komšićem, Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom.

Erdogan je na Međunarodni aerodrom Sarajevo doputovao u prijepodnevnim satima, u pratnji delegacije, prenosi Anadolija.

S Erdoganom su doputovali ministar trgovine Mehmet Mus, ministar kulture i turizma Mehmet Nuri Ersoy, šef ureda za komunikacije Fahrettin Altun i glasnogovornik Ureda turskog predsjednika Ibrahim Kalin.

Erdogan je po slijetanju posjetio Šehidsko mezarje Kovači u Sarajevu gdje je položio cvijeće i proučio fatihu na mezaru prvog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Nakon toga je svečano otvorio Baščaršijsku džamiju, koju je u glavnom gradu Bosne i Hercegovine restaurirala Generalna direkcija vakufa Republike Turske, te u njoj klanjao džuma-namaz, koji je predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

‘Bliske veze s Bosnom i Hercegovinom’

Nezvanično se saznaje da bi se razgovori u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine mogli voditi o odnosima između dvije zemlje, autoputu Beograd – Sarajevo, sporazumu o slobodnoj trgovini i drugim aktualnim temama, objavila je Fena ranije, pozivajući se na izvore u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine.

Erdogan se pred polazak u Bosnu i Hercegovinu obratio novinarima na aerodromu “Ataturk”, gdje je kazao da je to prilika za razgovore o zajedničkim koracima za dodatno unapređenje saradnje.

Turski predsjednik je izrazio zadovoljstvo što će, nakon posjete Bosni i Hetcegovini, otputovati i u prvu zvaničnu posjetu Crnoj Gori.

Podsjetio je da se s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine ove godine već dva puta sastajao, u martu Ankari i u junu na Samitu Procesa saradnje jugoistočne Evrope.

“S prijateljskom i bratskom Bosnom i Hercegovinom imamo veoma bliske historijske, kulturalne i ljudske veze. Imamo i veoma plodnu i široku saradnju, koja je izgrađena na tim temeljima i na bazi obostrane političke volje”, kazao je Erdogan.

U planu i posjeta Crnoj Gori

Dodao je da će tokom posjete u Sarajevu razgovarati i o jačanju ekonomske i trgovinske saradnje te sagledati trenutno stanje u vezi sa zajedničkim infrastrukturnim i investicijskim projektima.

Zbog Erdoganove posjete, Dodik je najavio prekid bojkota u državnom vrhu i dolazak u Sarajevo, kako bi se sastao s turskim predsjednikom.

Nakon sastanka i radne večere turske i bosanskohercegovačke delegacije, predviđena je konferencija za novinare.

Erdogan će nakon Bosne i Hercegovine posjetiti i Crnu Goru.IZVOR: AGENCIJE

Komentariši