Najsmrtonosniji dani za američke vojnike u Afganistanu

Najteži dan za SAD u Afganistanu bio je 6. august 2011. godine,, kada je u napadu na helikopter Chinook ubijeno 30 američkih vojnika.

U posljednjem napadu u Afganistanu poginulo je najmanje 13 američkih vojnika (Reuters)
U posljednjem napadu u Afganistanu poginulo je najmanje 13 američkih vojnika (Reuters)

27 Aug 2021

U eksplozijama na kabulskom aerodromu u četvrtak, za koje je odgovornost preuzeo ogranak grupe Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) u Afganistanu, Islamska država u provinciji Khorasan (ISKP, ISIS-K), poginulo je 85 osoba, a među njima je najmanje 13 američkih vojnika.

To je bio najteži dan za američke trupe u Afganistanu i najveći broj njihovih žrtava u jednom danu od augusta 2011. godine, kada je u napadu na helikopter Chinook ubijeno 30 njihovih vojnika.

Ovo su najsmrtonosniji dani za američke trupe u Afganistanu:

26. august 2021: Dvojica bombaša-samoubica i naoružanih osoba napala su masu koja se kretala prema aerodromu u Kabulu, u posljednjim danima inostrane evakuacije iz Afganistana. U napadu su poginula najmanje 72 Afganistanca i 13 američkih vojnika.

21. decembar 2015: Napadač samoubica je zabio motocikl s bombom u zajedničku američko-afganistansku patrolu, usmrtivši šest američkih vojnika. Patrolirali su kroz selo u blizini aerodroma Bagram.

2. oktobar 2015: Jedanaest ljudi, među kojima šest američkih vojnika, ubijeno je u padu američkog transportnog aviona C-130J.

17. decembar 2013: Šest pripadnika američke vojske smrtno je stradalo u padu helikoptera.

4. maj 2013: Sedam američkih vojnika i jedan pripadnik koalicionih snaga NATO-a ubijeni su u napadima talibana u njihovoj proljetnoj ofanzivi.

11. mart 2013: U padu helikoptera na jugu Afganistana poginulo je pet pripadnika američke vojske. Dva pripadnika američke jedinice za specijalne operacije ubijena su nešto kasnije u insajderskom napadu afganistanskog policajca na istoku Afganistana.

6. august 2011: Naoružana grupa projektilom je oborila helikopter, a tom prilikom ubijeno je 30 Amerikanaca i osam Afganistanaca.

26. maj 2011: Devet pripadnika NATO snaga, među kojima i sedam američkih vojnika, smrtno je stradalo kada je u polju kojim su patrolirali eksplodirala bomba.

19. april 2011: Afganistanski vojnik ubio je osam američkih vojnika i jednog američkog civila tokom okupljanja u afganistanskoj zračnoj bazi u Kabulu.

21. septembar 2010: U brdovitom predjelu na jugu Afganistana srušio se helikopter, prilikom čega je poginulo devet vojnika. Ministarstvo odbrane navelo je da su među njima bila četiri mornarička specijalca te pet pripadnika 101. borbene avijacijske brigade iz Fort Campbella u Kentuckyju.

27. august 2010: Bombe kućne izrade usmrtile su tri američka vojnika na jugu i istoku Afganistana.

8. juni 2010: Ubijeno je sedam američkih vojnika te dva Australca i jedan francuski legionar. U saoubilačkom napadu život je izgubio još jedan Amerikanac, koji je obučavao afganistansku policiju.

27. oktobar 2009: Osam američkih vojnika ubijeno je u dva odvojena bombaška napada na jugu Afganistana.

26. oktobar 2009: U odvojnim padovima helikoptera poginulo je 11 američkih vojnika. Jedan se srušio na zapadu Afganistana, gdje je život izgubilo sedam vojnika i tri civila, koja su radila za američku vladu. U drugoj nesreći, na jugu, dva helikoptera su se sudarila u zraku, a poginule su četiri osobe.

3. oktobar 2009: Osam američkih vojnika poginulo je kada je njihov punkt u Kamdeshu napalo oko 300 boraca. Još jedan vojnik je izgubio život u detonaciji bombe, koju je pokušavao deaktivirati u provinciji Wardak.

13. juli 2008: Devet američkih vojnika je poginulo na punktu u Wanatu, koji je napadnut lakim naoružanjem i granatama. Još jedan vojnik smrtno je stradao u Kajaki Sofli, kada je njegovo vozilo naletjelo na minu.

18. februar 2007: Američki helikopter pao je u distrktu Shahjoi, u provinciji Zabul, a poginulo je osam vojnika.

5. maj 2006: Deset američkih vojnika poginulo je u padu helikoptera CH-47 Chinook, tokom borbenih operacija na istoku Afganistana.

28. juni 2005: Šesnaest vojnika u helikopteru specijalnih snaga poginulo je kada je njihova letjelica MH-47 Chinook oborena. Istog dana poginula su i tri američka marinca.

6. april 2005: Helikopter je pao tokom pješčane oluje dok se vraćao u američku bazu u Bagramu. Poginulo je 15 vojnika i tri američka civila.

29. januar 2004: Osam američkih vojnika smrtno je stradalo u eksploziji u skladištu oružja.

23. mart 2003: Svih šest članova posade poginulo je u padu američkog helikoptera, koji je bio u misiji spašavanja dvoje afganistanske djece.

4. mart 2002: Sedam američkih vojnika ubijeno je kada je na njihova dva helikoptera otvorena vatra.

9. januar 2002: Američki vojni avion za dosipanje goriva koji je letio za Afganistan pao je u Pakistanu, a poginulo je svih sedam marinaca koji su se nalazili u njemu.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

Eksplozije u vojnoj bazi u Kazahstanu, stradalo pet vojnika

U seriji eksplozija izazvanih požarom u vojnoj bazi na jugu centralnoazijske zemlje ranjeno je više od 90 ljudi.27 Aug 2021

Biden poručio napadačima u Kabulu: Uhvatit ćemo vas i natjerati da platite

Snažno ćemo i ciljano odgovoriti kada to odlučimo, gdje i kada to budemo htjeli, istaknuo je američki predsjednik u govoru u Bijeloj kući.27 Aug 2021

U napadima u Kabulu najmanje 110 žrtava, Biden najavio osvetu

Među ubijenima u bombaškim napadima u četvrtak kod aerodroma u afganistanskoj prijestolnici je i 13 američkih vojnika.27 Aug 2021

Teška situacija za Bidenovu administraciju nakon napada u Kabulu

Pentagon je potvrdio da je među poginulim 12 američkih vojnika, a da je 15 povrijeđeno.26 Aug 2021VIŠE IZ RUBRIKE SVIJET

‘Guardian’: I sraman odnos medija odgovoran je za haos u Afganistanu

Šta znamo o grupi ISIL-K, koja je izvela napade u Kabulu

Biden je Obami predlagao povlačenje iz Afganistana 2009. godine

Biden obećava odmazdu, povlačenje se nastavlja do 31. augusta

Komentariši