FORMALNO-PRAVNO BIH NIJE U NATO-U, ALI NATO JESTE U BIH! KOZAR I KOŽLJAK GOVORE ZA SEDAM PLUS

Ismar Imamović 26/08/2021

Je li BiH već u NATO-u, jesu li ostale samo formalnosti da to zvanično i postanemo, koliko je državi za trajnu sigurnost potrebno članstvo, šta ono znači za prosperitet zemlje, zašto se Srbija toliko naoružava, o tome smo razgovarali sa gostima emisije Sedam plus, političkim analitičarom Đurom Kozarom i Alijom Kožljakom, bivšim vojnim predstavnikom BiH pri NATO-u.

Kožljak je na početku emisije istakao da Bosna i Hercegovina formalno-pravno nije u NATO-u, međutim, NATO jeste u BiH.

  • BiH se zvanično i formalno izjasnila da želi da postane članicom NATO-a. To potvrđuju brojni koraci, neću ih ponavljati, ali ključni je ovaj da je BiH tim svojim opredjeljenjem pozstala zvanično „zemlja aspirant“, tako da je slanjem svog provg programa reformi BiH, koji je i prihvaćen kao godišnji nacionalni program, BiH je i zvanično aktivirala akcioni plan za članstvo, što znači da se aktivno i priprema za članstvo. Bez obzira na brojne prepreke, probleme, u pozadini se dešavaju veoma bitne aktivnosti koje institucije u BiH obavljaju na dnevnoj bazi, a koje nas približavaju NATO članstvu. Jedna od njih je ona koja se tiče izrade novog programa reforme BiH čiji nacrt je već odavno završen i komisija za saradnju sa NATO-om ga je dostavila Ministarstvu vanjskih poslova i ja ne vidim nikakvu prepreku da on nakon finalnog usaglašavanja bude upućen u sjedište NATO-a.
  • Šta nam to govori? To nam govori da je BiH sama se izjasnila i opredijelila koje reforme treba da uradi. Te reforme se netiču samo odbrane i Oružanih snaga, te reforme su puno šire. One obuhvataju političko-vojna pitanja, sigurnosna, administrativna, pravna, i sve je to navedeno u tom dokumentu, prema tome ja očekujem da će vrlo brzo nakon upućivanja tog programa Bih biti pozvana na jedan sastanak na najvišem nivou u NATO-u, gdje prisustvuju sve članice sjevernoatlanskog vijeća plus zvaničnici iz BiH će razgovarati kako će NATO pomoći BiH da te reforme koje je BiH sama sebi postavila, što prije realizovala, prema tome mi koračamo ka NATO-u – kazao je Alija Kožljak.

Nedavno je održana i velika vojna vježba američke vojske i oružanih snaga BiH. Naši vojnici pokazali su zavidno umijeće. Na pitanje, je li  se i ovom vježbom BiH približila NATO-u, Kozar je istakao da u vojnom smislu svaka vježba je provjera borbene gotovosti bilo koje formacije pa i naših Oružanih snaga.

  • U ovom slučaju riječ je o lakom pješadijskom bataljonu koji ima sve standarde NATO-a i koji se na Manjači jako pokazao na vježbi u maju i junu. Amerikanci su nam veliko povjerenje ukazali kad su došli na ovu bilateralnu vježbu sa svojim jedinicama, njih je bilo 700, naših vojnika 500, to je bilo sadejstvo američko i bosanskohercegovačko gdje su se određeni projektovani ciljevi ostvarivali sa bojevim gađanjem, sa osmatranjem, izviđanjem, zatim, nizom taktičkih vježbi na terenu. Manjača je jako pogodan teren za to, tamo sam bio mnogo puta, bio sam kada je promoviran prvi jugoslavenski tenk M-84. Manjača je mjesto koje je potpuno izolirano, tu nemamo nikakvih stambenih objekata, ono je baš kao rođeno za vježbe i ta vježba je uspjela.
  • Inače, Oružane snage BiH su se pokazale na svim misijama mira kao jedna dobra partnerska zemlja na koju s emože osloniti i velika i moćnija armija, dakle, one zadatke koje su naši vojnici imali na mirovnim misijama u Afganistanu, oni su izvršavali do kraja, dosljedno i pokazali da naša vojska ima ogromnu hrabrost, srce, vojno znanje i vještine da može izvršiti sve te zadatke. Time smo mi NATO-u pokazali da se mi samim tim preporučujemo za članstvo i da smo zemlja možda spremnija od nekih koje su prije primljene da bude ravnopravna članica i da se mi ne plašimo nikakvih vježbi, pa ni sa najmoćnijim kao što je armija Sjedinjenih Američkih Država i na kraju, mislim da je ova vježba na Manjači potvrdila sve ovo o čemu ja sada govorim – kazao je Đuro Kozar.

(Ismar Imamović)

Komentariši