AMERIČKI PREDSJEDNIK BIDEN NAKON TERORISTIČKIH NAPADA U KABULU : “SAD ODGOVORITI SILOM I PRECIZNO”

Američki predsjednik Biden nakon terorističkih napada u Kabulu : “SAD odgovoriti silom i precizno”

27 Avgusta2021

Američki predsjednik Joe Biden nakon terorističkih napada u Kabulu u kojima je ubijeno 12 američkih vojnika, izjavio je da će se evakuacija iz Afganistana nastaviti.U obraćanju novinarima, Biden je potvrdio da je teroristička grupa ISIS-K izvršila napad u Kabulu u Afganistanu.

Istakao je da neće oprostiti počiniocima napada na aerodromu u Kabulu te da će odgovoriti na napad na mjestu i u momentu kada to odluče.

SAD će “nastaviti evakuaciju” dok pravi planove da napadne na terorističku grupu ISIS-K, kazao je Biden, dodajući da “Amerika neće biti zastrašena”. Biden je rekao da je naredio američkim zapovjednicima da naprave operativne planove “za napad na imovinu, vodstvo i objekte ISIS-K”, te dodao da će “SAD odgovoriti silom i precizno”.

“Ne postoje dokazi o dosluhu između talibana i ISIS-a u današnjim napadima u Kabulu”, rekao je američki predsjednik.

Biden je kazao da talibani “nisu dobri momci”, te dodao da ipak “imaju veliki interes” u pokušaju da aerodrom u Kabulu ostane otvoren.

Napomenuo je također da evakuacija svakog ugroženog Afganistanca “ne može biti garantovana”.

Komandant Centralne komande Sjedinjenih Američkih Država (CENTCOM) general Kenneth McKenzie izjavio je da je 12 američkih vojnika poginulo, a 15 je ranjeno u terorističkom napadu u blizini Međunarodnog aerodroma “Hamid Karzai” u Kabulu, u Afganistanu.

(Kliker.info-

Komentariši