Simbol Sarajeva: Na današnji dan prije 29 godina Vijećnica je izgorjela do temelja

Simbol Sarajeva: Na današnji dan prije 29 godina Vijećnica je izgorjela do temelja

U noći sa 25. na 26. avgust 1992. godine vatrena stihija progutala je dva miliona knjiga i 300 rukopisa neprocjenjive vrijednosti. Sarajevska Vijećnica, najljepši i najreprezentativniji objekat iz austrougarskog perioda, izgorjela je do temelja.

Bio je to jedan od najvećih zločina na uništavanju kulturno-historijskog blaga naše zemlje kada je s agresorskih položaja oko Sarajeva, granatirana i spaljena Vijećnica, koja je tada služila kao Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine.

Nepovratno je uništeno pisano blago od preko dva miliona knjiga, časopisa, periodike, neprocjenjivih rukopisa i rijetkih knjiga, ukupno oko 80% bibliotečkog fonda, a ujedno je razoren i ovaj objekat rijetke arhitektonske ljepote.

Na sveopću radost, Vijećnica, simbol grada Sarajeva i dokaz isprepletenosti tradicija i kultura, obnovljena je i ponovo otvorena 2014. godine. Međutim, šteta nastala na gubitku historijskog blaga nikada ne može biti nadoknađena.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić na svom Facebook profilu podsjetila je da je prije 29 godina u velikom plamenu koji su prouzrokovale agresorske granate izgorio simbol multikulturalnosti, hram znanja i naše kulturno blago.

“Pucanj u Vijećnicu 25. avgusta 1992. godine, kada je zapaljena, bio je pucanj u najviše vrijednosti ovoga grada, u njegov prepoznatljivi duh, u zajedništvo, u stoljećima njegovanu kulturu naroda sa ovih prostora.

Danas u ovom jedinstvenom arhitektonskom dragulju ponovo živi kultura i umjetnost.

Ova veličanstvena građevina je mnogo više od 125 godina starog kulturno-historijskog spomenika.

Sarajevska Vijećnica je ponos ovog grada, simbol duhovnog otpora Sarajlija, dokaz naše optimistične i pozitivne budućnosti”, navela je Karić.

(Vijesti.ba)

Komentariši