Sheikh: Za palestinsku državu nije potrebno dopuštenje okupatora

Izraelski premijer Naftali Bennett rekao je ranije da neće biti aneksije, ali ni palestinske države dok je on predsjednik vlade.

Jerusalem je glavni grad države Palestine, bez obzira na to ko to priznao, rekao je Hussein al-Sheikh (Al Jazeera)
Jerusalem je glavni grad države Palestine, bez obzira na to ko to priznao, rekao je Hussein al-Sheikh (Al Jazeera)

25 Aug 2021

Zvaničnik palestinskih vlasti Hussein al-Sheikh poručio je u srijedu da za uspostavu palestinske države nije potrebno dopuštenje izraelskih okupatora.

To je kazao nakon što je premijer Izraela Naftali Bennett izjavio pred sastanak s američkim predsjednikom Joeom Bidenom u Washingtonu da on neće anektirati Zapadnu obalu, niti dozvoliti da to postane palestinska država.

Sheikh, predsjedavajući Komisije za civilne poslove i član Glavnog odbora Fataha, oglasio se na Twitteru i rekao kako “nacionalna prava nisu poklon okupacije”, prenosi Fena, pozivajući se na palestinsku agenciju WAFA.

“Jerusalem je glavni grad države Palestine, bez obzira na to ko to priznao. Okupacija i aparthejd neće opstati. Za uspostavu palestinske države nije potrebno dopuštenje okupatora”, napisao je Sheikh.

Također je napisao da nacionalna prava i pravo na samostalnost nisu ni dar, ni dozvola okupatora.

Ranije je za The New York Times Bennett rekao da sastav njegove koalicione vlade, koja uključuje i ljevičarske i desničarske partije, ukazuje da drastični potezi ni u jednom pravcu nisu na dnevnom redu.

“Ja sam premijer svih Izraelaca i ono što radim sada je pronalaženje sredine, kako da se fokusiramo na ono o čemu se slažemo”, kazao je on, prenosi Beta.

Izraelski premijer sastat će se kasnije u srijedu s Bidenom, usred povećane napetosti s Iranom i postepene obnove nasilja na južnoj granici s Pojasom Gaze, navodi AP.

To je njegova prva posjeta inostranstvu od kako je u junu postao premijer, a sastat će se i s državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom i ministrom odbrane Lloydom Austinom.

Iran prioritet

U saopćenju Bennettovog kabineta navodi se da će prioritet u njegovim razgovorima s Bidenom biti Iran, a razgovarat će i o izraelskoj kvalitativnoj vojnoj prednosti u regiji, pandemiji korona virusa i ekonomskim temama.

Bennett se izjasnio protiv mogućnosti obnove nuklearnog sporazuma Irana i velikih sila iz 2015. godine, iz kojeg se Bidenov prethodnik Donald Trump povukao 2018. godine, i rekao da svaki sporazum mora zaustaviti “iransku regionalnu agresiju”.

Bennett je dva mjeseca na čelu koalicije od osam različitih partija, koja je svrgnula dugogodišnjeg izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, poslije četiri uzastopna parlamentarna izbora za dvije godine.

Netanyahu je 2020. godine skoro izazvao krizu između Izraela i Demokratske stranke SAD-a, koja ga je upozorila da anektiranje dijelova okupirane Zapadne obale može narušiti odnose dvije zemlje.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

Izrael bombardirao položaje Hamasa u Gazi, kao odgovor na zapaljive balone

Palestinci kažu da je cilj lansiranja balona da se izvrši pritisak na Izrael da ublaži ograničenja na opkoljenom području pod izraelskom blokadom.24 Aug 2021

Izraelski udari na Gazu, deseci ranjenih na protestima

Izraelska armija je navela kako je pogodila četiri lokacije gdje se proizvodi i skladišti oružje u Gazi, a koje priada Hamasu.22 Aug 2021

Palestinsko predsjedništvo: Bennettove izjave potiču vjerski sukob

Predsjedništvo je reagiralo nakon što je premijer savjetovao izraelske doseljenike da nastave s upadima u Al-Aksu na ‘organiziran i siguran’ način.19 Jul 2021

Bennett poziva svjetske sile da ne pregovaraju s novim iranskim čelnikom

Naftali Bennett na prvoj sjednici vlade koja se prenosila na televiziji rekao je da je Raisijev uspon omogućio iranski vrhovni vođa Ali Khamenei, a ne slobodni izbori.20 Jun 2021VIŠE IZ RUBRIKE SVIJET

Izraelska vojska bojevom municijom pucala na demonstrante u Gazi

Bangladeš: Djeca Rohinja prkosila zabrani protesta u kampu

Erdogan: Turska se ne može nositi s dodatnim teretom migracija

Parlament Irana potvrdio saziv vlade predsjednika Raisija

POPULARNOMIŠLJENJA

Kako je Osimov saigrač spalio sarajevsku Vijećnicu

Preminuo glumac Milan – Lane Gutović

Ridley: Neki zapadni mediji iskrivljuju stvarnu sliku u Afganistanu

MIŠLJENJA

Kada Beogradski univerzitet utihne

Komentariši