Biden: Trenutnim tempom završit ćemo evakuaciju do 31. avgusta

24. avgust/kolovoz, 2021.

  • RSE

Evakuacija sa kabulskog aerodroma
Evakuacija sa kabulskog aerodroma

Nakon nekoliko sati odgode američki predsjednik Joe Biden obratio se javnosti iz Bijele kuće gdje je komentarisao raniji sastanak G7 lidera gdje, iako su pojedini lideri tražili, nije došlo do produženja roka za evakuaciju stanovništva iz Afganistana.

“Trenutni tempom završit ćemo evakuaciju do 31. avgusta,” rekao je Biden u svom obraćanju. Rekao je kako su se lideri dogovorili da će nastaviti blisku saradnju, te se zahvalio saveznicima na solidarnosti.

“Svaki dan operacije donosi dodatan rizik našim trupama,” rekao je Biden.

No, Biden je također dodao da evakuacija do 31. avgusta zavisi od toga da li će talibani dozvoliti prilaz aerodromu. Ranije je glasnogovornik talibana rekao da Afganistancima nije više dozvoljeno da idu na Hamid Karzai aerodrom, dok će strancima omogućiti prolaz, kako bi spriječili elike mase da se skupe izvan objekta i sigurnosne probleme.

Biden je također rekao da su Sjedinjene Države od 14. avgusta evakuisale 70.700 osoba.

Britanski premijer Boris Johnson rekao je ranije nakon sastanka G7 kako talibani moraju garantirati siguran prolaz svima koji žele da napuste Afganistan i nakon određenog roka.

Rekao je kako su lideri G7 zemalja dogovorili zajednički pravac za rukovođenje evakuacijama ali i pravac za rukovođenje talibanima.

“Broj jedan uslov za talibane jeste da moraju garantovati siguran prolaz i nakon 31. avgusta za one koji žele otići,” rekao je Johnson nakon virtualnog sastanka lidera.

“Neki od njih će reći da ne prihvataju to, za neke od njih se nadam da će shvatiti smisao, jer G7 ima veoma značajnu prednost, ekonomski, diplomatski i politički,” dodao je Johnson.

Johnson je rekao da je “ogromna prednost” koju bi G7 mogla imati nad talibanima jeste i zadržavanje sredstava.

“Ono o čemu govorimo jeste da Afganistan ne može se ponovo pretvoriti u leglo terora, Afganistan ne može postati narko država, djevojčice se moraju obrazovati do 18. godine,” rekao je Johnson.

Johnson je rekao da je Britanija do sada evakuirala devet hiljada osoba i da su uvjereni da mogu evakuirati još hiljade ljudi.

Njemačka kancelarka Angela Merkel tokom G7 sastanka
Njemačka kancelarka Angela Merkel tokom G7 sastanka

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da G7 sastanak nije rezultirao produženjem roka za evakuaciju i nakon 31. avgusta. Ona je također dodala da se evakuacije ne mogu nastaviti bez Sjedinjenih Država.

Italijanski premijer Mario Draghi rekao je kako je cilj da sigurno završe sa operacijama na aerodromu do kraja avgusta. On je također dodao i da EU zemlje još uvijek nemaju zajednički pristup imigracijama iz Afganistana.

Evropska unija nastavit će zagovarati demokratiju i ljudska prava u svijetu nakon što završi zapadna vojna misija u Afganistanu, rekao je predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel.

Kraj vojnih operacija u Afganistanu nije “kraj naše opredjeljenosti da promovišemo vladavinu prava, demokratiju i prava u svijetu – naprotiv, moramo biti odlučniji no ikada,” rekao je on na konferenciji za novinare nakon učešća na G7 sastanku.

Evakuacija na kabulskom Hamid Karzai aerodromu 23. avgusta 2021.
Evakuacija na kabulskom Hamid Karzai aerodromu 23. avgusta 2021.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je da je njihova “moralna obaveza” da pomognu Afganistancima nakon što su se talibani vratili na vlast.

“Situacija je zaista tragična za afganistanski narod i veliki je korak nazad za međunarodnu zajednicu,” rekla je ona nakon sastanka.

Talibani: Afganistancima nije dopušteno na aerodrom

Dok je trajao sastanak lidera Velike Britanije, Njemačke, Sjedinjenih Država, Italije, Francuske, Japana i Kanade, glasnogovornik Pentagona rekao je da za sada nema planova za pomjeranjem roka i da planiraju završiti evakuaciju do 31. avgusta.

Glasnogovornik John Kirby rekao je da Pentagon vjeruje kako imaju mogućnost da evakuišu sve Amerikance koji žele da napuste Afganistan do 31. avgusta.

‘Više od užasa’: Zastrašujuća nemoć ispred aerodroma u Kabulu

“Apsolutno još uvijek ciljamo na kraj mjeseca,” rekao je Kirby, dodajući da će Pentagonu možda trebati dodatne baze za smještaj evakuiranih osoba iz Afganistana.

“Predsjednikova odredba je bila da se povlačenje završi, evakuacija i povlačenje do 31. avgusta. To je smjer u kojem djelujemo i to je vodilja mnogih naših planova,” rekao je Kirby.

U gotovo isto vrijeme talibani su saopštili da žele da se sve strane evakuacije završe do 31. avgusta i da se neće složiti na produženje.

Glasnogovornik talibana Zabihulah Mudžahid rekao je da je fokus na čišćenju i poboljšanju sigurnosti, te je apelovao na Afganistance da ostanu kako bi pomogli u obnovi svoje zemlje.PROČITAJTE I OVO:Talibani: Avganistanci ne mogu na aerodrom u Kabulu, već samo stranci

Također je rekao da se nisu složili sa produženjem roka od 31. avgusta koje su Sjedinjene Države odredile za povlačenje iz Afganistana, te da želi da se sve evakuacije okončaju do tog datuma.

On je također rekao da afganistanskim državljanima više nije dozvoljeno da idu na aerodrom.

Rekao je da Afganistanci koji su se masovno okupili kod aerodroma u Kabulu treba da se vrate svojim kućama, poslovima i normalnom životu, jer za njih “nema opasnosti”.

„Živimo zajedno. Rat za nas je završen “, dodao je on. “Mi garantujemo njihovu sigurnost”, naglasio je Mudžahid.

Evakuacije sa aerodroma u Kabulu postale su sve učestalije. Sjedinjene Države i njihovi saveznici žure da evakuišu svoje građane i ugrožene Afganistance u velikoj operaciji koja je dovela do haotičnih scena nešto više od sedmicu dana otkako su talibani zauzeli glavni grad.

Pentagon je 23. avgusta rekao da je oko 17.000 ljudi evakuisano sa aerodroma u Kabulu u prethodna 24 sata, čime je ukupan broj evakuisanih iz Afganistana 37.000 od početka intenzivne akcije evakuacije 14. avgusta.

Američka vojska je tokom evakuacije komunicirala i koordinirala s talibanima, ali su talibani rekli da strane snage nisu tražile produženje i da im to neće biti odobreno.

Sjedinjene Države su vodeća vojna sila sposobna da brani aerodrom u Kabulu i izvodi evakuaciju.

Evakuacija i egzodus iz Kabula
FotogalerijaEvakuacija i egzodus iz Kabula

EU izdvaja više od 200 miliona eura pomoći

Evropska unija će povećati humanitarnu podršku Afganistancima u i oko njihove zemlje na više od 200 miliona eura, rekla je šefica Evropske komisije 24. avgusta.

“Ova humanitarna pomoć bit će na vrhu doprinosa država članica za pomoć narodu Afganistana”, rekla je Ursula von der Leyen na Twitteru, dodajući da će dodatnu podršku objaviti na sastanku G7 kasnije tokom dana.

Pomoć će biti uslovljena poštovanjem ljudskih i prava žena, rekao je jedan zvaničnik EU, koji je dodao da će to odrediti koliko će novca dospjeti u Afganistan direktno ili u susjedne regije.

Šta je poručio HRW?

Uoči sastanka G7, Human Rights Watch (HRW) pozvao je evropske članice G7 i Evropsku uniju da preuzmu vodeću ulogu u globalnim naporima za hitno olakšavanje sigurnog prolaska civila iz Afganistana nakon što je nekoliko evropskih zemalja izrazilo protivljenje prihvatu većeg broja izbjeglica.

Od nedelje, kada su talibani ušli u Kabul, a predsjednik Ashraf Ghani otišao iz zemlje za Ujedinjene Arapske Emirate 15. avgusta traju napori da se iz Afganistana evakuišu stranci, ali i lokalno stanovništvo koje je radilo sa zapadnim snagama tokom 20 godina dugog rata.

Američka vojska je zadužena za aerodrom, dok talibanski borci patroliraju izvan njega.

Izvor: AFP, AP, Reuters, BBC

Komentariši