WP: Ne možemo oblikovati druge zemlje po svojoj slici

Kathleen Parker u članku za ‘Washington Post’ piše da je teško uhvatiti u jednom kadru slike američke arogancije, nesposobnosti i izdaje.

Slika Amerike u svijetu u zastrašujućim scenama rata u Vijetnamu i Afganistanu (Anadolija)
Slika Amerike u svijetu u zastrašujućim scenama rata u Vijetnamu i Afganistanu (Anadolija)

24 Aug 2021

Slike povlačenja Sjedinjenih Američkih Država iz Afganistana i slike objavljene desetljećima ranije o zvjerstvima u Vijetnamskom ratu trebale su uvjeriti SAD da ne može i ne bi trebao pokušavati oblikovati druge zemlje po svojoj slici, navodi se u članku objavljenom u američkom listu Washington Post.

Uzastopne američke administracije trebale su, još od pokretanja invazije na Afganistan, očekivati da će na kraju doživjeti neuspjeh, jer je Afganistan, historijski posmatrano, mjesto u kojem su i druge države podbacile.

Trebale su zaključiti da ih bombardiranje i ubijanje talibanskih pripadnika neće natjerati da zavole SAD ili demokratska načela te države.

Laganje američkom narodu

Ove administracije su trebale predvidjeti da će doći do kolapsa vlade i vojske, koje podržavaju autsajderi, pred žešćim, unutarnjim neprijateljima, napisala je Kathleen Parker u članku.

Istakla je da je Amerika u Afganistanu učinila isto ono što je ranije učinila u Vijetnamu, rekavši da američko učešće u Afganistanu nije bilo samo loša procjena ili nesposobnost, već namjerna i proračunata odluka da se laže američkom narodu i pusti da njihovi očevi i sinovi umru nizašto.

Kathleen Parker u članku nastavlja da je teško uhvatiti u jednom kadru slike američke arogancije, nesposobnosti i izdaje.

No, fatalni pad slijepog putnika iz aviona, roditelj koji je žrtvovao svoju bebu i predao je strancu te gomila koja se penje da stane na izlaznu rampu na aerodromu u Kabulu slike su djelovanja naše zemlje, napisala je.

Katalog velikih grešaka

Ove slike će će sada pridružiti onima iz Vijetnamskog rata, gdje je i slika djevojčice koja trči gola nakon napada napalmom, u katalogu fotografija koje bi trebale podsjetiti Ameriku na njene velike greške u svijetu.

“Nadajmo se da smo ovaj put naučili lekciju”, upozorila je.

Na kraju članka je zaključila da ove slike i snimci bilježe očaj, nadu, strah, hrabrost, agoniju, a prečesto i smrt.

“Bili smo dirnuti, tužni, zgroženi i ljuti, čak i kad smo osjećali vlastitu nemoć usred udaljenog haosa. Nismo imuni na patnje drugih, ali osjećati tuđu bol riječima zasigurno je slaba utjeha za prestravljene ljude.”IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

‘Mnogo se plašim’: Žene na prvoj liniji novog Afganistana

Reporterka Mellissa Fung osvrće se na položaj žena pod talibanskom vladavinom.24 Aug 2021

Svakih petnaestak minuta avion za evakuaciju poleti iz Kabula

Evakuacije iz glavnog grada Afganistana odvijaju se u otežanim okolnostima.23 Aug 2021

Milijarde dolara pod nogama talibana

Provincija Helmand se smatra najbogatijim dijelom Afganistana kada su rude i rudna bogatstva u pitanju; najviše ima litijuma, ključne sirovine za proizvodnju čipova i elektronskih komponenti.24 Aug 2021

Komentariši