Tužilaštvo BiH pod političkom kontrolom, s malo istraga i transparentnosti

Image result for kriminalci

Tužilaštvo BiH pod političkom kontrolom, s malo istraga i transparentnosti

Predstavnici međunarodne zajednice i nevladin sektor mjesecima ukazuju na netransparentan rad i političku kontrolu u toj instituciji Bosne i Hercegovine.

Predstavnici međunarodne zajednice i nevladin sektor mjesecima ukazuju na netransparentan rad Tužilaštva Bosne i Hercegovine i političku kontrolu u toj instituciji.

Brojni su primjeri podnesenih krivičnih prijava i formiranih predmeta koji nisu dočekali epilog ili javnost o njima nije obaviještena.

Očekivalo se kako će smjena na čelu Visokog sudskog i tužilaškog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine dovesti i do promjena u pravosuđu, ali to se, tvrde oni koji prate rad te institucije, nije dogodilo.24 Aug 2021 IZVOR: AL JAZEERA


Srbija: Ratni zločinci veličaju ubice

Zastupnik vladajuće Srpske napredne stranke Dragan Šormaz od tužilaštva traži pokretanje postupka protiv fondacije osuđenog ratnog zločinca Dragana Vasiljkovića.

Zastupnik vladajuće Srpske napredne stranke Dragan Šormaz od tužilaštva traži pokretanje postupka protiv fondacije osuđenog ratnog zločinca Dragana Vasiljkovića, zbog veličanja Zvezdana Jovanovića, ubice premijera Srbije Zorana Đinđića.

Nakon izdržavanja dugogodišnje zatvorske kazne, na koju je osuđen zbog ratnih zločina u Hrvatskoj, Vasiljković se aktivirao i u političkom životu, a osnovao je i fondaciju u Subotici, gradu u kojem je sjedište hrvatske zajednice u Srbiji. 24 Aug 2021 IZVOR: AL JAZEERA

Bh. entiteti se spore zbog novca koji je uplatio MMF

Međunarodni monetarni fond uplatio je na račun Centralne banke BiH 305 miliona eura po osnovu alokacije specijalnih prava koja uživaju zemlje članice ove finansijske organizacije.

Međunarodni monetarni fond (MMF) uplatio je na račun Centralne banke Bosne i Hercegovine blizu 305 miliona eura po osnovu alokacije specijalnih prava koja uživaju zemlje članice ove finansijske organizacije.

Količina ukupnog novca koja je dodijeljena zemljama iznosi 650 milijardi dolara.

Međutim, u Bosni i Hercegovini postoji problem operacionalizacije ovih sredstava, jer entiteti različito tumače pravila raspodjele.24 Aug 2021 IZVOR: AL JAZEERA

Komentariši