Gnusno negiranje genocida u Srebrenici nastavljeno u Beogradu

Gnusno negiranje genocida u Srebrenici nastavljeno u Beogradu

U Beogradu je danas promovisan Izvještaj o Srebrenici tzv. Nezavisne međunarodne komisije.

Riječ je o nastavku negiranja genicocida i veličanju ratnih zločina u glavnom gradu Srbije. Sa današnje prezentacije u Beogradu je poručeno da se u Srebrenici desio zločin protiv čovječnosti, a ne genocid.

– Tokom 1992. i 1995. godine u i oko Srebrenice se vodila borba između srpskih i bošnjačkih snaga što je rezultiralo sa nekoliko hiljada izgubljenih života na obe strane. U tom periodu snage armije BiH počinile su etničko čišćenje srpskog stanovništva na teritoriji od više od 800 kvadratnih kilometara, rekao je Gideon Greif, predsjednik ove komisije.

– Vlada RS nam je dala potpunu slobodu i prihvatila da će snositi sve odgovornosti i posledice, rekao je Greif.

Komentirajući današnju prezentaciju u Beogradu, direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić je na twitteru poručio:

– Gideon Greif je za cijelu 2020. i 2021. u BiH boravio sedam dana. Izuzme li se period osnivanja tzv. komisije tokom 2019. boravio je jedan dan u maju, i jedan u periodu juni-juli. Kad se sve sabere, “komisija” je radila manje od 10 dana. Uistinu impresivan prevarant.

Podsjetimo, radi se o izvještaju koji je pun sramnih manipulacija istinom koji služi negiranju genocida. Ipak, za njegovu promociju plodno tlo nađeno je u Srbiji, baš kao što su utočište u njoj našli brojni ratni zločinci u bijegu od pravosudnih institucija.

Potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa Menachem Z. Rosensaft nedavno je, govoreći o ovom tzv. izvještaju, rekao da je to dokument koji zaslužuje da bude poslan na smetljište historije i primjer je demonstracije moralnih propusta pojedinaca – poslovično “korisnih idiota”, koji su se uključili u negiranje i izvrtanje činjenica o genocidu.

– Na više od 1.000 stranica, ovaj izvještaj smišljeno odbacuje ili zanemaruje nalaze niza međunarodnih sudova, uključujući ne samo ICTY, nego i Međunarodni sud pravde u Hagu, da su pokolj oko 8.000 Bošnjaka, tj. bosanskih muslimana – muškaraca i dječaka u gradu Srebrenici i okolini u julu 1995., počinjen od strane paravojnih jedinica bosanskih Srba i istovremena prisilna deportacija više od 25.000 bošnjačkih žena, djece i starijih muškaraca predstavljali – genocid – naveo je Rosensaft.

Dodao je da izvještaj u više navrata navodi Bošnjake kao agresore, a bosanske Srbe kao žrtve u prekrajanju historije koje podsjeća na ministra propagande Trećeg Reicha Josepha Goebbelsa i njegova opravdanja nacističke Njemačke za antisemitizam.




(Vijesti.ba)

Komentariši