Puč u SSSR-u: Vijesti i pogledi na događanja od prije 30 godina

Kolone sovjetskih tenkova u Moskvi 20. avgusta kojima su komandovali oficiri koji su podržali puč

22. avgust/kolovoz, 2021.

Svet je pre 30 godina bio okupiran slikama iz Moskve u toku pokušaja državnog udara u kojem su učestvovale stotine hiljada demonstranata. Oni su ustali protiv komunističkih tvrdolinijaša koji su proglasili vanredno stanje i pokušali sprečiti reforme sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova. Foto ekipa agencije Asošijejted pres će osvojiti te godine Pulicerovu nagradu za pokrivanje puča 1991. godine i raspad Sovjetskog Saveza koji je usledio.

Fotograf AP-a Aleksandar Zemljaničenko je istrčao tog 19. avgusta na ulice Moskve i požurio ka zgradi u kojoj je bilo sedište predsednika Ruske federacije Borisa Jeljcina:

“Jeljcin je viđen kao pobednik demokratskih reformi koji se protivio tvrdolinijašima koji su pokušali da sačuvaju Komunističku partiju”, seća se Zemljaničenko. “Njegov ured u visokoj zgradi pored reke, koju su Moskovljani nazvali ‘Bela kuća’, služio je kao okupljalište onima koji su se protivili puču.” “Kad sam stigao do zgrade, masa je psovala i urlala na tenkove. Neki od vojnika su izašli iz tenkova i prešli na stranu demonstranata”, pojašnjava. “Jeljcin je stigao, popeo se na jedan od tenkova i održao snažan govor, apelujući na ljude da ustanu protiv organizatora puča. Proveo sam taj haotični dan fotografišući lica demonstranata ispred zgrade trčeći nazad da razvijm film”, nastavlja fotograf AP-a. Rad Zemljaničenka i drugih fotoreportera AP-a stizao je do medija širom sveta zahvaljujući poslednjoj tehnologiji tog vremena – takozvanim elektronskim tamnim komorama – koje su primale fotografije AP-a Poznat i kao fotostrim sistem, funkcionisao je tako da se fotografije koje su skenirane u Moskvi šalju preko satelita svakom pretplatniku AP-a koji je imao opremu da ih primi. 

Suprotno od sigitalnih foto fajlova koji se koriste danas, tehnologijom fotostrima 1991. godine mahom su se slali printovi i sugerisani opisi fotografija. Tokom ranih jutarnjih sati 23. avgusta, nakon što je pokušaj puča propao zahvaljujući velikom broju ljudi koji su izašli na ulice da podrže Jeljcina i Gorbačova, Zemljaničenko je još uvek bio na ulicama i fotografisao mase širom grada.

“Uhvatio sam trenutak kada su demonstranti srušili spomenik Feliksu Džerdžinskom, osnivaču sovjetske tajne policije, ispred sedišta KGB-a na trgu Lubjanka. Bio je to prelomni trenutak koji je simbolizovao pad represivnog sovjetskog sistema”, priseća se Zemljaničenko.

Arhivirane kopije printova AP foto strima i originali nude uvid u rad fotografa AP-a koji su svetu prikazali neuspeli puč u SSSR-u 19991. godine.Više sadržaja 


Kolone sovjetskih tenkova u Moskvi 20. avgusta kojima su komandovali oficiri koji su podržali puč
1Kolone sovjetskih tenkova u Moskvi 20. avgusta kojima su komandovali oficiri koji su podržali puč
Vest o promeni vlasti u Sovjetskom Savezu objavila je rano 19. avgusta državna agencija TASS navodeći da je sovjetski lider Mihail Gorbačov u nemogućnosti da obavlja svoju funkciju zbog "zdravstvenih razloga". U isto vreme, Gorbačov je bio zatočen dan ranije dok se odmarao na Krimu i držan je kao zarobljenik.
2Vest o promeni vlasti u Sovjetskom Savezu objavila je rano 19. avgusta državna agencija TASS navodeći da je sovjetski lider Mihail Gorbačov u nemogućnosti da obavlja svoju funkciju zbog “zdravstvenih razloga”. U isto vreme, Gorbačov je bio zatočen dan ranije dok se odmarao na Krimu i držan je kao zarobljenik.
Znak iz prirode? Odmah nakon početka neuspelog puča u Sovjetskom Savezu 18. avgusta, na obali kuće američkog predsednika Džordža Buša u Mejnu nađeno je telo mrtvog kita. Buš je bio na odmoru u to vreme. Do kraja godine, SSSR više neće postojati. 
3Znak iz prirode? Odmah nakon početka neuspelog puča u Sovjetskom Savezu 18. avgusta, na obali kuće američkog predsednika Džordža Buša u Mejnu nađeno je telo mrtvog kita. Buš je bio na odmoru u to vreme. Do kraja godine, SSSR više neće postojati. 
Puč je postao vidljiv kad su u centralnoj zoni Moskve postavljeni tenkovi na ulice 19. avgusta
4Puč je postao vidljiv kad su u centralnoj zoni Moskve postavljeni tenkovi na ulice 19. avgusta

Učitajte više sadržaja…

Komentariši