Češki premijer zabrinut zbog ‘Balkanske rute’, zagovara proširenje EU

Češki premijer zabrinut zbog 'Balkanske rute', zagovara proširenje EU

Foto: Vijesti.ba

Premijer Češke Andrej Babiš ocijenio je danas na redovnom godišnjem savjetovanju čeških ambasadora u Pragu da pogrešno i loše izvedeno povlačenje vojnika NATO-a iz Afganistana može ponovo pojačati pritisak na balkansku izbjegličku trasu.

– Naglim padom afganistanske vlade izbila je katastrofalna situacija koja prijeti da preraste u masivnu izbjegličku krizu. Odlazak vojnika NATO-a, koji je, po meni, bio greška a prije svega je pogrešno proveden, mogao bi, opet, da poveća pritisak na balkansku migracijsku trasu koja je opasna za nas – rekao je Babiš češkim ambasadorima, prenosi Beta.

Ponovo je kritikovao Evropsku uniju zbog odugovlačenja s proširenjem na Zapadni Balkan, a to je i tema koja je među glavnim prioritetima češkog predsjedavanja EU naredne godine.

– Nesposobnost EU da se dogovori da započne pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom vidim kao veliku grešku – dodao je Babiš.

U 2019. godini Francuska nije dozvolila početak pregovora Evropske unije sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, sa zahtjevom da se revidira metodologija u pristupnom procesu.

To je urađeno, ali na samitu u decembru prošle godine Sofija je stopirala Skoplje, sa tvrdnjom da su bilateralni odnosi neriješeni, prije svega u vezi s historijskim pitanjima.

(Vijesti.ba / RSE)

Komentariši